Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΜΙΚΡΗ αστραπή η ζωή μας μα προφταίνουμε», μας λέει με μεγάλη σιγουριά και σοφία ο Νίκος Καζαντζάκης στην “Αναφορά στον Γκρέκο”. Προφταίνουμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο του Θεού, ακολουθώντας τ’ αχνάρια του. Να πασχίζουμε να κάνουμε το σκοτάδι φως! Κάθε μέρα! 
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μέρα του πρώτου μήνα του νέου έτους (νέο θεωρείται ακόμα το 2015) σήμερα. Ούτε που το καταλάβαμε πώς πέρασαν οι 31 απ’ τις 365 μέρες του, πώς “φάγαμε” (“φαγώθηκε” αν προτιμάτε) το ένα δωδέκατο της χρονιάς που διανύουμε, δηλαδή. Πάει μας τελείωσε ο Γενάρης. Κι άλλος να ’ταν!
ΠΕΡΝΟΥΝ τα λεπτά, περνούν οι ώρες, περνούν οι μέρες, περνούν οι μήνες, περνούν τα χρόνια, περνούν οι χιλιετίες… Περνούν ή μήπως περνάμε εμείς τα αδύναμα, όπως τ’ άλλα ζώα, ανθρωπάκια κι ο χρόνος (ας τον φανταστεί ο καθένας μας όπως θέλει) μένει ασάλευτος κι αδιάφορος; Ρητορικό το ερώτημα ε;
«ΜΙΚΡΗ αστραπή η ζωή μας μα προφταίνουμε», μας λέει με μεγάλη σιγουριά και σοφία ο Νίκος Καζαντζάκης στην “Αναφορά στον Γκρέκο”. Προφταίνουμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο του Θεού, ακολουθώντας τ’ αχνάρια του. Να πασχίζουμε να κάνουμε το σκοτάδι φως! Κάθε μέρα! Ας γυρίσω, όμως στην καθημερινότητα…
«ΤΟ ΝΕΟ μας πρωθυπουργό φωνάζουνε Αλέξη/ στην πίεση της τρόικας ελπίζουμε ν’ αντέξει». Απ’ τη Νεκταρία τη Θεοδωρογλάκη η μαντινάδα της ημέρας. Να ’ταν μόνοι τους οι τροϊκάνοι, κανένα πρόβλημα Νεκταρία! Ποιοι είναι πίσω απ’ τους τροϊκάνους είναι το θέμα. Ενα το κρατούμενο. Συν τα μύρια όσα προβλήματα της χώρας.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση που έκαμε ο Σταύρος Θεοδωράκης για Εθνική Ομάδα διαπραγμάτευσης με τους Εταίρους μας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αν δεν την αποδεχθεί, ο κίνδυνος να… μας πάρει το ποτάμι, να μας πάρει ο ποταμός, θα είναι πολύ μεγάλος, μου είπε πάνω στην κουβέντα που κάναμε, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Για να προσθέσει: Μην ξεχνάμε ότι ισχύει πάντα το «η ισχύς εν τη ενώσει».
ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ υποδέχθηκε την προτεινόμενη για τη θέση της προεδρίας της Βουλής, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου ο απερχόμενος πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ιππότης ο Κρητικός σε αντίθεση με τον Καλαματιανό απελθόντα (τέως) πρωθυπουργό. Σπουδαίο πράγμα να ξέρεις να χάνεις…
ΕΠΡΕΠΕ να ξαναπάρει το προπονητικό τιμόνι του Α.Ο. Χανιά ο Σούλης Παπαδόπουλος για να επιστρέψει η ομάδα στις νίκες. Φλουρί κωνσταντινάτο η πρόκρισή του στους 8 του Κυπέλου Ελλάδας. Πάμε γερά, πάμε δυνατά για τη συνέχεια. Και για το Κύπελλο και για το πρωτάθλημα.
«ΝΟΥΣ φωτερός κι ένα κορμί πάντα στητό» η παραγγελιά του Ποιητή, του Νίκου Ι. Μαραγκουδάκη, εν προκειμένω. Με αφορμή το αυριανό 40ήμερο μνημόσυνό του στην Τριμάρτυρη η αναφορά. Οδοδείκτες στους δύσβατους δρόμους της ζωής μας οι στίχοι του.
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ του Φριτς Κράισλερ, του μεγάλου βιολιστή, απεικονίζει θαυμάσια τη σχέση μεταξύ προσπάθειας και επιτυχίας. Μετά από μια δεξιοτεχνική εμφάνιση τον πλησίασε μια γυναίκα και του είπε: “Κύριε Κράισλερ, θα έδινα τη ζωή μου για να παίξω όπως παίξατε!”. Εκείνος της χαμογέλασε και της είπε: “Εγώ την έδωσα”». (από το βιβλίο του Αντριου Μάθιους “Μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος”, μεταφρ.: Νάντια Ποταμιάνου).
«Ωριόπλουμο η ζωή σου μοιάζει αγγείο/ που το γιομίσανε με νέκταρ οι ουρανοί,/ μα για να πίνεις το χυμό το θείο/ και της χαράς να ρέουνε μέσα σου κρουνοί,/ πρέπει τ’ αγγείο σου ακέριο να κρατήσεις/ αν τα τοιχώματά του θωρακίσεις/ στα βέλη ενάντια που εκτοξεύει το Κακό./ Αλλιώς των γεγονότων πύρινες αιχμές/ -που τις αδύναμες πλευρές μαντεύουν-/ Οπές θ’ ανοίγουνε στ’ αγγείο σου και ρωγμές/ και το χυμό σου αγάλια θα ξοδεύουν,/ ώσπου την άμυνά σου ας συγκροτήσουν/ νους φωτερός κι ένα κορμί πάντα στητό».
Ενα απ’ τα ποιήματα του Νίκου Μαραγκουδάκη στο βιβλίο του “Οδηγός ζωής και ψυχικής αρμονίας” (εκδ. οίκος Α.Α. Λιβάνη).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (31.01.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-241/#ixzz3QP0kiMR2
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου