Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ συναπάντημα απ” το φευγιό της μάνας μου στο άλλο ημισφαίριο της ζωής, αύριο. Λίαν πρωί, προπαραμονή των Φώτων, σαν πουλάκι, πέταξε η ψυχούλα της. Συχνές οι αναφορές μου σ” αυτήν. Λίγες, ωστόσο, μπροστά σ” αυτές που φτάνουν μέχρι τη μύτη του μολυβιού μου, γράφοντας τη στήλη. Το περίσσιο, παιδί μου, χαλά το ίσιο, ένα απ” τα αξιώματα της Παιδαγωγικής της.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΕΙΘΕ Η νέα η χρονιά χαρές πολλές να φέρει/ τα βάσανα να ’ναι μακριά, κανείς μην υποφέρει!». Απ’ τις πολλές, πάμπολλες και καλές, κατάκαλες οι περισσότερες, μαντινάδες που πήρα είτε μέσω κινητού είτε μέσω διαδικτύου, την παραμονή και την ημέρα της φετινής Πρωτοχρονιάς και η παραπάνω. Μέτρησε πολύ ότι μου την έστειλε ένας μη Κρητικός (καθημερινός αναγνώστης της στήλης) στη δημοσίευσή της. Σ’ ευχαριστώ, γιατρέ στον “Ευαγγελισμό” Χαράλαμπε Ζήση από τον Βόλο! Είθε!
ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΠΟΛΥ στην κουβέντα που κάναμε πρωτοχρονιάτικα με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο στο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη “Σοφοί δε προσιόντων”, με αφόρμηση τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα/ τα μέλλοντα γνωρίζουν οι Θεοί». Οι δύο πρώτοι στίχοι του ποιήματος…
ΕΙΚΟΣΙ ΜΙΑ και μία! Μόλις τρεις εβδομάδες και μία μέρα έμειναν μέχρι την ημέρα των εκλογών, των πιο κρίσιμων για το μέλλον της πατρίδας μας εκλογών της τελευταίας τουλάχιστον 25ετίας. Απ’ τη μια η ελπίδα έτσι όπως την εκφράζει εν πολλοίς ο τίτλος ενός βιβλίου του Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν. «Έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε» και από την άλλη ο φόβος όπως τον εκφράζει η παροιμία «απού δεν κάθεται καλά και πλεια καλά γυρεύει κ.λπ. κ.λπ». Στον κυρίαρχο λαό, που δικαιούται να κάνει και λάθος, ο λόγος. Ιδωμεν…
ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΑΟΥΣ δημιούργησε στους Δήμους του Πλατανιά και των Χανίων η κακοκαιρία που ήρθε και στα μέρη μας την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς και ξώμεινε. Εντάξει, φταίει, προπάντων, η ίδια η κακοκαιρία για τα όποια προβλήματα δημιούργησε, δεν λέω. Δεν φταίει ωστόσο, μόνη (από μόνη) της η κακοκαιρία. Μην βγάζουμε λάδι τον ανθρώπινο παράγοντα και να μιλάμε μόνο για την μήνιν του Θεού!
ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ να πεθάνει η 56χρονη παραπληγική Χανιώτισσα για να… ΔΕΗσει η ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ρεύμα στο σπίτι της; Του κυρίου (με μικρό το κάπα βεβαίως – βεβαίως) ΔΕΗθώμεν; Σχολιασμός με ερωτηματικά μιας είδησης της χρονιάς που πέρασε…
ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ για το Norman Atlantic με 477 διασωθέντες, 9 νεκρούς και κανένα αγνοούμενο, από την ιταλική Ακτοφυλακή. Για έντεκα τουλάχιστον αγνοούμενους κάνει λόγο η ιταλική εφημερίδα “Κοριέρα Ντέλλα Σέρα”. Το απόλυτο αλαλούμ συνεχίζεται…
ΚΑΛΗ, ΤΙ καλή, κατάκαλη! Η χρονιά που πέρασε για τον Χανιώτικο αθλητισμό. Και δεν μιλάμε μόνο για το ποδόσφαιρο. Πάντα τσα!
ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ συναπάντημα απ” το φευγιό της μάνας μου στο άλλο ημισφαίριο της ζωής, αύριο. Λίαν πρωί, προπαραμονή των Φώτων, σαν πουλάκι, πέταξε η ψυχούλα της. Συχνές οι αναφορές μου σ” αυτήν. Λίγες, ωστόσο, μπροστά σ” αυτές που φτάνουν μέχρι τη μύτη του μολυβιού μου, γράφοντας τη στήλη. Το περίσσιο, παιδί μου, χαλά το ίσιο, ένα απ” τα αξιώματα της Παιδαγωγικής της.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ του Τόμας Έντισον είναι θρυλική. Όταν κάποιος ρώτησε τον εφευρέτη πώς ένιωθε όταν αποτύγχανε τόσες φορές στην προσπάθειά του να φτιάξει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ο Έντισον απάντησε ότι δεν επρόκειτο καθόλου για αποτυχίες, αλλά μάλλον για επιτυχείς ανακαλύψεις χιλιάδων τρόπων με τους οποίους δεν μπορεί να φτιαχτεί ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας. Αυτό το είδος υγιούς στάσης απέναντι στα λάθη κατέστησε ικανό τον Έντισον να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στην Ιστορία. (Από το βιβλίο του Άντριου Μάθιους “Μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος”, μετάφραση: Νάντια Ποταμιάνου). 
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα./ Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,/ πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων./ Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα/ αντιλαμβάνονται. Η ακοή/ αυτών κάποτ” εν ώραις σοβαρών σπουδών/ ταράττεται. Η μυστική βοή/ τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων./ Και την προσέχουν ευλαβείς./ Ενώ εις την οδόν/ έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί». Το ποίημα “Σοφοί δε προσιόντων” του Κ.Π. Καβάφη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (03.01.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-225/#ixzz3NlWMVNFU
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου