Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΠΡΩΤΟ “πεταχτό” σήμερα η νίκη της Ελλάδας επί της Αργεντινής και η πρόκρισή της στους 16 του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Αν βέβαια είχαμε νικήσει προχθές την ομάδα του Μαραντόνα θα ήταν. Τι όνειρο θερινής νυχτός κι αυτό αλήθεια! Τουλάχιστον φύγαμε με ψηλά το κεφάλι! Μπορεί να μην νικήσαμε δεν παραδοθήκαμε όμως και αμαχητί! Σαν αρχαίοι Έλληνες πολεμήσαμε! Αχ αυτοί οι... Κορέοι τι μας έκαναν! Αχ αυτοί οι... Κορέοι!

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ τον κλήδονα με τ’ Αϊ Γιαννιού τη χάρη/ κι απού ’χει καλό ριζικό ας έρθει να το πάρει! Σιγά που δεν θ’ ανοίγαμε τον κλήδονα οφέτος επειδή ήρθαν τα πράγματα έτσι όπως ήρθαν. Ίσα ίσα ειδικά οφέτος είναι που πρέπει να τον ανοίξουμε. Και για να κλέψουμε μια... της τρόικας που μας έγινε τσιμπούρι και για να δούμε το ριζικό μας.

ΣΑΝ ΜΑΘΕΙ ο σκύλος γράμματα κι η γάτα να διαβάζει/ τότε κι εσύ θα παντρευτείς, να κάνει ο κόσμος χάζι. Μια απ’ τις παιριπαικτικές μαντινάδες του κλήδονα που λέγονταν παλιά. Σβήστε το δεύτερο στίχο και γράψτε έναν άλλο για την επικρατούσα εν Ελλάδι κατάσταση. Σαν άσκηση.

ΑΠΟ ΔΩ η Σκύλλα του Ασφαλιστικού κι από κει η Χάρυβδη του Εργασιακού. Στο βάθος τα σαγόνια του καρχαρία! Τι εφιαλτική εικόνα κι αυτή!

ΛΙΘΟΙ και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι! Ό,τι θέλει ν’ απομείνει, ύστερα απ’ την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων η τρόικα. Θα τους επιτραπεί;

ΝΑ ΓΔΥΣΟΥΜΕ τον Πέτρο για να ντύσουμε τον Παύλο, λέει μια γαλλική παροιμία που μου είπαν τις προάλλες. Για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό κουβεντιάζαμε.

Ο ΝΕΡΟΥΛΑΣ! Ένα μπετόνι νερό για δύο μπετόνια λάδι! Για τις πολύτεκνες οικογένειες ένα μπετόνι νερό για ενάμισι μόνο μπετόνι λάδι. Ο νερουλάς! Ο νερουλάς σας!

ΔΑΚΕ, δάκε είσαι ’δω;/ Παίρνω την ψεκαστήρα μου και σε κυνηγώ! Σιγά που θα περιμένω να προσληφθούν συμβασιούχοι γεωπόνοι και να γίνει προμήθεια φαρμάκων...
“Ο ΚΟΣΜΟΣ θα εξακολουθή πάντοτε να βαδίζη εμπρός, πότε κούτσα κούτσα, πότε σήκω πέσε· με σκιρτήματα μονοπόδαρα, με σκοντάμματα, ή με βήματα καρκίνου· και αλλοίμονον εις τους όσοι εγήρασαν κι εκουράσθησαν και δεν δύνανται να παρακολουθήσουν”. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, “Της δασκάλας τα μάτια”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Αλεβαντή, ανώτερο υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες: Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το έντυπο που επιμεληθήκατε και που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε, σχετικά με την ημερίδα που οργάνωσε προ διετίας (13.6.08) στο Ηράκλειο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και ο τότε ευρωβουλευτής και νυν υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Αρναουτάκης, με θέμα “Η προστασία του πολίτη από ατυχήματα και καταστροφές, μια ευκαιρία για ανάπτυξη”. Πάντα άξιος για τέτοιας λογής πρωτοβουλίες και... καλές διακοπές στα Χανιά!

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ο Μπαλτζάκ, ο γνωστός γάλλος συγγραφέας, αντιλήφθηκε ότι είχε μπει στο σπίτι του ένας κλέφτης κι έψαχνε τα συρτάρια του γραφείου του. “Τζάμπα ψάχνεις στο σκοτάδι, φίλε, κάτι που εγώ δεν μπορώ να το βρω στο φως της μέρας”, είπε στον κλέφτη γελώντας.
“...Κι εγώ προσπαθώ με το ελάχιστο φως/ να φτιάξω λίγα λουλούδια και λίγα ποιήματα,/ να γιατρέψω τις πληγωμένες φτερούγες/ ενός αγγέλου -κι ας μην τον ξέρω- που αμάρτησε και ξέπεσε στη γη μας./ Να συναρμολογήσω τις σπασμένες συλλαβές/ για να διαβάσω το όνομα του κοριτσιού/ που τρέχει χωρίς ομπρέλα στη βροχή/ να προλάβει το λεωφορείο της γραμμής/...”

Από το ποίημα “Η ποίηση” του Κώστα Χελμού
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου