Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Eυθύβολα και μη...

Σε... διαρκές πένθος

Γράφει ο
NΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΥ.
KΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
nek@haniotika-nea.gr

Εμένα αφήστε με, τίποτα δεν έχω να πω για τα νέα άσχημα μαντάτα που κατέφθασαν από τη Γάζα!
Πενθώ ακόμα τα θύματα της ΜΑΡΦΙΝ, πόσος καιρός νομίζετε πως έχει περάσει;
Πενθώ ακόμα τον Γρηγορόπουλο, τον Χορευτάκη, τα θύματα των φονικών πυρκαγιών της Πελοποννήσου, τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, κι εκείνα στο Μαλιακό... Κι ακόμη κι άλλα κι άλλα! Και κάθε φορά τα φέρνω στο νου, κάθε φορά που ένας νέος άδικος θάνατος... σημειώνεται στα κατάστιχα! Μοιάζει να ζω σ' ένα διαρκές πένθος κι ας μην είναι κατάδικό μου! Κι ας μην μπήχτηκε μαχαίρι κατάστηθά μου από το χαμό άμεσα δικών μου ανθρώπων!
Ισως πιο κατάλληλη να χρησιμοποιήσω, να ήταν η λέξη "συμπονώ"! Ισως ακόμη καλύτερη κι από το "συμπάσχω"!
Εχω ένα επιπλέον βάρος καθώς αυτά σκέφτομαι· ποια λέξη αρμόζει καλύτερα(!). Ο κόσμος σκοτώνεται, δολοφονείται, βιάζεται καθημερινά κι εγώ; Ψάχνω λέξεις να μιλήσω για όλα αυτά.
Το... ψάχνω, το σκέφτομαι! Δεν το νιώθω! Κι αυτό ώρες-ώρες μοιάζει να είναι ακόμη χειρότερο! Γιατί συνειδητοποιώ πως τα λόγια τελικά δεν αντικατοπτρίζουν καμία πραγματικότητα! Τα λόγια κι όλες εκείνες οι μεγαλοστομίες από τα επίσημα χείλη που ως τους ορίζει η θέση τους, κάνουν πάντοτε δηλώσεις για τις ζωές που άδικα χάθηκαν...
Σκέφτομαι πως για όσες αδικίες ισχύουν πάνω σε τούτο το πλανήτη, ποτέ κανένας από τους ισχυρούς δεν θέλησε να πράξει στο ελάχιστο να τις σταματήσει!
Αντιθέτως όλοι εκστομίζουν δίχως δισταγμό λόγια ότι συμπάσχουν, ότι συμπονούν! Μια στάση που σε μένα μοιάζει ψεύτικη, υποκριτική! Ετσι τουλάχιστον αποδεικνύουν οι πράξεις τους!
...Αφήνουν τεχνηέντως να κυλήσει ο χρόνος, να ξεχαστούν τα πράγματα, να σιγήσουν οι φωνές από τις πρώτες αντιδράσεις, να συνεχιστεί η ζωή, να επανέλθει η ηρεμία, έως που ένας νέος άδικος θάνατος προστεθεί στην υπάρχουσα λίστα!

Χανιώτικα Νέα(02.06.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου