Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΔΙΚΑΙΗ η μοιρασιά της μέρας με τη νύχτα σήμερα. Δώδεκα ώρες ακριβώς ούτε ένα λεπτό λιγότερο ή περισσότερο η καθεμιά τους. Και στη βόρεια και στη νότια εύκρατη ζώνη της γης. Μόνο που εμείς στη βόρεια ζώνη έχουμε εαρινή ισημερία, ενώ οι νότιοι έχουν φθινοπωρινή.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΙΚΑΙΗ η μοιρασιά της μέρας με τη νύχτα σήμερα. Δώδεκα ώρες ακριβώς ούτε ένα λεπτό λιγότερο ή περισσότερο η καθεμιά τους. Και στη βόρεια και στη νότια εύκρατη ζώνη της γης. Μόνο που εμείς στη βόρεια ζώνη έχουμε εαρινή ισημερία, ενώ οι νότιοι έχουν φθινοπωρινή. Τουτέστιν (άντε πάλι απ’ το πουθενά έφτασε μέχρι τη μύτη του μολυβιού μου αυτή η λέξη!) αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα σε βάρος της νύχτας για μας κι αρχίζει να μικραίνει γι’ αυτούς.

ΑΝΟΙΞΗ και επίσημα, λοιπόν, πλην όμως μόνο ανοιξιάτικος δεν ήταν χθες ο καιρός, έτσι όπως τον έβλεπα απ’ το παράθυρό μου, αρχίζοντας να γράφω τη στήλη. Φορτωμένος, με σύννεφα, που κουβαλούσαν βροχή, ο ουρανός. Χώρια ο αέρας που φυσούσε απειλώντας να σηκώσει και τις πέτρες. Λες και βρήκε και διάλεξε την ημέρα ο Μάρτης για να κάμει τα δικά του.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ του χθεσινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ποίησης η μαντινάδα της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. 'Στολίδι του πολιτισμού της ποίησης τ’ αστέρι/ με άξιους πνευματικούς Ελύτη και Σεφέρη'. Εκτός απ’ τους δύο νομπελίστες έχουμε κι άλλους μεγάλους ποιητές, Νεκταρία!

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ στραμμένα τα μάτια μας, ύστερα απ’ το μη αναμενόμενο ηχηρό 'όχι' αξιοπρέπειας της Κυπριακής Βουλής στα καθ’ υπαγόρευση του Βερολίνου σχέδια των Βρυξελλών. 'Μικρός λαός και πολεμά/ δίχως σπαθιά και βόλια'... Στους στίχους του Γιάννη Ρίτσου ο νους μου.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ πάει να πει ορθοπραξία! Χρησιμοποιούσε συχνά τη φράση αυτή στις ομιλίες του ο Παππούς, ο μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης. Τη θυμήθηκα έντονα, όταν άκουσα τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο να προσφέρει την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία για τη σωτηρία της πατρίδας. Η περιουσία της εκκλησίας δεν είναι ούτε δική μου ούτε των μητροπολιτών ούτε των ιερέων μας, είναι του λαού, είπε.

Μ’ ΟΠΟΙΑ νύχια έχει, μ’ αυτά πρέπει να ξύνεται κανείς, γιατί αν περιμένει απ’ τους άλλους αντί να τον ξύσουν θα τον γδάρουν. Και για την Κύπρο, μα και για την Ελλάδα, μου το είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Διορθώνω. Το χρονικό ενός ακόμα προαναγγελθέντος εγκλήματος. Μετά την Ελλάδα η Κύπρος κι έπεται συνέχεια. Τα βουβάλια εξακολουθούν να μαλώνουν. Κι όταν, κατά που έχει γράψει κι ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

'Ο ΠΑΝΙΚΟΣ είναι άρνησις του ενθουσιασμού· μέθη και ο εις, μέθη και ο έτερος· πτερά ο εις και ταχύτητα θυέλλης, πτερά ο έτερος και ταχύτητα ανέμου· συντρίμματα ο εις έμπροσθεν, ναυάγια ο έτερος όπισθεν'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΟΤΑΝ η κόρη του βασιλιά της Πίσας Οινόμαου επρόκειτο να παντρευτεί πολλοί ήταν οι μνηστήρες που έσπευσαν να τη διεκδικήσουν. Τότε ο Οινόμαος δήλωσε πως την κόρη του θα παντρευόταν εκείνος που θα κατόρθωνε να τον νικήσει σε αγώνα αρματοδρομίας. Οποιος, όμως, αποτύγχανε θα έχανε τη ζωή του. Ο Μυρτίλος, που αγαπούσε τρελά την Ιπποδάμεια, επειδή ήξερε ότι δεν μπορούσε να νικήσει, μπήκε στην υπηρεσία του Οινόμαου, ως ηνίοχος και τον βοηθούσε να σκοτώνει τους μνηστήρες. Ενας από αυτούς, ο Πέλοπας, που διεκδικούσε την Ιπποδάμεια του ζήτησε να τον βοηθήσει να τη νυμφευθεί, υποσχόμενος ότι θα του επέτρεπε να κοιμηθεί μια νύχτα μαζί της. Ο Μυρτίλος πείστηκε και τον βοήθησε να νικήσει και να πάρει την όμορφη νύφη. Οταν, όμως, στη συνέχεια του ζήτησε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του, ο Πέλοπας τον πέταξε από το καράβι στη θάλασσα. Ετσι με τη ζωή του πλήρωσε τη... νύφη (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Ηξερε ο Βιβάλντι/ ποια εποχή/ διάλεξε να υμνήσει περισσότερο./ Ηξερε ο Διάκος που μοιρολογούσε:/ Για δες καιρό που διάλεξε.../ Φευγάτη παπαρούνα η ζωή/ σμίγει με του κυπαρισσιού τη θαλερότητα/ η αιχμηρότητα του αγκαθιού/ με το βελούδινο της πασχαλιάς./ Αγάπη, προδοσία, όλα/ δίκαιη μοιρασιά/ η μέρα με τη νύχτα'.
Το ποίημα 'Εαρινή ισημερία' της Αγγελικής Σιδηρά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (22.03.2013)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου