Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Ο Αντρειωμένος, ο 'Δυνατός Τράος', που 'δεν τονε στένει η μάντρα',


ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τον αντρειωμένο μην τον κλαις…

Στεντορεία τη φωνή τραγούδησε το γνωστό ριζίτικο τραγούδι 'Τον αντρειωμένο μην τον κλαις…' ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κισάμου Μιχάλης Δ. Μουντάκης, ως εισαγωγή στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου (23 Φεβρουαρίου) στην Κίσαμο πόλη, την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος' σε συνεργασία με διάφορους Φορείς για τα 100 χρόνια της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Γέμισε φωνή, φωνή δωρική, η κατάμεστη από κόσμο αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του τοπικού Δήμου. Και ιδού, στο κεκλιμένο επίπεδο της μνήμης όλων ο Εθνάρχης. Ο Αντρειωμένος, ο 'Δυνατός Τράος', που 'δεν τονε στένει η μάντρα', όπως λέει η επίσης γνωστή μαντινάδα με την οποία ο τραγουδιστής, κατά που προστάζει η τάξη, συνόδευσε το ριζίτικο. «Ο Βενιζέλος ήρθε πολλές φορές στην Κίσαμο, περπάτησε στους δρόμους και στα χωριά, γνώρισε από κοντά ανθρώπους και συναντήθηκε με τους πολιτικούς του φίλους», θα υπογραμμίσει, άλλωστε, αμέσως μετά, μεταξύ των άλλων, στον χαιρετισμό του, ο έχων τον ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης αντιδήμαρχος Κισάμου Μιχάλης Μ. Μουντάκης. Στον Ελευθέριο Βενιζέλο θα σταθούν, όμως και όλοι όσοι χαιρέτησαν στη συνέχεια, πριν πάρει τον λόγο ο κεντρικός ομιλητής, ο διευθυντής του 3ου Δημ. Σχ. Κισάμου Αντώνης Σπανουδάκης (φωτ. στο ένθετο), για ν’ αναπτύξει το θέμα του που ήταν 'Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Κίσαμος μέσα από ιστορικές πηγές και μαρτυρίες': Ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Αποστόλης Βουλγαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης και βέβαια ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης. Ποτάμια το αίμα που έχυσαν οι Κρητικοί για να πετύχουν τον μεγάλο, τον τελικό τους στόχο, την Ενωση του νησιού με τη μητέρα Ελλάδα. 'Ενωσις ή θάνατος', η φοβερή επωδός, των αλλεπάλληλων κρητικών επαναστάσεων εναντίον των Τούρκων. Αν έλειπαν οι επιδέξιοι λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου, ωστόσο, που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διεθνείς συγκυρίες, το αίσιον τέλος μόνο σίγουρο δεν ήταν…
Δεν στάθηκε πάντως σ’ αυτούς ούτε στο συνολικό έργο του Εθνάρχη, ο κεντρικός ομιλητής. Αλλο, όπως έγραψα παραπάνω, το θέμα του.
Ηταν μια μεγάλης διάρκειας (μιας ώρας περίπου) ομιλία, που κράτησε, ωστόσο, αμείωτο το ενδιαφέρον όλων, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Ηταν και η χρήση των πολλών διαφανειών που προβάλλονταν (τι δουλειά για να γίνουν!) ταυτόχρονα με την ομιλία. Ηταν και η χροιά της φωνής και τα καλά ελληνικά του ομιλητή. Ηταν, προπάντων όμως και ο επαγωγικός, ο δασκαλικός και όχι δασκαλίστικος τρόπος παρουσίασης του πλήθους των στοιχείων και των ντοκουμέντων, των προσώπων, των πραγμάτων και των καταστάσεων, των σχέσεων του Βενιζέλου με την Κίσαμο και με τους Κισαμίτες, των προϊόντων μιας ενδελεχούς μελέτης και μιας επίπονης έρευνας που κράτησε επί μακρόν. Αξιος ο μισθός του ομιλητή! Το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των παραβρισκομένων στο τέλος, δηλαδή. Και θα ’ναι ακόμα αξιότερος αν, όπως ειπώθηκε, γίνει πραγματικότητα η έκδοση της ομιλίας, προς χρήσιν μικρών και μεγάλων. 'Ολβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν'. Της τοπικής στην περίπτωσή μας. Τον αντρειωμένο μην τον κλαις…


Να μας έχει ο Θεός γερούς
Οσο παράγεται πνευματική  δημιουργία υπάρχει ελπίδα κι όσο ανοίγονται δρόμοι υπάρχουν και διαδρομές. Αυτά, μεταξύ άλλων είπε, στο περίπου τα λόγια του, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης χαιρετίζοντας την καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση των Πνευματικών Δημιουργών του Νομού μας (κατά τη διάρκεια της οποίας κόπηκε και η βασιλόπιτα) που έγινε την προηγούμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο κέντρο 'Κονάκι' της πόλης μας. Αρχισα μ’ αυτά για να πω ότι και ελπίδα υπάρχει στον τόπο μας, γιατί και την περασμένη χρονιά είχαμε πλούσια σοδειά απ’ τους πνευματικούς δημιουργούς του τόπου μας και διαδρομές υπάρχουν, αφού η Ένωσή τους (μας) άνοιξε νέους δρόμους.
Αθρόα η συμμετοχή των εργατών του λόγου και της τέχνης, αλλά και πολλών φίλων τους (μεταξύ αυτών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης) στην εν λόγω εκδήλωση. Ευκαιρία γι’ αυτούς (για μας) να κλέψουν (κλέψουμε) μια του Χάρου, προπάντων σήμερα στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας και οι πολίτες της. Το επεσήμανε με έμφαση στην αρχή του σύντομου χαιρετισμού του, ο πρόεδρος της Ενωσης, Δημήτρης Νικολακάκης, που δεν έκρυβε τη χαρά του για τη συμμετοχή. Μα και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν (ανταλλάξουμε) σκέψεις και απόψεις, αλλά και βιβλία. 'Να μας έχει ο Θεός γερούς/ για να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε/ με χορούς κυκλωτικούς', η ευχή του Διονύση Σαββόπουλου, έτσι όπως την εκφράζει σ’ ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια. Δεν ήρθε μόνο στον νου μου τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο και φεύγοντας, αυτή η φράση. Ηταν που στις κουβέντες μας κάναμε, εκτός των άλλων και αναφορά για εκείνους που βρίσκονται στο άλλο ημισφαίριο της ζωής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου