Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 7


Η ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη, όπως έχει φανεί και από τις δύο άλλες που προηγήθηκαν 'Τα άλογα του Χρόνου' και 'ΚΑΖΟΒΑΡ', είναι από τεχνική άποψη άριστη, δυναμική, και θα έλεγα τρανταχτή, και από εκπεμπόμενα μηνύματα ανθρώπινη και υψιπετής.

Γιάννης Γ. Χρηστάκης

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ
Γράφει
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ*




Ο  γνωστός δάσκαλος, παλιός συνδικαλιστής και σύγχρονος διακεκριμένος επιφυλλιδογράφος και ποιητής, Βαγγέλης Κακατσάκης, μάς χάρισε πολύ πρόσφατα μια τρίτη ποιητική συλλογή με τον τίτλο 'Oταν γίνεις ποίημα'. Ας αρχίσομε με τον τίτλo. Ισως σε πολλούς να φανεί περίεργος αυτός ο τίτλος, ακόμη δε και δυσνόητος Κι όμως, όπως τον είδα τουλάχιστον εγώ, είναι μια αισιόδοξη νότα στη ζωή, στοιχείο λίαν απαραίτητο στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα. Σημειώνει: Οταν ομορφύνει το τωρινό γκρίζο τοπίο και μετατραπεί σε αισιόδοξο 'ερωτηματικό', τότε θα επέλθει η ηρεμία και θα αποκατασταθεί η ησυχία. Ο ποιητής τοποθετεί προμετωπίδα της συλλογής του το αισιόδοξο 'ερωτηματικό' και την κλίνει με το αγαπητικό του σημείο στίξης και πάλι το 'ερωτηματικό'. Και δηλώνει 'ερωτευμένος' μ’ αυτό, το οποίο αποτελεί τη δική του φιλοσοφία, φιλοσοφία κάθε αγνού Έλληνα πατριώτη, κάθε νουνεχή ανθρώπου. Προμετωπίδα, λοιπόν, και οπισθομετωπίδα -επιτρέψτε μου το νεολογισμό- της συλλογής θέτει την αισιοδοξία για ένα φωτεινό μέλλον, ιδιότητες που πρέπει να κοσμούν κάθε άνθρωπο.
Η συλλογή χωρίζεται σε δύο μέρη το πρώτο το ονομάζει 'ένδον'. Και είναι πραγματικά 'ένδον' για τον καθένα μας η οικογενειακή ζωή και οι παιδικές αναμνήσεις και εμπειρίες, στοιχεία με τα οποία ασχολείται ο ποιητής. Η πρώτη αυτή ομάδα των ποιημάτων, που αποπνέουν μυρωδιά ανθρωπιάς, ηθικού περιεχομένου της ζωής και οικογενειακής ευτυχίας η οποία σύγκειται από την απόλυτη αγάπη και αλληλοσεβασμό των μελών της, συγκροτείται από είκοσι τέσσερα ποιήματα. Η δεύτερη ομάδα ποιημάτων, που αποτελείται από τριάντα δύο στιχουργήματα, η ποιητική περιπλάνηση του ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη έχει κύριο άξονά της θέματα κοινωνικά, ανθρωπιστικά και γενικά θέματα των κοινωνικών δρώμενων, εξαιτίας των οποίων και της δίδει το χαρακτηρισμό 'καθ’ οδόν'. Ό,τι δηλαδή βρίσκεται έξω από τις οικογενειακές εμπειρίες του και συνθέτουν τα μικρά και τα μεγάλα κοινωνικά φαινόμενα - προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
Στην 'προεξαγγελτική παράθεση' της συλλογής 'Οταν γίνεις ποίημα', παραθέτει στο τέλος, και μάλιστα στο 'αυτί' του οπισθόφυλλου και κλείνει μ’ αυτό τη συλλογή, το ποίημα 'Το σημείο στίξης μου', που. αποτελεί το φιλοσοφικό υπόβαθρο του ποιητή,
Η ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη, όπως έχει φανεί και από τις δύο άλλες που προηγήθηκαν 'Τα άλογα του Χρόνου' και 'ΚΑΖΟΒΑΡ', είναι από τεχνική άποψη άριστη, δυναμική, και θα έλεγα τρανταχτή, και από εκπεμπόμενα μηνύματα ανθρώπινη και υψιπετής.
Αν με καλούσαν να επιλέξω τα καλύτερα ποιήματα δε θα μπορούσα να ανταποκριθώ, γιατί τα βρίσκω όλα θαυμάσια, το ένα καλύτερο από το άλλο.
Οι στίχοι τους ρέουν σαν το κατακάθαρο γάργαρο νερό, σαν το μέλι, σαν το πιο μεθυστικό άρωμα. Τη συλλογή την πήρα 'σήμερο' και τη ρούφηξα αμέσως 'σήμερο', σαν το πιο εύγεστο ποτό, σαν το πιο νόστιμο φαγητό και την οσφράνθηκα σαν το πιο πολύτιμο άρωμα. Αισθάνθηκα απόλυτη ικανοποίηση απ’ όλες τις πλευρές.

*επιτ. Σχολικός Σύμβουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου