'ΤΟ ΕΘΝΟΣ πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές'. Μια απ’ τις παραγγελιές του Διονυσίου Σολωμού. 'Κοίταξε τον φόβο κατάματα κι αυτός θα φοβηθεί και θα φύγει'. Μια απ’ τις παραγγελιές του Νίκου Καζαντζάκη. Διονυσίου Σολωμού και Νίκου Καζαντζάκη γωνία έστησε τ’ αντίσκηνό του ο Αλκίνοος, για να γράψει το κείμενό του.
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ, το ξέρουμε καλά! Γιατί τελικά, δεν φοβόμαστε τίποτε. Γιατί, τελικά, το μόνο που φοβόμαστε, είναι το υποχρεωτικό κοίταγμα στον καθρέφτη. Το μόνο που μας φοβίζει, είναι το μόνο που πραγματικά έχουμε: Το αληθινό μας πρόσωπο. Ας το ξεθάψουμε, ας το θυμηθούμε, ας το κοιτάξουμε. Ενώ, όλοι, φίλοι και εχθροί, μας αγριοκοιτάζουν, ενώ η μάσκα μας πέφτει νεκρή, αυτό θα μας χαμογελάσει'.
Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ από ένα κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, στο πρώτο σημερινό 'πεταχτό'. Σαν συνέχεια του αποσπάσματος απ’ το ίδιο κείμενο που έβαλα χθες στη στήλη. Λέει πολλές αλήθειες στο κείμενό του αυτό, 'Ελεύθεροι κατακτημένοι', ο τίτλος του, ο ξεχωριστός αυτός τραγουδοποιός.
'ΤΟ ΕΘΝΟΣ πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές'. Μια απ’ τις παραγγελιές του Διονυσίου Σολωμού. 'Κοίταξε τον φόβο κατάματα κι αυτός θα φοβηθεί και θα φύγει'. Μια απ’ τις παραγγελιές του Νίκου Καζαντζάκη. Διονυσίου Σολωμού και Νίκου Καζαντζάκη γωνία έστησε τ’ αντίσκηνό του ο Αλκίνοος, για να γράψει το κείμενό του.
'ΣΤΟ ΠΕΙΣΜΑ των τροϊκανών η άνοιξη θα φτάσει/ μες στις καρδιές μας σίγουρα χωρίς να κάμει στάση'. Ούτε παραγγελιά να του την είχα τη σημερινή μαντινάδα του Ηλία του Σταματάκη. Ούτε παραγγελιά!
ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ πάντως, είναι ανεξάντλητοι. 700.000 νέες θέσεις εργασίας εξήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τις δημιούργησε τον καιρό που υπούργευε; 'Ρητορικό το ερώτημα', αποφαίνεται ο 'βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013.)
'ΜΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ποτέ την τιμήν σου· είναι πράγμα το οποίον, όσω πλειότερον εκθέτεις εις την κοινήν θέαν, τόσω μάλλον καθιστάς την υπόστασίν του αμφίβολον. Επιδεικνύων την τιμήν σου εις τους διαβάτας, είναι ωσάν να λέγης: Βεβαιώσατέ με, Χριστιανοί· είναι τάχα τιμή αυτό, που έτυχε να έχω, ή μήπως είναι τίποτε άλλο και κάμνω λάθος;'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΜΑΝΟΥΣΟ Γ. Δασκαλάκη, ποιητή - συγγραφέα, Χανιά: Σ’ ευχαριστώ πολύ, Μανούσο, που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες και των νέων σου ποιημάτων με τίτλο 'Η Ελλάδα με πληγώνει'. Ολους μας πληγώνει η Ελλάδα, φίλε, αλλά και όλοι, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, την πληγώνουμε. Εσύ, ως κυρίως πολιτικός ποιητής που είσαι, το ξέρεις αυτό. Μου αρέσει ιδιαίτερα που και στην ποίησή σου έχει τον πρώτο λόγο ο ενεργός πολίτης που επιμένει να εκφράζει άποψη. Καλή συνέχεια!
ΚΑΠΟΤΕ οι Ιλλυριοί πειρατές έφτασαν με τα πλοία τους στη Μεθώνη και αγκυροβόλησαν σαν σε φιλική χώρα. Αρχικά, παριστάνοντας τους εμπόρους, παρακάλεσαν τους κατοίκους να τους πουλήσουν κρασί. Μερικοί πήγαν και οι πειρατές το αγόρασαν κανονικά. Την άλλη μέρα πήγαν περισσότεροι, πούλησαν το κρασί τους και αγόρασαν άλλα εμπορεύματα. Την τρίτη μέρα, σίγουροι πια ότι είχαν να κάνουν με εμπόρους έφτασαν στα καράβια τους όλοι σχεδόν οι κάτοικοι, για να πουλήσουν ή να αγοράσουν. Τότε οι Ιλλυριοί όρμησαν εναντίον τους και, αφού άρπαξαν πολλούς άνδρες και περισσότερες γυναίκες τους έβαλαν στα καράβια και σάλπαραν αφήνοντας την πόλη ρημαγμένη. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').
'Εξω από τις τράπεζες οδύρεται το κοινό./ Θρηνεί σπαρακτικά καταθέσεις και όνειρα/ που έγιναν στάχτη./ Τι σου είναι όμως ο κόσμος;/ Να εναποθέτει όλα του τα όνειρα/ σε τράπεζες συναλλαγών./ Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο/ είπαν πριν 50 χρόνια,/ νεανικά κινήματα./ Ναι, ας αγαπήσουμε/ τη ζωή, ας ερωτευτούμε./ Στον έρωτα για τη ζωή/ να καταθέσουμε τα συναλλάγματά μας'.
Από το ποίημα του Μανούσου Δασκαλάκη
'Κραχ, όπως τράπεζες'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (29.03.2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου