Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 12


Αισθάνεσαι ισχυρός και δυνατός, πνευματικά νέος, όταν συμπορεύεσαι με τέτοιους στοχαστές, με αστείρευτες δροσοπηγές όπως τον κ. Ευάγγελο Κακατσάκη...
π. Ιγνάτιος Χατζηνικολάου

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 12



Γράφει  ο
αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ,
θεολόγος - τ. λυκειάρχης

Εχω τη χαρά να ζω και να καμαρώνω τον πολυγραφότατο στοχαστή, αυτήν την ποιητική και ποιοτική ψυχή, τον αξιαγάπητο κ. Ευάγγελο Κακατσάκη από τα πρώτα του εκπαιδευτικά και αρθρογραφικά βήματα.
Αισθάνεσαι ισχυρός και δυνατός, πνευματικά νέος, όταν συμπορεύεσαι με τέτοιους στοχαστές, με αστείρευτες δροσοπηγές όπως τον κ. Ευάγγελο Κακατσάκη, το καύχημα και η ευπρέπεια της πνευματικής μας οικογένειας, του ευάνδρου Αποκόρωνα και γενικά του τόπου μας, ο οποίος εγκαυχάται και ο οποίος τακτικά απολαμβάνει τους εύχυμους καρπούς του πνευματικού του θησαυρού και των στοχασμών του.
Ενα τέτοιο αποθησαύρισμα, λυρικό, ψυχόφεγγο, είναι το προσφάτως εκδοθέν και με πλατύ απόηχο και αποδοχή, ποιητικό απάνθισμα 56 ποιημάτων με τον εκφραστικό τίτλο 'Οταν γίνεις ποίημα', που ο βαθυστόχαστος δομήτωρ του το έστειλε στην ταπεινότητά μου, με μια υπερβολική αφιέρωση, όπως είναι μαθημένος από την ευαίσθητη ψυχή του. Και μια ευλογημένη συγκυρία, όταν το έλαβα εδιάβασα, για πολλοστή φορά, το υπέροχο βιβλίο του μεγάλου στοχαστή Τζοβάννι Παπίνι 'Γράμματα στην Ανθρωπότητα'.
Δεκατέσσερα καταπληκτικά, αποκαλυπτικά και με πολλή αγάπη γράμματα, που δεν χορταίνω να τα διαβάζω, όπως και άλλα του βιβλία. Ενα δε από αυτά απευθύνεται στους ποιητές.
Με τη λήψη του βιβλίου του κ. Κακατσάκη, το διάβασα και το ξαναδιάβασα.
Ενα ψυχογράφημα ανάγλυφο, ένα άγαλμα (αγαλλίασις) ψυχής, που ανταμώνει τις όποιες ψυχές, γιατί είναι κι αυτό ένα από τα ψυχοχαρίσματα του στοχαστή ποιητή μας κ. Κακατσάκη.
Διαβάζοντας το υπέροχο βιβλίο του, χωρίς να κάνω ξεχωριστό λόγο για κάθε στίχο και στοχασμό, γιατί δεν θεωρώ και τόσο άξιο τον εαυτό μου, άλλωστε το έχουν κάνει άλλοι αξιότεροι ημών, μεταφέρω μερικά αποσπάσματα από τον Τζ. Παπίνι, τον οποίο θαυμάζω από τα εφηβικά μου χρόνια.
Διαβάζοντας, διαβάζω και βυθομετρώ το πνευματικό και στοχαστικό κάλλος του εξόχου στοχαστή και ποιητή. Βλέπω την αληθινή ποίηση με όλη την πληρότητα, την αναγεννητική και ψυχότροφη μεγαλοσύνη της. Τα αποσπάσματα του Παπίνι είναι η ψυχή του κ. Κακατσάκη. Μια πλήρης ταύτιση με τη σκέψη του Παπίνι, τις τόσο διαχρονικές, αφού να σημειώσουμε, ότι το προαναφερθέν βιβλίο του γράφτηκε στη Φλωρεντία το 1946. Ετσι διαχρονικός είναι και ο αξιαγάπητος, αξιοτίμητος και αξιομίμητος ποιητής μας κ. Κακατσάκης.
Και τώρα, ας ακούσουμε τον μεγάλο Τζοβάννι Παπίνι, λες και εκφράζει τον συγγραφέα μας κ. Κακατσάκη, ένας τηρητής των λόγων του μεγάλου Παπίνι και που απηχεί το πρόσωπο και το ποιητικό έργο του συγγραφέα του 'Οταν γίνεις ποίημα', σημειώνοντας ότι κι ο ίδιος είναι ένα ποίημα.
Τζ. Παπίνι: 'Η ποίησις είναι δρόμος φωτός, εξαγνισμού, απολυτρώσεως'. 'Το χάρισμά σας (οι ποιητές) έγκειται στη γνώση των μυστικών της ψυχής και την έμπνευση της γλώσσης', 'Η ποίησις είναι φωτοδότρα εξαγνιστική, λυτρωτική', 'Είσθε (οι ποιητές), κατά τον τρόπο σας, θαυματουργοί, γιατί συνεργάζεσθε στο θαύμα της εξυψώσεως της ύλης στα επίπεδα του πνεύματος, της μεταμορφώσεως του πόνου σε χαρά'. 'Μεσίτες μεταξύ της νοσταλγίας του ανθρώπου και της υποσχέσεως του Θεού'. 'Η ποίησις διαλύει τους ίσκιους. Κάνει να ποθούμε τον πόνο στην «Κόλαση» του Δάντη. Κάνει ν? αγαπούμε τη ζωή στα πιο πικρά από τα τραγούδια του Ιώβ'. 'Παλεύουν (οι ποιητές) με τον Αγγελο μέσα στη βαθιά νύχτα, που δεν νικούν, ποτέ δεν νικώνται'.
Ετσι τον ζούμε και έτσι απολαύσαμε μέσα από το βιβλίο του τον κ. Κακατσάκη. Από καρδίας τον συγχαίρουμε και χαιρόμαστε για τη σύζυγό του Ευδοκία και τον γιο τους Νεκτάριο που βαδίζουν στα βήματά του.

Χανιώτικα νέα (30.03.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου