Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΤΡΕΙΣ καπετάνιοι κάθουνται εις τον Προφήτη Ηλία/ και κλαίγουνε λυπητερά το γέρο Βενιζέλο:\ Ξύπνα, καημένε γέροντα, και μη βαροκοιμάσαι/ και πήραν Φράγκοι το Μωριά κι οι Γερμανοί την Κρήτη/ κι εσύ κοιμάσ’ αμέριμνος...



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'Ο ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΣ νεκρός ήτο ένας αληθινός άνδρας, με θάρρος μεγάλο, με αυτοπεποίθησιν και δι’ εαυτόν και διά τον λαόν τον οποίον εκλήθη να κυβερνήση. Ισως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειψε το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι ποτέ δεν επερίμενε από την μοίραν να ιδή την χώραν του προηγμένην. Αλλά έθεσε εις την υπηρεσίαν της όλον το πυρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν'.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στη Βουλή, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του είχε συνθέσει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος με πυκνότητα και διαύγεια τον επικήδειό του. Θα τον διαβάσουμε, γι’ άλλη μια φορά, χαραγμένο στον τάφο του, όσοι βρεθούμε αύριο στον Προφήτη Ηλία, όπου θα γίνει το μνημόσυνό του μαζί με το μνημόσυνο του γιου του του Σοφοκλή.

'ΤΡΕΙΣ καπετάνιοι κάθουνται εις τον Προφήτη Ηλία/ και κλαίγουνε λυπητερά το γέρο Βενιζέλο: Ξύπνα, καημένε γέροντα, και μη βαροκοιμάσαι/ και πήραν Φράγκοι το Μωριά κι οι Γερμανοί την Κρήτη/ κι εσύ κοιμάσ’ αμέριμνος'... Και το γνωστό αυτό ριζίτικο τραγούδι (βλ. Σταμάτη Α. Αποστολάκη 'Ριζίτικα, τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης, Χανιά 2010) στις διάφορες παραλλαγές του θα θυμηθούμε. Αναζητιέται ιδιαίτερα στις μέρες μας ο Εθνάρχης. Ζητείται ένας νέος Ελευθέριος Βενιζέλος!

'Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη'. Τάδε έφη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διακόπτοντας την εκκωφαντική σιωπή του. Αυτός είπε και ελάλησε κι αμαρτίαν ουκ έχει. Ουδεμίαν ευθύνην φέρει για τον φόνο. Μήπως φοβάται κι αυτός την Ανκελα Μέρκελ;

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ τη Βιρτζίνια Γουλφ; Ποιος φοβάται τον Πέπε Γκρίλο; Ποιος φοβάται την Ανκελα Μέρκελ; Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα; Ρητορικά και μη ρητορικά ερωτήματα...

'ΤΑ ΡΙΑΛΙΑ - ΡΙΑΛΙΑ τσε πούντα'... Ο τίτλος. 'Είπασι την Μέρκελ να «ταχτοποιήσει» τον Τσίπραν και εκείνη «ταχτοποίησεν» την Τσίπρον...'. Το κείμενο. Να ’ναι καλά ο και πρώην γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, φίλος δημοσιογράφος Κώστας Μπετινάκης που μου στέλνει συχνά πυκνά ό,τι καλό 'αλιεύει' στο Διαδίκτυο.

'ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ στη Δ.Ε.Η. θα ’χουμε το χαράτσι/ και θ’ ανεβαίν’ η πίεση κι ας κόψουμε τ’ αλάτσι'. Εχει τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Ηλίας ο Σταματάκης να παρεμβαίνει κάνοντας χιούμορ.

'ΜΕΓΑΛΟΠΟΙΕΙΣ τα προτερήματά σου; Δίνεις υπονοίας, ότι έχεις ολιγώτερα των όσων προσπαθείς να επιδείξης· μεγαλοποιείς τα ελαττώματά σου; Κινδυνεύεις να θεωρηθής ως υποκρύπτων πλειότερα'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ στιγμήν, εις την Πλατείαν Συντάγματος περνούσε μία διαδήλωσις. Ησαν περί τα 500 παιδιά του σχολείου μ’ ένα φοιτητήν επικεφαλής και εφώναζαν: «Βενιζέλος - Βενιζέλος». Η διαδήλωσις κατηυθύνετο προς την οδόν Απόλλωνος. Αμέσως τρέχω και ειδοποιώ τον Βενιζέλο. Η διαδήλωσις εν τω μεταξύ έχει φθάσει και ο δρόμος είχε γεμίσει. Λέγω του Προέδρου να μη παρουσιασθή, διότι είναι παιδιά και γίνεται φασαρία. Χωρίς να μου απαντήσει βρέθηκε στο μέσον των παιδιών και ήρχισε να χαιρετά ένα - ένα τους νέους διά χειραψίας. Αυτό εκράτησε περίπου μια ώρα. Οταν ετελείωσε του λέγω: Εκουρασθήκατε. Η απάντησίς του ήτο: Αυτοί είναι που θα αποτελέσουν τον στρατόν διά την απελευθέρωσιν του υποδούλου ελληνισμού'. Από το βιβλίο του Ευαγγέλου Μελιγκουνάκη 'Βενιζέλου Ανάβασις' (Αθήναι 1955).

'Μεγάλος είσαι/ Κι αν περιμένεις/ γύρω ο λαός σου γνωρίζοντάς σε,/ βάγια να στρώνει για να διαβαίνεις,/ παιδί που θα ’σαι!/ Μεγάλος είσαι/ κι αν το πιστεύεις/ το μίσος που έρπει γυρεύοντάς σε,/ πως δε θεριεύει κι όσο θεριεύεις/ παιδί που θα ’σαι./ Μεγάλος είσαι/ και θα πεθάνεις,/ και θα σου φτύνει/ κι ο τιποτένιος κι ο πεχλιβάνης την τρανοσύνη./ Και θα πεθάνεις./ Και άλλο το αστέρι/ της τρανοσύνης σου δε θα γίνει/ παρά κεράκι σε παιδιού χέρι/ να τρεμοσβήνει./ Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει/ μια οργή στον ίσκιο, στα κόκκαλά σου,/ θα πάει σε ψήλος που θα θυμίσει το ανάστημά σου'.
Το ποίημα 'Μεγάλος είσαι' του Κωστή Παλαμά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (30.03.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου