Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΜΑΜΑ, οι λογαριασμοί με κατέβαλαν,/ ακούστε το πρόβλημα που μας έβαλαν:/ «Υπάλληλος ηγόρασεν 30 το κιλόν,/ 1 κιλόν εκ κρέατος, μοσχάρη παχυλόν,/ επίσης, πήρε δύο κιλά, αφράτε, μυρωδάτε/ προς μία κε τριάκοντα, θαβμάσιε πατάτε./ Οσάφτως ούτως ψώνισεν, βουτήρου κε ελέου/ δώσας 8 κε 20 διά λίγου βακαλέου./ Δοθέντος ότι ο μισθός, δύο χιλιάδες φθάνει/ να βρούμε είπε ο δάσκαλος, πότε θα αποθάνη;». Αθροίσας τι εψώνισεν καθώς και το τι βγάζει/ ευρίσκω αποτέλεσμα, Δεκέμβρην τα τινάζει'. Ο Πειναλέων μαθητής του Μποστ (Από το Ημερολόγιο 2013 της ΕΣΗΕΑ).

ΕΙΠΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ λίγο το χειλάκι μας κι έβαλα... ολίγον Μποστ, σεβόμενος την ορθογραφία του βεβαίως - βεβαίως. Τι να γελάσει θα μου πείτε. Μαύρο χιούμορ. Τέλος πάντων.

'ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ να μην φας, πρόσεξε μην το κάνεις/ γιατί θ’ αρχίσεις να τσινάς, μπορεί και να δαγκώνεις'. Συμβουλή που δεν αφορά τους χορτοφάγους. Οπως λέμε ταξιδιωτική οδηγία ή οδηγία προς ναυτιλλομένους. Μια μαντινάδα επικαιρότητας και με πολύ χιούμορ, που και βέβαια την έγραψε ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Δεν παίζεται αυτός ο άνθρωπος!

ΕΙΝΑΙ ΕΦΤΑΨΥΧΟ το ΠΑΣΟΚ; Μένει να αποδειχθεί! Την τελευταία ευκαιρία την έχει στο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με απόντες τους πρώην προέδρους του Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, που την έκαναν... με ελαφρά πηδηματάκια. Πάμε γι’ άλλα. Πού ’σαι, Ανδρέα, να τους δεις!

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ τον Πέπε Γκρίλο; Σιγά που θα φοβηθούμε τον Πέπε Γκρίλο. Η απάντηση. Να ξαναρωτήσω. Ποιος φοβάται τον Πέπε Γκρίλο; Τι; Εν είδει ερωτήσεως η απάντηση. Πολλοί φαίνεται να φοβούνται τελικά τον Πέπε Γκρίλο...

ΕΙΜΑΣΤΕ στο κάτω μέρος της καμπύλης, αλλά θ’ αρχίσουμε ν’ ανεβαίνουμε, είπε, στο περίπου τα λόγια του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το θέμα είναι ν’ αρχίσουμε πριν είναι πολύ αργά, κάτι που δεν το βλέπω. Το σχόλιο που έκανε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

ΒΑΣΙΛΗ Γ. ΧΑΡΩΝΙΤΗ, δάσκαλο - ποιητή, Χανιά: Για τους πολλούς η έκδοση ενός ημερολογίου τοίχου, όπως αυτό που 'έβγαλε' για το 2013 ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού σου, των Σεισάρχων Μυλοποτάμου, με τίτλο 'Το Δωδεκάορτο του Βυζαντινού Ναού της Αγίας Παρασκευής Σεισάρχων' και το οποίο είχες την καλοσύνη να μου στείλεις, είναι απορίας άξιον! Αν είναι δυνατόν ένας Πολιτιστικός Σύλλογος ενός πολύ μικρού χωριού να βγάλει ένα τέτοιο ημερολόγιο! Δεν ξέρουν ότι η αγάπη που έχουν κάποιοι για τη γενέθλια γη, όπως τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου των Σεισάρχων, πρόεδρος του οποίου είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης, κάνει θαύματα! Αυτά προσώρας. Ισα - ίσα για να συνοδεύσω το ευχαριστώ μου.

ΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ ετοίμαζαν πολλές φορές όλα τα εδέσματα τα οποία σερβίρονται σε ένα πολυτελές και πλούσιο γεύμα και τα κοίταζαν για πολλή ώρα. Βλέποντάς τα, λοιπόν, δοκίμαζαν σφοδρή την επιθυμία, που είναι φυσική για κάθε άνθρωπο, να τα απολαύσουν. Τότε όμως έδιναν εντολή στους δούλους να σηκώσουν το τραπέζι και έφευγαν, χωρίς να γευτούν κανένα από τα εδέσματα που είχαν παρατεθεί, αποδεικνύοντας έτσι την παροιμιώδη τους εγκράτεια. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Ολη η ατμόσφαιρα γίνεται ένα κάθυγρο μάτι, όπου προσωρινά οι αιτίες και η επιθυμία για βροχή έχουν χαθεί./ Αλλά η νεροποντή άφησε παντού αναμνήσεις που καθρεφτίζουν την καλοκαιρία./ Κάτι με συγκινεί σ’ αυτή τη σύζευξη ανάμεσα σε δυο διαφορετικές ψυχικές διαθέσεις. Κάτι το αφοπλιστικό μέσα στην ολοκληρωμένη διάχυση./ Κάθε τέλμα μοιάζει τότε με φτερό πεταλούδας κάτω από τζάμι./ Αρκεί όμως ένας περαστικός τροχός για να τιναχτεί η λάσπη'.

Από το ποίημα του Φράνσις Πονζ 'Χειμωνιάτικη αιθρία' (μετάφραση: Χριστόφορος Λιοντάκης).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (02.03.2013)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου