Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
ΣΤ2 ΤΑΞΗ ΔΗμ. ΣΧ. ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ
Σχολικές περιπέτειες


Kαλοί μου φίλοι! Πρωτίστως δημοσιογραφική, αλλά όχι μόνο! Μια εφημερίδα, σχεδόν, όπως αυτές που βγάζουν οι φτασμένοι δημοσιογράφοι, που, όμως, έχει διάχυτο στις σελίδες της το άρωμα της παιδικότητας. Για τη σχολική διμηνιαία εφημερίδα «Σχολικές περιπέτειες», που εκδίδουν τα παιδιά της ΣΤ2 τάξης του Δημ. Σχ. του Ναυστάθμου Κρήτης, ο λόγος. Μια εφημερίδα που βρίσκεται στο 2ο έτος κυκλοφορίας... Εχω μπροστά μου το 6ο φύλλο (το πρώτο φετινό) και το απολαμβάνω, αρχίζοντας απ’ το εξώφυλλο. Τα πάντα όλα, όσα έχουν να κάμουν με τη ζωή της τάξης τους, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές τους, έχουν βάλει στις 14 έγχρωμες σελίδες του οι μικροί δημοσιογράφοι, προφανώς με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, που έχει και την ευθύνη της σελιδοποίησης, όπως και την όλη επιμέλεια. Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, άρθρα, σχόλια, ποιήματα, μαντινάδες, διαφόρων ειδών συνεργασίες, φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες... Τι να πρωτοχωρέσει στη στένα τούτης της σελίδας! Χάριν των παιδιών υπάρχουμε και ως γονείς και ως δάσκαλοι, είχα γράψει πριν από έναν μήνα (2/2) απ’ αυτήν τη θέση, παρουσιάζοντας μια άλλη δραστηριότητα των ίδιων παιδιών, την επικοινωνία τους μέσα από χριστουγεννιάτικες κάρτες με παιδιά από 40 ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα. Το επαναλαμβάνω και σήμερα για να συνοδεύσω, για δεύτερη φορά, τα συγχαρητήριά μου και στα παιδιά και βέβαια στην καλή τους δασκάλα, την κυρία Σταυρούλα Λαδά. Δεν αποπαίδισεν ο κλάδος των δασκάλων δόξα τω Θεώ!
Σας χαιρετώ όλους!
                                                                                          Β.Θ.Κ.

Του Βασίλη Μαυριγιαννάκη
Συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο της τάξης μας
O αντιπρόεδρος της τάξης μας, Βαγγέλης Νατσίδης, εύχεται να πάει η τάξη προς το καλύτερο. Μπορεί φέτος να μην βγήκε πρόεδρος, παρόλο που ισοψήφησε με τον Θοδωρή Λιονάκη και να είχε την τύχη ο δεύτερος, αλλά μαζί θα κάνουν ό,τι καλύτερο για αυτή την τάξη.
ΕΡ.: Πώς αισθάνεσαι που πήρες τόσες ψήφους;
ΑΠ.: Αισθάνομαι χαρά γιατί με εμπιστεύτηκαν να πάρω αυτή τη θέση και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.
ΕΡ.: Τι έχεις στο μυαλό σου για την τάξη σου φέτος;
ΑΠ.: Φέτος έχω στο μυαλό μου να μαζέψω με κάποιους τρόπους χρήματα στο ταμείο της τάξης, ώστε να πάει η τάξη μας εκδρομή στην Αθήνα. Επίσης θα ήθελα να κάνω διάσημο το ΣΤ2 σε όλο το σχολείο.
ΕΡ.: Πώς σου φάνηκαν οι θέσεις των άλλων μελών της τάξης;
ΑΠ.: Οι συμμαθητές μου ψήφισαν και αποφάσισαν. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε και για μένα δεν αλλάζει τίποτα.
Σε ευχαριστούμε πολύ αντιπρόεδρε Βαγγέλη Νατσίδη.

Σχολικές εκλογές 2012
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 ήταν η μεγάλη μέρα που θα εκλέγαμε το πενταμελές συμβούλιο της τάξης μας.
Ο κάθε υποψήφιος είχε ετοιμάσει τον λόγο του με τις προτάσεις και τα έργα που θα κάνει, αν βγει στο συμβούλιο. Κάποιοι πιο οργανωμένοι είχαν κάνει και αφίσες.
Φωνές, επιφωνήματα, προτάσεις, η τάξη σήμερα έσφυζε από ζωή.
Η εφορευτική επιτροπή πήρε τη θέση της και αφού μάζεψε όλα τα χαρτάκια με τις ψήφους μας άρχισε την καταμέτρηση.
Θοδωρής Χριστοφορίδης

Τηλεδιάσκεψη
Η πρώτη τηλεδιάσκεψη του Στ2
με σχολείο της Χαλκίδας

Του Θοδωρή Λιονάκη
Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας τηλεδιάσκεψη με μία τάξη από ένα σχολείο της Χαλκίδας. Το θέμα της εργασίας μας ήταν η Μεσόγειος θάλασσα.
Το σχολείο με το οποίο επικοινωνήσαμε βρίσκεται 15 χλμ. έξω από τη Χαλκίδα, στον Νομό Ευβοίας, στην περιοχή της Ανθηδόνας. Οι μαθητές του σχολείου αυτού είναι της Τετάρτης Δημοτικού. Παρόλο που ήταν μικρότερα από εμάς, είχαν βρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα που είχαμε να συζητήσουμε. Αυτοί λοιπόν μας ενημέρωσαν για τα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογείου, ενώ εμείς τους αναφέραμε τα οφέλη της. Τους βλέπαμε στον προτζέκτορα και μας έβλεπαν και αυτοί. Επίσης μιλούσαμε και με τη δασκάλα αυτής της τάξης.
Εκτός από αυτά, συζητήσαμε για τα σχολεία μας, αλλά και για τον τόπο μας. Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης. Στις επόμενες δύο τηλεδιασκέψεις θα συζητήσουμε για τα προβλήματα της Μεσογείου και τους τρόπους επίλυσής τους. Περιμένουμε να επικοινωνήσουμε ξανά γιατί η συνεργασία αυτή μας ενθουσίασε όλους.


  Λίμερικ
Τα Λίμερικ είναι αστεία ποιηματάκια χωρίς νόημα πέντε στίχων, τα δύο πρώτα ζεύγη με ομοιοκαταληξία και ένα πέμπτο χωρίς ομοιοκαταληξία.
Οι μαθητές του Στ2 εμπνεύστηκαν από ένα λίμερικ του Γιώργου Σεφέρη και ιδού το αποτέλεσμα.  

Ήταν μια κυρία μ' ένα μάτι
Που έψαχνε να βρει τη χώρα της στο χάρτη
Τη βρήκε τελικά Κι έπεσε φαρδιά πλατιά
Μια κυρία μ' ένα μάτι.
Μαριέττα

Θέλω μια κιθάρα να παίζω, να γελώ
Να γράφω τα τραγούδια και να σου τραγουδώ
Να πάω σε συναυλίες και σε χορωδίες
Να κάνω μια καντάδα με σχέση την Ελλάδα
Θέλω μια κιθάρα


Σ' ένα δασάκι εδώ κοντά, βόσκει ένα προβατάκι με μπλε μαλλιά
Και τρώει - τρώει το χορτάρι, για να γίνει καλό θρεφτάρι
Ένα προβατάκι με μπλε μαλλιά.

Και μια λιμνούλα εκεί κοντά, με κρύα καθαρά νερά
Και μέσα κολυμπάει ένα ψάρι που τρώει θαλασσινό χορτάρι
Μέσα στη λίμνη εκεί κοντά.

Σοφία        Μαρία

Χανιώτικα νέα (02.03.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου