Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΠΑΙΔΕΙΑ ώρα μηδέν! Ο τίτλος μιας μεγάλης έρευνας που είχε κάνει τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η εφημ. 'Τα Νέα'. Κι αν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και κόντρα μεταρρυθμίσεις από τότε! Κι αν έχουν εξασκηθεί στην τέχνη του μπαρμπέρη πάνω στο κεφάλι του κασίδη, υπουργοί και υπουργοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν όλοι ίδιοι και όμοιοι.






ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ αύριο και στο ποίημα για τις 'Μυροφόρες Γυναίκες', που έγραψε ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης ο νους μου, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά ήταν Ποιητής ο Παππούς. Το πρώτο που σκέφτομαι. Πίστευε πολύ στον ρόλο της Γυναίκας τούτος ο άνθρωπος με τα μαύρα ρούχα, που άστραφτε σαν ήλιος, το δεύτερο...

ΑΡΧΙΣΑΝ χθες και συνεχίζονται από τη Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Περασμένη, ξεχασμένη η απεργία, που δεν έγινε λόγω επιστράτευσης των καθηγητών; Δεν θα το ’λεγα. Περασμένη μπορεί, ξεχασμένη, όμως, όχι. Δεν λύνονται τα ζητήματα της Παιδείας με επιστρατεύσεις. Αν ήταν έτσι, θα είχαν ήδη λυθεί.

ΠΑΙΔΕΙΑ ώρα μηδέν! Ο τίτλος μιας μεγάλης έρευνας που είχε κάνει τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η εφημ. 'Τα Νέα'. Κι αν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και κόντρα μεταρρυθμίσεις από τότε! Κι αν έχουν εξασκηθεί στην τέχνη του μπαρμπέρη πάνω στο κεφάλι του κασίδη, υπουργοί και υπουργοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν όλοι ίδιοι και όμοιοι.

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ/ συμμαχία; Παλιό και ξεχασμένο αυτό. Ελλάς - Ρωσία/ αιώνια φιλία; Χλωμό και ξεθωριασμένο και αυτό. Με την Κίνα έχουμε αρχίσει να θέλουμε να παίζουμε μπάλα. Ψάχνω για σύνθημα που να κάνει ομοιοκαταληξία. Ελληνες και Κινέζοι - Πιασμένοι χέρι - χέρι, πώς σας φαίνεται;

ΕΥΤΥΧΩΣ υπάρχει ο τουρισμός, αλλιώς μαύρο φίδι θα μας έτρωγε. Ολο χαμόγελα ήταν προχθές ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Μέλι έσταζε το στόμα του, όπως μου μιλούσε, για την αναμενόμενη αύξηση των τουριστών που θα έρθουν το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη.

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ να υπηρετεί, όχι να εξουσιάζει, δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος. Και η δική του φωνή, φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

ΜΑΖΙ  μαζί/ και στην Γ’ Εθνική! ΑΕΚ, θρησκεία/ Βυζαντινή Αυτοκρατορία! Βυζαντινή Αυτοκρατορία/ σε μια νέα πορεία! Κλαμένο και δαρμένο περίμενα ότι θα έβρισκα τον φ(θ)ανατικό Αεκτζή γείτονά μου, ύστερα από τον εκούσιο υποβιβασμό της ομάδας μας σε ερασιτεχνική κατηγορία, σχεδόν ενθουσιασμένο, ωστόσο, τον βρήκα. Ηταν ο μόνος δρόμος για να αποχαιρετήσει η ομάδα τα χρέη και να ετοιμαστεί για μια νέα πορεία, μου είπε!

'ΛΥΡΕΣ, λαούτα και βιολιά τση Κρήτης μας αηδόνια/ όντε λαλούνε λειώνουνε εις τσι καρδιές τα χιόνια'. Αυτό κι αν λέγεται μεταβίβαση σκέψης! Ατάκα κι επιτόπου, πριν κυκλοφορήσει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας και χωρίς να του το πω, μου έστειλε τη σημερινή μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα να γράψει μαντινάδα και για το βιολί. Απίστευτο κι όμως αληθινό! 

ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ πια το Μέγα Σάββατο και η νύχτα είχε αρκετά προχωρήσει. Τα Ιεροσόλυμα, από ώρα είχαν παραδοθεί στον ύπνο και όλα ησύχαζαν. Κόντευε να ξημερώσει όταν μερικές γυναίκες, που έμειναν στην ιστορία ως Μυροφόρες, ξεκίνησαν με τη θλίψη στην καρδιά και με αρώματα στα χέρια να αρωματίσουν το νεκρό σώμα του Ιησού, σύμφωνα με τα έθιμά τους. Οπως είναι γνωστό, βρήκαν τον τάφο ανοικτό και άδειο, αλλά καθώς γύριζαν πίσω συνάντησαν τον Κύριο που τον νόμισαν κηπουρό. Εκείνος τις διαβεβαίωσε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Η Μαρία η Μαγδαληνή που δεν μπορούσε να πιστέψει στην Ανάσταση και έτυχε να κρατεί στην ποδιά της μερικά αβγά, ακούγοντας αυτά που είπε ο νομιζόμενος κηπουρός, δεν κρατήθηκε. 'Αμα τ’ αβγά που κρατώ στην ποδιά μου γίνουν κόκκινα, τότε θα το πιστέψω πως αναστήθηκε ο Χριστός'. Δεν πρόλαβε να τελειώσει τον λόγο της και στη στιγμή τ’ αβγά έγιναν ολοκόκκινα. Από το βιβλίο του Βασίλη Χαρωνίτη 'Από τη Γέννα του Χριστού ως την Ανάστασή του'.

'Νύχτα βαθειά ξεκίνησαν με τα σταμνιά των μύρων/ της Γαλιλαίας οι σεμνές πονόψυχες γυναίκες/ για να ’ρθουνε στο μνήμα Σου, Χριστέ μου και Σωτήρα/ να ρίξουνε αρώματα κι αγάπη και συμπόνια./ Οι μαθητές Σου κρύφτηκαν δειλοί κι ο φλογερός ο Πέτρος/ κι αυτός τριπλά σ’ αρνήθηκε και μόνο οι Μυροφόρες/ πιστές σ’ ακολουθήσανε στου Γολγοθά τον δρόμο γιατί ’καμε πονόψυχη ο πλάστης τη γυναίκα./ Νύχτα βαθειά ξεκίνησαν κι άπλωνε το σκοτάδι/ κι η κουστωδία ξάγρυπνη κι ο Τάφος σφραγισμένος/ μα στην καρδιά των δυνατή έκαιγε η λαχτάρα/ να δουν Εκείνον π’ όμορφη έκανε την ζωή των'. 
Από το ποίημα του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη
 'Γυναίκες Μυροφόρες'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (18.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου