Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ η θύμηση εκείνων των ημερών που η δόξα μεταδιδόταν στον τόπο μας σαν την αγία μετάδοση. Εκείνων των ημερών που η Κρήτη, φορώντας το μαύρο τσεμπέρι της, έψαλε το 'Χριστός Ανέστη'! Χρέος μας όμως και να μην ξεχνούμε ότι η Μάχη της Κρήτης, η Μάχη της Ελλάδας, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται στο διηνεκές.


                                                       Μπότης Θαλασσινός
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ σήμερα στον Νομό μας με την κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο εορτασμός για την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι κάθε είδους εκδηλώσεις δεν θα συνεχιστούν. Και φυσικά όχι μόνο στον Νομό μας και στην Κρήτη, αλλά όπου υπάρχουν Κρήτες.

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ η θύμηση εκείνων των ημερών που η δόξα μεταδιδόταν στον τόπο μας σαν την αγία μετάδοση. Εκείνων των ημερών που η Κρήτη, φορώντας το μαύρο τσεμπέρι της, έψαλε το 'Χριστός Ανέστη'! Χρέος μας όμως και να μην ξεχνούμε ότι η Μάχη της Κρήτης, η Μάχη της Ελλάδας, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται στο διηνεκές.

'ΧΑΝΙΑ, φωλιά των αηδονιών, των γιασεμιών η γλάστρα/ στον ουρανό σας κατοικούν ήλιος, αγγέλοι, άστρα'. Ωραίος ως μαντιναδολόγος, αλλά και ωραίος ως Χανιώτης, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Στάζει ποίηση, αλλά και ταυτόχρονα την ενυπάρχουσα χανιώτικη ομορφιά, η παραπάνω μαντινάδα, που μου έστειλε τις προάλλες. Σίγουρα μια απ’ τις καλύτερες μαντινάδες που έχουν γραφτεί για την πόλη μας.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ των τριών. Οι τακτικές, μα και οι έκτακτες, συναντήσεις των τριών. Η μέθοδος των τριών. Η μέθοδος των τακτικών, μα και των έκτακτων, συναντήσεων των τριών... Αφήστε με εμένα. Το παιχνίδι με τις λέξεις παίζω... Να σας πω, όμως, ότι δεν αναφέρομαι στη γνωστή τρόικα, αλλά στη λεγόμενη τρόικα εσωτερικού, στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους δηλαδή...

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ Εξετάσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Η αγωνία των παιδιών και των δικών τους εξακολουθεί να είναι στο κόκκινο. 'Πώς έγραψες;'. Η συνήθης ερώτηση των γονιών στα παιδιά τους αυτές τις μέρες. Τι δοκιμασία κι αυτή! Και για τα παιδιά και για τους δικούς τους...

ΣΤΕΛΛΑ, φύγε, κρατάω μαχαίρι! Οχι η περίφημη αυτή φράση - ατάκα του Γιώργου Φούντα δεν μου κάνει. Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ! Ο τίτλος του γνωστού τραγουδιού του Σταμάτη Κραουνάκη (στίχοι Λίνας Νικολακοπούλου) μάλιστα! Καλά το καταλάβατε. Στο θέμα της οπλοφορίας ή μη των βουλευτών ο νους μου.

'ΑΛΗΘΩΣ η δυσκολωτέρα γνώσις, είναι η γνώσις σεαυτού. Νομίζω μάλιστα, ότι εν όλω τω δικαίω του ηδύνατο να θεωρηθεί ως μεγαλοφυής και ο μωρός ακόμη εκείνος, όστις θα εξύπνα μίαν πρωίαν και θα έλεγεν εις τον υπηρέτην του: «Φίλε μου σε αποβάλω της υπηρεσίας μου, διότι, διά να υπηρετής άνθρωπον σαν εμέ ή πολύ ανόητος πρέπει να είσαι ή πολύ αχρείος!»'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'ΛΙΓΟ - ΛΙΓΟ οι Γερμανοί αφήνανε τις δυτικές γειτονιές των Χανιών, ύστερα και το κέντρο κι εμαζώνουνταν σε μια περιοχή από τη Χαλέπα ως τη Σούδα. Φεύγανε παραταγμένοι σ’ αψεγάδιαστες σειρές με τα τουφέκια κρεμασμένα στους ώμους, τραγουδώντας τα βροντερόφωνα εμβατήριά τους, σαν να ’ταν αυτοί οι νικητές. Εκεί όπου στρατοπεδεύανε είχανε πάρει από τους Ιγγλέζους και την ευθύνη για την «τήρησιν της τάξεως». Στις 7 του Ιούνη (σ.σ.: 1945) δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες ανακοίνωση πως οι Γερμανοί διετάχθησαν να συλλαμβάνουν πάντα Ελληνα ευρισκόμενων εις τας περιοχάς όπου είναι συγκεντρωμένοι, εφόσον ούτος δεν κατοικεί εκεί και να τον παραδίδουν εις τους Αγγλους'. Από το βιβλίο του Γιώργου Μανουσάκη 'Οταν το πέλμα μας εταίριαζε με το χώμα' (Φιλολογικός Σύλλογος 'Χρυσόστομος', Χανιά 2000).

'Τώρα υπάρχουν οι μνήμες/ αυτών που επέζησαν:/ βιβλία, μετάλλια, φωτογραφίες./ Τώρα υπάρχουν/ τάφοι, λουλούδια, σκόνη/ -απλώς λίγα μόρια σκόνης/ που χορεύουν στο φως του ήλιου/ λίγα μόρια σκόνης/ από αυτούς που χάθηκαν στις φονικές συγκρούσεις/ από τα θύματα των φονικών εκτελέσεων/ λίγα μόρια σκόνης/ από την Αννα/ (που θανατώθηκε με τοξικά αέρια)/ λίγα μόρια σκόνης/ απ’ τα γυαλιά του Βέρνερ/ (στ’ αλήθεια μισούσε αυτόν τον πόλεμο)/ λίγα μόρια σκόνης/ από τις πόλεις που βομβαρδίστηκαν/ απ’ τα χωριά που κάηκαν/ λίγα μόρια σκόνης/ απ’ τους συμμάχους/ που δεν γύρισαν ποτέ στην πατρίδα τους'.
Από το ποίημα της Πηνελόπης Ντουντουλάκη 
'Λειτουργία για την ειρήνη'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (25.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου