Aνάσταση στον Αποκόρωνα! Ανάσταση στο Καλαμίτσι Αμυγδάλι, στις Καλύβες, στους Αρμένους, στη Χιλιομουδού, στον Τσιβαρά, στους Αγίους Πάντες και στο Νιο Χωριό συγκεκριμένα. Μα και Ανάσταση στο Ασκύφου Χανίων.
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ
Ανάσταση στον Αποκόρωνα
Aνάσταση στον Αποκόρωνα! Ανάσταση στο Καλαμίτσι Αμυγδάλι, στις Καλύβες, στους Αρμένους, στη Χιλιομουδού, στον Τσιβαρά, στους Αγίους Πάντες και στο Νιο Χωριό συγκεκριμένα. Μα και Ανάσταση στο Ασκύφου Χανίων. Ας είναι καλά τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά, του Γυμνασίου Βάμου που ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόταση που τους έκανα κι έγραψαν τις σχετικές εργασίες, αποσπάσματα των οποίων φιλοξενούνται σήμερα. Ας είναι καλά, όμως και η δασκάλα τους της Πληροφορικής, η Ειρήνη Καλαϊτζάκη που έπαιξε με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο της εμψυχώτριας και της συντονίστριας για να βγει αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.
Πολλά, κατά πολλά, τα ευχαριστώ μου!
Καλή Ανάσταση σε όλους!
Β.Θ.Κ.
[...] Στις 12 λέμε όλοι το 'Χριστός Ανέστη' - 'Αληθώς ο Κύριος', αγκαλιαζόμαστε και εκείνη τη στιγμή ένα ομοίωμα του Ιούδα που έχει τοποθετηθεί στα ξύλα, παίρνει φωτιά. Πυροτεχνήματα, δυναμιτάκια και βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό. Οι καμπάνες ηχούν και μεταδίδουν σε όλους ένα πολύ ευχάριστο μήνυμα. Στη συνέχεια μερικοί μένουν στην εκκλησία μέχρι το τέλος της Λειτουργίας για να κοινωνήσουν και κάποιοι άλλοι πηγαίνουν είτε στα σπίτια τους για να φάνε με τις οικογένειές τους είτε βγαίνουν έξω και γλεντούνε είτε κοιμούνται [...]
Νικολαζάκη Ολγα, Α1 (Νιο Χωριό)
[...] Τo πιο εντυπωσιακό όμως και εκείνο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων είναι το βράδυ της Ανάστασης και το κάψιμο του Ιούδα. Από πολύ νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ομάδες παιδιών ξεχύνονται στα χωράφια για να αναζητήσουν ξύλα, τα οποία συγκεντρώνουν σιγά - σιγά, σαν τα μυρμήγκια, στην πλατεία του χωριού. Οι πιο θαρραλέοι και ακούραστοι αναλαμβάνουν την πιο δύσκολη αποστολή: τη φύλαξη του «ξύλινου θησαυρού» από τους «ζηλόφθονες» ανταγωνιστές μας των γειτονικών χωριών που καραδοκούν να μας τον κάψουν και να αρπάξουν το ομοίωμα του Ιούδα. Ούτε η πείνα δεν μας γονατίζει, αφού κανείς μας δεν εγκαταλείπει το πόστο του για να φάει μέχρι να έρθει η ώρα της Ανάστασης [...]
Στέλιος Μελισσάκης, Α1 (Τσιβαράς)
[...] Αφότου συγκεντρώσουν τα ξύλα σε μία αλάνα στην παραλία, διαλέγουν ένα από τους αμέτρητους 'Παράξενους' ή άλλες φορές 'εξωγήινους' Ιούδες που είναι κατασκευασμένοι από διάφορα υλικά. Μόλις επιλεχτεί και κρεμαστεί όλοι ξεκινούν σιγά - σιγά για τα σπίτια τους. Οταν νυχτώσει όλοι πηγαίνουν στην εκκλησία για να τιμήσουν άλλη μια φορά την Ανάσταση του Κυρίου. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» από τον παπά αρχίζουν οι πυροβολισμοί. Αλλοι πυροβολούν, άλλοι πετούν πυροτεχνήματα κάνοντας τη νύχτα... μέρα. Μετά μαζεύονται όλοι γύρω από τον Ιούδα, εκτός από κάποιους που επιλέγουν να παρακολουθήσουν την υπόλοιπη Θεία Λειτουργία. Μετά από λίγα λεπτά ο Ιούδας θα παραδοθεί στην πυρά και θα καεί ολοσχερώς. Αμέσως μετά όλοι επιστρέφουν στα σπίτια τους για να δειπνήσουν με τις οικογένειές τους και να ξεκουραστούν [...]
Ηλιοπούλου Νικολέτα, Β1 (Καλύβες)
[...] Ολο το χωριό μαζεύεται στην εκκλησία εκείνο το βράδυ. Καθόμαστε μέσα και έξω από την εκκλησία, παρακολουθούμε τη λειτουργία και περιμένουμε με ανυπομονησία να πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη. Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, πηγαίνουμε και ανάβουμε τις λαμπάδες μας όταν πει ο παπάς το «Δεύτε λάβετε Φως». Από εκείνη τη στιγμή όλοι προσπαθούν να κρατήσουν τα κεριά τους αναμμένα για να πάνε το φως σπίτι τους.
Οταν επιτέλους έρθει η ώρα για να πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, όλοι αγκαλιαζόμαστε, φιλιόμαστε και περιμένουμε τη στιγμή που θα βάλουν φωτιά στον Ιούδα. Ενώ παράλληλα ο ουρανός έχει γεμίσει πυροτεχνήματα και ακούγεται ο ήχος από τα δυναμιτάκια. Οταν τελικά ανάβουν τον Ιούδα, όλοι έχουμε κάτσει και τον κοιτάμε και συγχρόνως φωνάζουμε, σφυρίζουμε και γενικά γίνεται ένας μεγάλος χαμός. [...]
[...] Οταν με το καλό τελειώνουμε από όλα αυτά, όλοι πηγαίνουν με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους για να γιορτάσουν.
Πετρουλάκη Αριάδνη, Α3 (Αγιοι Πάντες)
Εμείς οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι κάθε χρόνο γιορτάζουμε το Πάσχα. Ετσι και εμείς στο χωριό μας κρατάμε τις παραδόσεις. Τα παιδιά ανυπομονούν να δεχθούν επίσκεψη από τους νονούς τους. Λαχταρούν να πάρουν στα χέρια τους τη λαμπάδα τους, τα καινούργια ρούχα και τα παιχνίδια. Οι νοικοκυρές των σπιτιών φτιάχνουν διάφορα είδη φαγητών και γλυκών. Λυχναράκια, πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια, μαγειρίτσα και ό,τι άλλο χωράει ο νου σας. Το χωριό μοσχοβολά από τις μυρωδιές των φαγητών που μπερδεύονται με αυτές των λουλουδιών.
Ολοι θα θέλαμε να κάψουμε τον Ιούδα στο χωριό μου. Ομως αυτό είναι αδύνατον, αφού δεν μας έχουν στείλει ακόμα παπά για να λειτουργήσει την εκκλησία μας «Κωνσταντίνου και Ελένης». Ετσι αναγκαζόμαστε να κάνουμε Ανάσταση σε άλλα χωριά. Στη Ραμνή, στον Σαμωνά, στις Καρές, στον Στύλο ή στο Νιο Χωριό. Τα παιδιά ανάβουν τη λαμπάδα τους και οι μεγάλοι πάνε με τα φαναράκια το Αγιο Φως στο σπίτι τους για να κάνουν έναν σταυρό πάνω από την πόρτα τους.
Την Κυριακή του Πάσχα η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι και τσουγκρίζει τα κόκκινα αβγά με τους συγγενείς. Η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, το αρνί ετοιμάζονται σιγά - σιγά για σερβίρισμα. Μόλις ετοιμαστούν και αυτά και το τραπέζι γεμίσει από καλούδια, oι συγγενείς μαζεύονται γύρω και δοκιμάζουν τις λιχουδιές.
Κάπως έτσι είναι το Πάσχα στο χωριό μου! Γεμάτο χαρά και αγάπη. Το σπίτι κάθε οικογένειας γεμίζει από παιδικές χαρούμενες φωνές με τα μικρά να παίζουν στις αυλές. Καλό Πάσχα και σε σας.
Μανατάκη Μαριάννα, Α1
(Χιλιομουδού)
[...] To Μεγάλο Σάββατο, τα κοπέλια, ενώ έχουν ξενυχτίσει επιβλέποντας τον Ιούδα για να μην τον κάψουν παιδιά από τα άλλα χωριά, το πρωί τον τελειοποιούν, ενώ όλο το χωριό παρευρίσκεται στην πρωινή λειτουργία. Οταν αυτή τελειώσει, οι άντρες επιστρέφουν στο σπίτι και σφάζουν τα πρόβατα για το τραπέζι της επόμενης μέρας. Το βράδυ μαζεύεται όλο το χωριό στην εκκλησία, παίρνουμε με ευλάβεια το Αγιο Φως, καίμε τον Ιούδα και επικρατεί ένα κλίμα χαράς. Επειτα επιστρέφουμε σπίτια μας και τρώμε το κρέας που έχουν μαγειρέψει από νωρίς oι γυναίκες. [...]
Ζούλη Ευαγγελία, Γ2 (Ασκύφου Σφακίων)
[...] Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τη Μεγάλη βδομάδα όλοι οι κάτοικοι των Καλυβών ξεκινάνε τις ετοιμασίες για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση. Από την αρχή της εβδομάδας ξεκινάνε οι πρόβες για τα Εγκώμια, που όλα τα παιδιά μαζεύονται για να ψάλουν τη Μεγάλη Παρασκευή. Ηδη από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, έπειτα από την απογευματινή λειτουργία, όλες οι γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονται στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, τα παιδιά ψέλνουν τα εγκώμια και ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου. Ο Επιτάφιος, με τη συνοδεία των πιστών, γυρίζει όλο το χωριό. Το Μεγάλο Σάββατο αργά το βράδυ όλος ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία για να πάρει το Αγιο φως. Oι καμπάνες χτυπάνε χαρμόσυνα και όλοι λένε «Χριστός Ανέστη». Τέλος ακολουθεί το κάψιμο του Ιούδα στην παραλία των Καλυβών.
Κουτσορινάκη Χριστίνα, Γ2
Μπεμπλιδάκη Ιωάννα, Γ2 (Καλύβες)
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι νέοι του χωριού μαζεύονται στην πλατεία για να πάνε να μαζέψουν κλαδιά για την κατασκευή του Ιούδα. Ολο το πρωί μαζεύουν κλαδιά τα οποία τοποθετούν απέναντι από την κεντρική εκκλησία. Πάνω στα κλαδιά στερεώνουν ένα ψηλό στο οποίο τοποθετούν παλιά ρούχα και ένα φλασκί για κεφάλι. Κάποιες φορές του βάζουν και καπέλο. Καθώς oι άντρες φτιάχνουν τον Ιούδα, οι νοικοκυρές του χωριού φτιάχνουν καλιτσουνάκια τα οποία τα τρώμε την επόμενη μέρα.
Το μεσημέρι σφάζουν τα πρόβατα που είναι για σούβλισμα. Το βράδυ όλες oι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία και τα παιδιά κρατάνε τις λαμπάδες τους για να παραλάβουν το Αγιο Φως. Στη συνέχεια γυρίζουν στο σπίτι τους για να φάνε τη μαγειρίτσα που έχει ετοιμάσει η νοικοκυρά του σπιτιού μαζί με τις οικογένειές τους.
Τσιτσιριδάκη Φρόσω, Α3
(Αρμένοι)
[...] Ξεκινώντας τη Μεγαλοβδομάδα μαζεύουμε τα ξύλα και τα πηγαίνουμε στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας. Επίσης τα παιδιά που κάθονται το βράδυ για να προσέχουν τα ξύλα φεύγουν το πρωί και μπαίνουν άλλα στη θέση τους. Επειτα τα βράδια ανάβουμε φωτιά και καθόμαστε γύρω από αυτή και τραγουδάμε, παίζουμε διάφορα παιχνίδια ή πειράζει ο ένας τον άλλο. Τα αγόρια του χωριού μας πηγαίνουν και καίνε τα ξύλα των άλλων χωριών. Στη συνέχεια τη Μεγάλη Πέμπτη τα κορίτσια σηκώνονται νωρίς το πρωί, πηγαίνουν στην εκκλησία και ξεκινάνε το μάζεμα των λουλουδιών για τον Επιτάφιο. Τέλος το Μεγάλο Σάββατο το πρωί φτιάχνουμε τον Ιούδα και το απόγευμα τον περιφέρουμε σε όλο το χωριό. Το βράδυ μαζευόμαστε στην εκκλησία και μετά το Χριστός Ανέστη καίμε τον Ιούδα με πυροτεχνήματα και δυναμιτάκια. [...]
Βλαζάκη Αντωνία Γ1, Μανωλάκη Ευαγγελία, Γ2 (Καλαμίτσι Αμυγδάλι)
Χανιώτικα νέα (04.05,2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου