Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ καλή επιτυχία στα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στον στίβο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η μάχη που δίνει κανείς είναι μια μάχη κερδισμένη. 





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'KΟΣΜΟΣ άκοσμος' ο κόσμος μας, όπως χαρακτηριστικά λέει στον τίτλο ενός ποιήματός του ο Δημήτρης Κακαβελάκης. Δεν είναι εύκολο να τον αλλάξουμε, για να μην πω ότι είναι από φοβερά δύσκολο, μέχρι αδύνατο. Το ξέρω. Μπορούμε, όμως να μην σταματούμε ούτε στιγμή, που να μην αγωνιζόμαστε, ο καθένας εφ’ ω ετάχθη, για την αλλαγή του.

'ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ εφεύρεση στον υλικό κόσμο θεωρήσαμε στην εποχή μας τη διάσπαση του ατόμου. Κηρύσσομε και μεις την έκρηξη της ατομικής συνείδησης του ανθρώπου και την κάνομε κίνημα και επανάσταση για μια νέα πορεία της ανθρωπότητας'. Διαχρονικός ο λόγος του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη (βλ. κείμενό του 'Επανάσταση των συνειδήσεων' Πεντηκοστή 1982).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην πραγματικότητα. Στη ρέουσα πραγματικότητα. Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής σχετικά με τις κινητοποιήσεις των καθηγητών. Στις ρατσιστικές επιθέσεις που ολοένα πληθαίνουν. Στη συνεχιζόμενη παρατεταμένη κρίση... Στα μεγάλα και στα μικρά. Στα λεγόμενα μεγάλα και τα λεγόμενα μικρά. Απ’ όλα έχει ο μπαξές!

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ καλή επιτυχία στα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στον στίβο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η μάχη που δίνει κανείς είναι μια μάχη κερδισμένη. Ας μην το ξεχνούν αυτό, όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα. Κοντά σ’ αυτό ας θυμούνται και το άλλο. Κι αν σας περιμένουν μάχες στη συνέχεια, παιδιά!

ΕΚΑΤΟ νεκροί κάθε χρόνο στην Κρήτη από τροχαία δυστυχήματα. Τα φορτώνουμε στον λεγόμενο Μολώχ της Ασφάλτου, παρουσιάζοντάς τον σαν έναν φοβερό θεό, που διψά για όλο και περισσότερο αίμα. Για να αποσείσουμε τις δικές μας ευθύνες στις περισσότερες των περιπτώσεων.

ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ μαχαιριά στον ελληνικό και προπάντων στον κρητικό τουρισμό η δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε βάρος 12χρονου Ρώσου τουρίστα από 20χρονο Ολλανδό ανιματέρ στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Ο Θεός να δώσει να μην θρηνήσουμε για τη ζωή του και να μην μείνει παράλυτο. Κάτι είναι κι αυτό.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να είναι μόνιμα σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Χανίων ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο κατά τη θερινή περίοδο; Ρητορικό το ερώτημα. Ενα από τα ρητορικά ερωτήματα που επιμένουν, ωστόσο, να ζητούν απάντηση, διευκρινίζω.

Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ στην Α’ Εθνική και την επόμενη χρονιά. Δεδομένο αυτό. Ζητούμενο πρώτο. Η άνοδος του Α.Ο. Χανιά στη Β’ Εθνική. Ζητούμενο δεύτερο. Η άνοδος της Ιωνίας στη Γ’ Εθνική. Ονειρο εαρινής νυκτός; Κάθε άλλο. Μάης μήνας, κοντά στο θαύμα!

'ΣΕ ΚΑΘΕ λύρα κρητικιά αηδόνια κατοικούνε/ και βγαίνουνε στα γλέντια μας και γλυκοκελαηδούνε'. Λάτρης της κρητικής λύρας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Λάτρης, όμως, όπως γνωρίζω και του βιολιού, Κισαμίτης γαρ. Θέλω και για το βιολί μια μαντινάδα, Ηλία!

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ των Σάρδεων από τον Αντίοχο Γ’ (215 π.Χ.) κρατούσε πάνω από δύο χρόνια, γιατί η πόλη προστατευόταν από ισχυρό τείχος και από φυσικές οχυρές θέσεις. Στη διάρκειά της, ο Λαγόρας, που καταγόταν από την Κρήτη, παρατήρησε κάποιο σημείο του τείχους που συμπέρανε ότι δεν φυλασσόταν. Πράγματι, στο σημείο εκείνο υπήρχε στο εσωτερικό της πόλης κάποιο βάραθρο, στο οποίο οι πολιορκούμενοι έριχναν τα πτώματα των ανθρώπων και των ζώων, γι’ αυτό και πλήθος από όρνια πετούσαν καθημερινά εκεί και τρέφονταν από τα πτώματα. Ο Λαγόρας, λοιπόν, παρατήρησε ότι μετά τις εφορμήσεις τους τα όρνια κούρνιαζαν σε κάποιο σημείο του τείχους, επομένως στο σημείο εκείνο δεν υπήρχαν φρουροί! Ετσι μια νύχτα χωρίς φεγγάρι λίγοι στρατιώτες ανέβηκαν από εκεί ανενόχλητοι, άνοιξαν τις πύλες και ο στρατός του Αντιόχου κατέλαβε εύκολα την πόλη. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', Εκδ. 'Σαββάλας').

'Κόσμος που φέρνει μέλλον επαίσχυντο/ Στο υπερ-άριθμο και στο/ Ευάριθμο/ Τοξεύει με βαρυτόνια/ Σε χώρο που αρνείται/ Την αναισχυντία/ Της προσωρινότητας/ Που συνεχώς μεγαλώνει.../ Που συνεχώς α-νομεί/ Που συνεχώς παρανομεί/ Δισεκατομμύρια έτη φωτός/ Τρισεκατομμύρια έτη σκότους'. 
Το ποίημα 'Κόσμος άκοσμος' του Δημήτρη Κακαβελάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (17.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου