Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΟΔΟΣ Αλληλεγγύης! Μονόδρομος, όπως έχω ξαναγράψει, για να βγούμε ως λαός, ως έθνος μα και ως κράτος απ? τα κάθε λογής αδιέξοδα, αν όχι σε κάποια πλατεία, τουλάχιστον σε κάποιο πλάτωμα. Παρήγορο, μα και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες, όπως έδειξε και μια πρόσφατη έρευνα, την ακολουθούν.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'
ΠΟΙΟΙ κλέψανε τα κεφάλαια από την τράπεζα του ελληνισμού; Και λέγοντας τράπεζα του ελληνισμού δεν εννοούμε βέβαια τα καταστήματα των Τραπεζών στην Ελλάδα. Τράπεζα του Ελληνισμού εννοούμε αυτή που έχουν κατατεθεί τα πνευματικά και ηθικά κεφάλαια του ελληνικού Λαού και του Ελληνικού Γένους'. Από το βιβλίο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη 'Θέματα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας' (Χανιά, 1997).

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ εμπόδιο για την αλλαγή είναι η αντίσταση στην αλλαγή. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο, με αφορμή τις συζητήσεις και τις κόντρα συζητήσεις για το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η επισήμανση.

ΟΔΟΣ Αλληλεγγύης! Μονόδρομος, όπως έχω ξαναγράψει, για να βγούμε ως λαός, ως έθνος μα και ως κράτος απ? τα κάθε λογής αδιέξοδα, αν όχι σε κάποια πλατεία, τουλάχιστον σε κάποιο πλάτωμα. Παρήγορο, μα και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες, όπως έδειξε και μια πρόσφατη έρευνα, την ακολουθούν.

'ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της Ε.Ε. οι εύποροι Ευρωπαίοι', γράφουν οι εφημερίδες. 'Η είδηση μοιάζει σαν αστείο', σχολιάζει 'ο βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 9 Μαΐου 2013) και συνεχίζει: 'Οι εύποροι κατευθύνουν κατά κανόνα τις Κυβερνήσεις και τους πολιτικούς. Κι ακόμα εύποροι είναι και πολιτικοί, που τουλάχιστον στην Ελλάδα σπεύδουν να βγάζουν νόμους και να θέτουν στο απυρόβλητο, εαυτούς και τους φίλους τους, εξασφαλίζοντας παραγραφές μέσω άρθρων του Συντάγματος και εξεταστικών επιτροπών'. Τώρα μάλιστα, τα πιάσαμε τα λεφτά μας!

'ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΠΕΝΤΕ να ?μουνα κι εσύ στα εικοστρία/ και να ?παιρνα, Ελένη μου για σ? ένανε την Τροία!'. Θέλω μια μαντινάδα για μια Ελένη, παλιά καλή μου φίλη, είπα στον Ηλία τον Σταματάκη, προχθές, ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώπιον... φιλοθεάμονος κοινού. Σιγά το δύσκολο γι? αυτόν.

Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ στην Α? Εθνική, ο Α.Ο. Χανιά στη Β? Εθνική και η Ιωνία στην Γ? Εθνική. Μια ανάσα από τους στόχους των η δεύτερη και η τρίτη ομάδα, ενώ ο Πλατανιάς μπορεί ν? αρχίσει, με ή χωρίς Αναστασιάδη -και πάντα με τη βοήθεια της Παναγιάς- να ονειρεύεται ακόμα και την έξοδό του στην Ευρώπη. Μεγαλεία το χανιώτικο ποδόσφαιρο, χαράς ευαγγέλια για τους Χανιώτες φιλάθλους. Χόρταγα θα μου πείτε για τον Α.Ο. Χανιά και για την Ιωνία! Σωστό! Θα το πω κι εγώ άλλωστε, έτσι και για γούρι!

ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΠΙΝΗ, αρχιτέκτονα - συγγραφέα, Αθήνα: Σ? ευχαριστώ από καρδιάς για την αποστολή του ιστορικού και τεκμηριωτικού λευκώματος με τον τίτλο 'Χανιά - Ταξιδιωτικές και Συγκοινωνιακές Ιστορίες του Νομού Χανίων' (εκδόσεις 'Ροδολίβος'). Τέτοια ευαισθησία, τόση δουλειά για τα λεωφορεία και τα καράβια της ζωής μας! Αυτό αναφώνησα, ενώ με το που το πήρα στα χέρια μου, έκανα ένα σύντομο ταξίδι γνωριμίας, στον χρόνο, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του. Θα επιστρέψω σύντομα, με το μολυβάκι μου, ανά χείρας και θεού θέλοντος θα τα ξαναπούμε.

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της σικελικής εκστρατείας και ενώ οι Αθηναίοι, που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, ετοιμάζονταν να αλλάξουν τη θέση του στρατοπέδου τους, ξαφνικά έγινε έκλειψη σελήνης. Τότε μεγάλος φόβος κατέλαβε τον Αθηναίο στρατηγό Νικία και όσους από δεισιδαιμονία τρόμαζαν από τέτοια φαινόμενα. Γιατί όσον αφορά την έκλειψη του ηλίου περισσότερο ή λιγότερο καταλάβαιναν ότι γινόταν από την παρεμβολή της Σελήνης. Ποιο σώμα συναντά όμως η ίδια η Σελήνη και πώς ξαφνικά χάνει το φως της, από Πανσέληνος που είναι και εκπέμπει διάφορα χρώματα, αυτά δεν τους ήταν εύκολο να τα καταλάβουν. Τα θεωρούσαν ως ένα αλλόκοτο σημάδι, που γινόταν από τον θεό, πριν από μεγάλες συμφορές. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'. 

'Είμαστε σαν μικρά πουλιά/ πάνω σε ηλεκτροφόρα σύρματα./ Στα πόδια μας το ρεύμα εκτινάζεται/ ν? αναστατώνει τον πλανήτη./ Καλώδια συγκλονίζονται/ από μηνύματα που τρέχουν,/ συνωστίζονται, μας απειλούν,/ κι εμείς αυτάρεσκα/ κουνιόμαστε μπρος πίσω/ προσηλωμένοι στο δικό μας/ το μονότονο τιτίβισμα/ ανίδεοι για ό,τι συντελείται και υποφώσκει./ Τόσο αυτάρκεις στην ασημαντότητά μας'.
Το ποίημα 'Αγνοια' της Αγγελικής Σιδηρά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (23.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου