Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Ο ΟΡΙΣΜΟΣ της απεργιακής στήριξης. Να έχει προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή η ΟΛΜΕ και να κάνει απεργία η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη. Και ο σκύλος νηστικός και η πίτα φαγωμένη. Ω καιροί, ω ήθη! Και για να το πω στα Λατινικά, έτσι όπως το είπε ο Κικέρωνας: Ο tempores o mores!





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ περιπέτεια είναι και το γράψιμο των 'πεταχτών',  τι νομίζετε; Μία περιπέτεια προβλέψιμη, αλλά και μη προβλέψιμη, ταυτόχρονα. Μία μικρή περιπέτεια είναι και η ανάγνωση των 'πεταχτών', όμως. Μία μικρή περιπέτεια, ξεχωριστή για κάθε αναγνώστη. Ακόμα κι αν αναγνώστης είναι ο ίδιος ο συγγραφέας τους. Αρχίζουμενε, για να το πούμε στα... ηρακλειώτικα.

ΚΟΥΡΝΙΑΣΜΕΝΟ σε μια σκοτεινή γωνιά του νου τούτο το 'αρχίζουμενε', που διεκδίκησε εντελώς ξαφνικά το δικαίωμά του να φτάσει μέχρι τη μύτη του μολυβιού και να βγει στο λιακωτό της δημοσιότητας. Εν πάση περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση, συνεχίζουμε.

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ, όπως συχνά πυκνά το συνηθίζω, έξω από το παράθυρό μου. Απόλυτος άρχοντας στον ουράνιο θόλο ο ήλιος σήμερα. Ούτε ίχνος σύννεφου. Καλά θα βοσκήσει σήμερα τις προβατίνες του, μου σφυρίζει ένας περαστικός κότσυφας... Πάμε παρακάτω.

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΥΠΕΡ της απεργίας ψήφισαν εν τέλει οι καθηγητές στη βάση, στηρίζοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ. Πρόλαβε στη στροφή ωστόσο κι έκοψε το πεπόνι η Κυβέρνηση. Και με τη βοήθεια της ΑΔΕΔΥ.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ της απεργιακής στήριξης. Να έχει προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή η ΟΛΜΕ και να κάνει απεργία η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη. Και ο σκύλος νηστικός και η πίτα φαγωμένη. Ω καιροί, ω ήθη! Και για να το πω στα Λατινικά, έτσι όπως το είπε ο Κικέρωνας: Ο tempores o mores!

TA KΑΛΑ νέα είναι ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία. Τα κακά νέα, τα χείριστα, διορθώνω, είναι ότι οι Ελληνες που γνωρίζουν τα του οίκου τους νιώθουν στο πετσί τους την υποβάθμιση. Να το πω όλο αυτό σ’ έναν τίτλο. Ολα πάνε καλά κατά κρημνών!

'ΟΣΕΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ κι αν σιάζουν κάθε μέρα/ πράμα δε βγαίνει στ’ όβγορο που ’ναι η νταμπακιέρα'. Οχι ότι έχει άδικο ο Εννιαχωριανός. Ισα - ίσα. Μόνο που ποιος θυμάται τις Προανακριτικές τη σήμερον ημέρα!

ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ από χθες ο πρωθυπουργός. Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η προσέλκυση κεφαλαίων οι στόχοι του. Για να δούμε τι θα δούμε, όταν θα το δούμε κι αν το δούμε. Πάντως η ανακάλυψη της Κίνας μόνο μικρή υπόθεση δεν είναι.

'ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑ καιρούς κυβερνήτες μας ασχολούνται μόνο με τις μαύρες τρύπες της οικονομίας και δεν βλέπουν και τις άλλες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στην ψυχή του Λαού μας; Γιατί στα μηνύματα και τα προγράμματά των δεν χαράσσουν κι ένα πρόγραμμα πνευματικής και ηθικής ανόρθωσης της χώρας;'. Από τον μακαριστό μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη τα παραπάνω ερωτήματα. Εις ώτα μη ακουόντων. (Από το βιβλίο του 'Θέματα ελληνισμού και ορθοδοξίας', Χανιά 1997).

'ΑΝΑΜΕΣΑ στα πολλά χάλκινα αγάλματα αλόγων που ήταν στημένα στην Αλτη της Ολυμπίας υπήρχε και μια φοράδα με κομμένη ουρά. Μολονότι αυτή ήταν το πιο άσχημο από όλα τα αγάλματα, προκαλούσε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Επιπλέον όλα τα άλογα που έβοσκαν στην περιοχή ορμούσαν στην πιο όμορφη ζωντανή φοράδα. Το κακό γι’ αυτά ήταν ότι απογοητεύονταν καθώς γλιστρούσαν πάνω στον χαλκό και κινδύνευαν να τραυματιστούν. Οι ιδιοκτήτες τους μάταια προσπαθούσαν με φωνές, με τα χαλινάρια και με μαστίγια να τα τραβήξουν από το γοητευτικό άγαλμα. Αυτά επέμεναν...'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Οι εξωγήινοι θα αργήσουν τελικά./ Η προηγμένη τεχνολογία τους,/ που όλους μας θα ωφελούσε,/ δε θα φθάσει εγκαίρως./ Το πάχος, το σάκχαρο, το άγχος,/ οι υψηλοί καρδιακοί παλμοί, το προϊόν Αλτσχάιμερ,/ το έργο τους θα το ολοκληρώσουν./ Καμιά παράταση δεν θα δοθεί/ στις αρχικές προβλέψεις./ Μόνη ελπίδα η χάρις η εξ ύψους./ Για όσους βέβαια πιστεύουνε σ’ αυτήν/ και την περιμένουν μετά καρτερίας'. 
Το ποίημα 'Οι εξωγήινοι' του Κώστα Μουντάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου