Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ του Θεού που λειτουργούσε στο όνομά Του. Ενας πρεσβευτής του ουρανού στη γη. Ενας σύγχρονος εν ζωή άγιος. Αυτός ήταν για όλους ο Ειρηναίος Γαλανάκης, που βρίσκεται από προχθές δίπλα στον 'Ποιητή των Ωραίων Ψυχών', για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός άλλου βιβλίου που έγραψε ο Παππούς.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'H ΖΩΗ ΜΟΥ ολόκληρη, Κύριε, δεν θα είναι μόνο για Σένα, αλλά θα είναι διακονία και για το πλάσμα Σου τον άνθρωπο. Να είμαι ένας αετός και κάτω από τις φτερούγες μου να ζεσταίνω την ανθρώπινη δυστυχία. Να κρατώ ένα μαντήλι και να σκουπίζω τα δάκρυα των ανθρώπων. Να κόβω την καρδιά μου για να χορταίνω τους φτωχούς και τα ορφανά παιδάκια'... Η προσευχή του Ειρηναίου Γαλανάκη, όπως την έχει καταγράψει ο αδελφός του ο Θανάσης, στις σημειώσεις του.

ΛΑΜΠΟΥΣΑ μορφή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ο μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης που 'ανελήφθη' προχθές, όντας 102 χρονών, στον ουρανό, αφού έζησε τα τελευταία χρόνια στη σκάλα που τον ενώνει με τη γη. Από εκεί, απ? τον ουρανό, θα γνοιάζεται εφεξής για όλους τους ανθρώπους και ξεχωριστά για εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι. Δίπλα στον Θεό που πιστά τον υπηρέτησε υπηρετώντας τον άνθρωπο.

ΣΕ ΛΑΪΚΟ προσκύνημα η σορός του από προχθές το απόγευμα στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο, όπου σήμερα το μεσημέρι θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία. Εκεί οδηγούν όλοι οι δρόμοι της Κρήτης. Για τον ύστατο χαιρετισμό. Για να του πούμε ευχαριστώ. Για όλα όσα έκανε για το σύνολο και ξεχωριστά για τον καθένα μας.

'Ο ΧΡΙΣΤΟΣ σημάδεψε την Κρήτη', ο τίτλος ενός απ? τα πολλά (35 αν τα λογαριάζω σωστά) βιβλία που έγραψε ο ταπεινός αυτός εργάτης του Ευαγγελίου. Ο Ειρηναίος σημάδεψε τη ζωή μας, ο τίτλος του βιβλίου, που θα μπορούσαν να γράψουν όλοι όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν λίγο ή πολύ από κοντά, ένας απ? αυτούς και ο γράφων.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ του Θεού που λειτουργούσε στο όνομά Του. Ενας πρεσβευτής του ουρανού στη γη. Ενας σύγχρονος εν ζωή άγιος. Αυτός ήταν για όλους ο Ειρηναίος Γαλανάκης, που βρίσκεται από προχθές δίπλα στον 'Ποιητή των Ωραίων Ψυχών', για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός άλλου βιβλίου που έγραψε ο Παππούς.

'ΕΨΑΧΝ? Ο Θεός για βοηθό, αυτό κι αν είναι νέο/ και πήρε τον Παππούλη μας τον Μέγα Ειρηναίο'. Η μαντινάδα που μου έστειλε χθες ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ετσι είναι. Βοηθός του Θεού από τώρα κι έπειτα ο Παππούς. Να ?χουμε την ευχή του!

ΜΕΡΕΣ Μεγαλοβδομάδας! Μεγάλη Τρίτη, λίαν πρωί, έφυγε για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Φώτη Κόντογλου, από τον 'Γιαβάς τον θαλασσινό'. Μεγάλη Πέμπτη, σήμερα το μεσημέρι, η κηδεία του. Μέρες των σπερνών και των θλιμμένων δειλινών. Μέρες Σταύρωσης με την προσδοκία της Ανάστασης!

ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ τη διάρκεια της πρώτης του διακονίας στην Κίσαμο. Μια μέρα γύρισε ο κ. Αννουσάκης από την Αμερική και πήγε στον επίσκοπό του Ειρηναίο στο Καστέλι Κισάμου και του λέει: 'Σεβασμιώτατε ο Αγιος Σπυρίδωνας με βοήθησε πολύ και θέλω να επιχρυσώσω την εικόνα του'. Ο Ειρηναίος του απάντησε: 'Μα οι Αγιοι ήταν φτωχικά ντυμένοι, γιατί βοηθούσαν τους φτωχούς. Ούτε ο Θεός ούτε οι Αγιοι θέλουν ασήμια και χρυσάφια, οι άνθρωποι έχουν τις ανάγκες. Να βάλεις, λοιπόν, τα χρήματα που θέλεις, έχω κι εγώ μαζεμένα μερικά, να κάνουμε ένα γηροκομείο. Ετσι ξεκίνησε κι έγινε το Αννουσάκειο Γηροκομείο - Θεραπευτήριο στο Καστέλι. Από τις 'σημειώσεις' του αδελφού του Παππού, Αθανασίου Γαλανάκη.

'Ηρθανε πάλι τα σπερνά και τα θλιμμένα βράδια/ τα βράδια των Νυμφίων σου, Χριστέ και των Παθών Σου,/ που θα κινήσουν οι πιστοί να ?ρθουν πυκνά κοπάδια/ τα ματωμένα πόδια Σου, τον πένθιμο Σταυρό Σου, να τ? αγκαλιάσουνε σεμνά, να τα γλυκοφιλήσουν/ κι οι πονεμένες των ψυχές να Σε μοιρολογήσουν./ Ηρθανε πάλι τα σπερνά τα μαγεμένα βράδια./ Ξυπνούν αγάπες στις καρδιές και στις ψυχές λαχτάρες./ - Ξύπνα ψυχή, ξεκίνησε κι άφησε τα σκοτάδια./ Μη σε βαραίνουν λογισμοί και πάθη και αντάρες./ Ελα και συ να σταυρωθείς μαζί μ? Αυτόν που δίνει/ τη νίκη, την Ανάσταση και τη βαθιά γαλήνη!'.
Από το ποίημα του Ειρηναίου Γαλανάκη 
'Ηρθανε πάλι τα σπερνά'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (02.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου