Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

. ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Χάριν των παιδιών υπάρχουν οι δάσκαλοι...
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ή και εν μέσω κινητοποιήσεων ο Αγιασμός για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Ηφαίστειο που βράζει ο χώρος της εκπαίδευσης. Πολιτικό δάχτυλο βλέπουν οι κυβερνώντες. Πάντα οι όποιοι κυβερνώντες βλέπουν πολιτικούς δαχτύλους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Δεν θέλουν, γιατί δεν τους συμφέρει να παραδεχτούν, ότι κανένας 'δάχτυλος' δεν μπορεί να ξεσηκώσει τον κόσμο, αν δεν υπάρχουν προβλήματα.

ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ψηλά ξεκινούν οι δάσκαλοι. Χάριν των παιδιών υπάρχουν. Χάριν των παιδιών δίνουν τον αγώνα τους, έναν αγώνα διαρκείας μέσα στις σχολικές αίθουσες, αλλά και έξω απ? αυτές.

ΜΕΓΑΛΗ κουβέντα κάναμε χθες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο για τον ιδανικό δάσκαλο. Σημείο αφετηρίας, μα και σημείο αναφοράς, η άποψη του Νίκου Καζαντζάκη: 'Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει παραπέρα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες'.

'ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ θα σας πω εδά μια μαντινάδα/ ο θιος να μπέψει προκοπή γρήγορα στην Ελλάδα'. Πότε... 'καταρώμενος' και πότε... 'ευχόμενος' (όπως σήμερα καλή ώρα) ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ερήμην του και βέβαια ερήμην μας η πορεία (;) της χώρας.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ απαισιόδοξοι; Απαισιόδοξα αισιόδοξοι; Αισιόδοξα απαισιόδοξοι; Αισιόδοξα αισιόδοξοι; Πέραν των ερωτημάτων υπάρχει και το παιχνίδι, άλλοτε επιτυχές και άλλοτε όχι, με τις λέξεις. Παλιά μου τέχνη κόσκινο...

ΠΟΛΕΜΟΣ, αν αποτύχει η διπλωματία στη Συρία, η δέσμευση του Ομπάμα. Πόλεμος είναι η συνέχεια ή αν προτιμάτε η άλλη μορφή της διπλωματίας και διπλωματία η συνέχεια ή η άλλη μορφή του πολέμου. Το έχουμε εμπεδώσει!

'Η ΕΠΙΡΡΟΗ των μεγάλων ανδρών επί του κόσμου, ουδαμού ασκείται, ισοδυνάμω εφ? όσον ο κόσμος αποτελεί πλάστιγγα, της οποίας, όταν ανυψούται ο εις βραχίων, συνεπάγεται την κατάπτωσιν του ετέρου'. 'Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΚΑΙ ΜΕ τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας η περιοχή των Αγίων Αποστόλων στον Δήμο Χανίων, δηλαδή στους δημότες του. Πάμε γι? άλλα! Τι γίνεται επ? ευκαιρία με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου;

ΕΘΝΙΚΗ Ελλάδας γεια σου! Κατ? αρχάς στην Εθνική μας του ποδοσφαίρου αναφέρομαι που έκανε το καθήκον της, κόντρα στη Λετονία, νικώντας τη με 1 - 0 και κατά δεύτερον στην Εθνική μας του μπάσκετ που δεν τα πήγε καλά στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ. Καλή συνέχεια τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη.

Ο ΘΕΑΓΕΝΗΣ από τη Θάσο λένε ότι κέρδισε πολλές φορές σε πανελλήνιους αγώνες. Οταν πέθανε, του έκαναν χάλκινο ανδριάντα. Ωστόσο ένας εχθρός του που τον ζήλευε πήγαινε κάθε νύχτα και μαστίγωνε τον ανδριάντα σαν να μαστίγωνε τον ίδιο τον αθλητή. Αυτή όμως η συνήθεια του στοίχισε τη ζωή, γιατί κάποια νύχτα ο ανδριάντας έπεσε από τα χτυπήματα και τον σκότωσε. Τα παιδιά του νεκρού άρχισαν τότε δικαστικό αγώνα κατά του ανδριάντα. Οι δικαστές δέχτηκαν τα επιχειρήματα των παιδιών, καταδίκασαν τον ανδριάντα και τον πέταξαν στη θάλασσα. Λίγο μετά, όμως, η γη έπαψε να παράγει γεννήματα. Η Πυθία που ρωτήθηκε, απάντησε ότι ξέχασαν τον μεγάλο Θεαγένη. Απελπισμένοι άρχισαν να ψάχνουν τον ανδριάντα. Ευτυχώς κάποιοι ψαράδες τον βρήκαν, τον τοποθέτησαν στη θέση του και έτσι όλα διορθώθηκαν. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', Εκδ. 'Σαββάλας').

'Δάσκαλοι Προμηθείς/ Κάθε βράδυ τάπητες υφαίνουμε/ με ανεκπλήρωτα όνειρα/ και τις στερήσεις μας/ κάθε πρωί τουφεκίζουμε τα όνειρά μας./ Με την πλάτη στημένη στον μαυροπίνακα/ χρόνια ατέλειωτα στο ίδιο μονοπάτι/ με επιμονή χελιδονιού/ φωλιές χτίζουμε με λέξεις/ με ουσιαστικά, ρήματα και επιρρήματα/ [...] Ομως εσύ νεολαίε μάθαινε/ Οχι αυτά που διδάσκουμε/ αλλά αυτά που υπονοούμε/ να ψάχνεις πίσω από τις γραμμές/ ανάμεσα στις γραμμές/ για κρυφούς σπόρους αμφισβήτησης/ να ψάχνεις στις παρυφές των μύθων/ τα μονοπάτια των κρυφών νοημάτων/ μόνο έτσι το σχολείο όπλο σου θα κάνεις'.

Από το ποίημα 'Οι δάσκαλοι' του Γιάννη Ποταμιανού.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (12.09.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου