Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ Απεργών! Δεν φαίνεται να ιδρώνει τ? αφτί της κυβέρνησης απ? τις όποιες απεργίες και διαμαρτυρίες και αρέσκεται να παίζει τον ρόλο της... Πινακωτής. Λέει πως είναι κουφή η μάνα της και ζητά να πάμε από το άλλο της αφτί... Η τρόικα ντε!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ/ θέατρο εμπρός/ απ? το αύριο δεν φεύγω». Λέει πολλά, πάρα πολλά, μέσα σε τρεις στίχους, που έχουν όλες κι όλες εννιά λέξεις, ο φίλος ποιητής Ηλίας Τσέχος, που άφησε τη βοή των γεγονότων της Αθήνας και ζει με τους ψιθύρους των δέντρων στο χωριό του, το Γιαννακοχώρι Ημαθίας. Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ! Χαίρε, Ηλία!

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ τα όποια συλλαλητήρια κατά του φασισμού. Απαραίτητη η 'ομοθυμαδόν' καταδίκη του φαινομένου των καιρών που διανύουμε. Δεν φτάνουν, όμως, αυτά. Αν δεν ξεριζωθούν οι αιτίες που τον γεννούν, τα 'άνθη του κακού' θα συνεχίσουν να θάλλουν. Καίριος πάντα ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, που δεν έχει συνηθίσει να πηγαίνει μια του ύψους και μια του βάθους.

ΤΟ ΜΗΔΕΝ έγινε πέντε και το πέντε εικοσιπέντε! Κατά γεωμετρική πρόοδο η αύξηση του εισιτηρίου για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Δεν είναι τόσο τρομερό! Ούτε αν το 25 γίνει 125 θα είναι... Μην αρρωστήσουμε!

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ Απεργών! Δεν φαίνεται να ιδρώνει τ? αφτί της κυβέρνησης απ? τις όποιες απεργίες και διαμαρτυρίες και αρέσκεται να παίζει τον ρόλο της... Πινακωτής. Λέει πως είναι κουφή η μάνα της και ζητά να πάμε από το άλλο της αφτί... Η τρόικα ντε!

ΣΤΑΣΗ πληρωμών και στα παρκόμετρα! Ελάχιστοι είναι, λέει, οι Χανιώτες που πληρώνουν ύστερα από τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο κάθε Χανιώτης, όπως και ο κάθε Ελληνας, θέλει τον αστυνόμο του...

'ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΗ έργα καθιστώσιν οικτροτέραν την όψιν του κόσμου, ουδέν δε ευάρεστον προσθέτουν εις την ποικιλίαν αυτού, ούτε ελαττώνουν τας ανάγκας του, πολλάκις μάλιστα τας διπλασιάζουν'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

OΛΑ, ΜΑ ΟΛΑ, πήγαν στραβά για την εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, την αγαπημένη όλων των Ελλήνων, στη Σλοβενία. Τον αντρειωμένο μην τον κλαις, όντε κι αν αστοχήσει... Απαραίτητη, αν και με καθυστέρηση, η αναφορά.

'ΟΜΠΑΜΑ τους πυραύλους σου αν ρίξεις στη Συρία/ φονιάς λαών θε να γραφτείς κι εσύ στην ιστορία'. Απ? τον Ηλία τον Σταματάκη η μαντινάδα - 'προειδοποίηση' στον Ομπάμα. Ποιος νοιάζεται για τους λαούς, φίλε! 

ΧΑΘΗΚΕΣ από προσώπου γης, μου λέει με το που συναντηθήκαμε (κουτουληθήκαμε) τυχαία, ύστερα από χρόνια Ζυμβρακάκηδων και Μάρκου Μπότσαρη γωνία. Χάθηκα του λέω, για να μην του χαλάσω την εντύπωση. Ολη μέρα από καφενείον εις καφενείον τη βγάζει ο φίλος μου απ? τα παλιά. Εκεί το... πρόσωπο της γης γι? αυτόν, από τότε εδώ και δέκα χρόνια που είναι συνταξιούχος.

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΙΟΧΟΣ Δ? ο Επιφανής κατέλαβε τον ναό των Ιουδαίων (171 π.Χ.), λένε ότι βρήκε έναν άνθρωπο πλαγιασμένο σε κρεβάτι και πλάι του ένα τραπέζι γεμάτο από κάθε είδους φαγητά. Ο άνθρωπος αυτός, αφού τον παρακάλεσε να τον ελευθερώσει, του είπε ότι ήταν Ελληνας και ότι τον έπιασαν οι Εβραίοι, τον έκλεισαν στον ναό και τον έτρεφαν χωρίς να τον αφήνουν να έχει επαφή με κανέναν. Στην αρχή του άρεσε, ύστερα όμως υποπτεύτηκε ότι κάτι κακό θα του ετοίμαζαν. Με τα πολλά, έμαθε ότι κάθε χρόνο οι Ιουδαίοι έπιαναν έναν Ελληνα, τον έτρεφαν για ένα διάστημα, για να τον παχύνουν και μετά τον πήγαιναν σε ένα δάσος, τον θυσίαζαν, έτρωγαν τα σπλάχνα του και ορκίζονταν ότι θα μισούσαν για πάντα όλους τους Ελληνες. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Επιστρέφω στη νιότη/ Στη χαίτη αβρός/ Υπολογίζουν πως μεγάλωσα/ Μόλις προκοπές αναπνέω/ Υπολογίζω/ Χρήση μιας χρήσης η αιωνιότητα/ Πως δεν αρκούν οι άλλοι/ Πως και οι άλλοι πιθανότητες είναι/ Που θέλουν να ζήσουν/ Πιστέψετε/ Τα συμφωνήσαμε/ Αυτά λέγαμε να πούμε με το ποίημα/ Ή σταγόνα ή ωκεανός'.
Το ποίημα 'Πρώτη γουλιά το άκυρο' του Ηλία Τσέχου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Χανιώτικα νέα (26.09.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου