Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

. ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

'ΤΑ ΕΘΝΗ δεν φονεύονται ούτε διά της πείνης, ούτε διά των χρεωκοπιών, ούτε διά της ήττης, φονεύονται διά της ιδέας'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΗΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙΣ για αργότερα αυτό που μπορείς να κάμεις τώρα. Σωστό ακούγεται πλην όμως δεν είναι πολλές φορές και τόσο απλά τα πράγματα. Τι απ? όλα όσα έχω να κάμω τη δεδομένη στιγμή επιλέγω να κάμω είναι το ζητούμενο. Πάντα μπαίνει θέμα επιλογής και θέμα ιεράρχησης. Είναι και που αλλιώς τα λογαριάζει κανείς τα πράγματα κι αλλιώς του έρχονται. Αστεία, αστεία, αμπελοφιλοσοφώντας άρχισα δίχως να το καταλάβω να γράφω τη στήλη. Θέμα επιλογής.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ στα καλύτερά του το μολύβι μου, το ?χω γράψει κι άλλες φορές με διαφορετική διατύπωση αυτό. Πλεια βαρέ είναι ώρες - ώρες η γραφίδα από τη σκαλίδα για να ξαναθυμηθώ μια φράση που έλεγε ο αξέχαστος Δημήτρης Βλησίδης. Δύσκολο 'άθλημα' το γράψιμο κι ακόμα δυσκολότερο το καθημερινό γράψιμο. Ετσι όμως και πάρει μπροστά το μολύβι, έτσι και πάρει φόρα, σκέτη απόλαυση είναι. Σαν πουλάρι στο λιβάδι τρέχει το... άτιμο.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ τελειωμό ο εμφύλιος στη Συρία. Ποτάμια το αίμα που χύνεται. Σαστισμένη με όλα όσα συμβαίνουν εκεί η Διεθνής Κοινότητα. Να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις... Ευχολόγια. Καταμέτρηση των κερδών και των ζημιών απ? τη συνέχιση ή μη συνέχιση του μακελειού. Τα κάθε λογής συμφέροντα. Τα μάτια των παιδιών. Αχ αυτά τα μάτια των παιδιών της Συρίας!

ΟΣΟ ΑΙΜΑ κι αν πιει, όσες ζωές κι αν πάρει, δεν χορταίνει ο 'αντίθεος' Μολώχ της ασφάλτου. Δύο νέοι, δύο παιδιά, λίγο πιο πάνω λίγο πιο κάτω απ? τα είκοσι χρόνια τους, έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους σε τροχαία στον Νομό μας. Θρήνος! Ενα μόλις δευτερόλεπτο πριν ήταν όλη η ζωή μπροστά τους.

'Ο ΠΙΟ ΚΑΚΟΣ ο μαθητής' της Μέρκελ είναι η Ελλάδα, γράφει ο Economist. Οτι δεν υπάρχουν κακοί μαθητές, αλλά και κακοί δάσκαλοι, δεν το γράφει. Ούτε ότι οι κακοί αυτοί δάσκαλοι γνοιάζονται μόνο για τη δική τους σταδιοδρομία.

ΝΑ ΜΠΕΙ λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες και να μη δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζομένους ζητά η τρόικα. Τροϊκανή διαταγή και τα σκυλιά δεμένα;

'ΤΑ ΕΘΝΗ δεν φονεύονται ούτε διά της πείνης, ούτε διά των χρεωκοπιών, ούτε διά της ήττης, φονεύονται διά της ιδέας'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'ΧΑΡΕΣ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ το χαρτί, πιάνει χορό κι η πένα/ όταν τη μαντινάδα μου τη γράφω εγώ για σένα'. Επιμένει να γράφει κυρίως ερωτικές μαντινάδες ο Ηλίας ο Σταματάκης. Τα λεφτά, ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται.

ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ποιητή - πρόεδρο του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων: Συγχαρητήρια για το πρώτο βραβείο που πήρε το ποίημά σου 'Αν ήσουν...' σε πανελλήνιο διαγωνισμό με ελεύθερο θέμα στη Σκόπελο, όπως με πληροφόρησες. Χαρά μου το ό,τι κλείνω τα σημερινά 'πεταχτά' με ένα απόσπασμα απ? αυτό. Πάντα άξιος, φίλε!

ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΜΟΛΟΣΣΟΙ είχαν στήσει νυχτερινή ενέδρα στους Αμβρακιώτες σε ένα ερημικό μέρος. Συμπτωματικά την ίδια νύχτα ένας χωρικός επέστρεψε στο σπίτι του μαζί με το γαϊδούρι του. Το γαϊδούρι, όταν περνούσαν από το σημείο της ενέδρας, μυρίστηκε μια γαϊδούρα και άρχισε να την κυνηγά γκαρίζοντας με δύναμη. Ο χωρικός προσπαθούσε να το συγκρατήσει, φωνάζοντας και βρίζοντάς το με απρεπείς φράσεις. Τότε οι κρυμμένοι Μολοσσοί νόμισαν ότι τους ανακάλυψαν και βγήκαν από τις κρυψώνες τους. Ετσι οι Αμβρακιώτες τους νίκησαν εύκολα. Για να δείξουν μάλιστα την ευγνωμοσύνη τους στον Απόλλωνα αφιέρωσαν στο μαντείο του ένα χάλκινο γαϊδούρι. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', Εκδ. 'Σαββάλας').

'[...] Αν ήσουν άστρο θα ?σουνα στο τέλειωμα του απείρου/ μακριά απ? τη ματαιότητα κι από αυτή τη γη,/ θα ?σουνα ξύπνημα γλυκό στο τέλειωμα τ? ονείρου/ ο εφιάλτης θα ?παυε να σε καθοδηγεί./ Τα όνειρά σου θα ?βλεπες σε μια γωνιά του δρόμου/ σταγόνες απ? το αίμα σου να τα διακοσμούν/ σε κυβερνά το άδικο και τα κενά του νόμου/ κι έχεις τους δήθεν γύρω σου να σου χαμογελούν.../ Μα βλέπεις είσαι αληθινός, μόνο αυτό θυμήσου/ ανάμεσα σε ζωντανούς και σε νεκρούς μαζί/ πιάσε με χέρια στιβαρά κάποτε τη ζωή σου/ δώσε της το δικαίωμα ανθρώπινα να ζει'.
Από το ποίημα 'Αν ήσουν...' του Θανάση Πατεράκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (6.9.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου