Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΕΝΑΣ χαμός στον χώρο της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα αν γίνουν ή δεν γίνουν απεργίες. Θύμα των μνημονιακών καταστάσεων στον Νομό μας (μόνο;) και η προσχολική αγωγή. Ούτε 10 ούτε 20, αλλά 50 οι ελλείψεις νηπιαγωγών. Είδος πολυτέλειας ο θεσμός του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Και να 'ταν μόνο αυτό, καημός δεν ήτανε!
Δείτε περισσότερα...  ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΓΛΥΚΙΕΣ οι μέρες του Σεπτεμβρίου, όταν δεν έχει ακόμα βρέξει, μας λέει σ? ένα ποίημα του, πάει καιρός που το συνάντησα, ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Το θυμάμαι, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη και κατά που συνηθίζω ρίχνω μια 'επισταμένη' ματιά έξω από το παράθυρό μου. Τι γλυκές 'μπουκιά και συχώριο', όπως θα ?λεγε και η μάνα μου, που είναι οι μέρες του φετινού Σεπτέμβρη!

ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι η γλυκύτητα των σεπτεμβριανών ημερών, αλλά κατά πόσο υπάρχει η διάθεση να τις απολαμβάνουμε, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και μας αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ανώμαλη πάντα η προσγείωση στην πραγματικότητα.

ΕΝΑΣ χαμός στον χώρο της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα αν γίνουν ή δεν γίνουν απεργίες. Θύμα των μνημονιακών καταστάσεων στον Νομό μας (μόνο;) και η προσχολική αγωγή. Ούτε 10 ούτε 20, αλλά 50 οι ελλείψεις νηπιαγωγών. Είδος πολυτέλειας ο θεσμός του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Και να ?ταν μόνο αυτό, καημός δεν ήτανε!

ΣΚΑΣΕ και δίδασκε! Αντί να κάνεις τον σταυρό σου και μάλιστα με τα δύο σου χέρια που έχεις δουλειά, έχεις το θράσος να διαμαρτύρεσαι κιόλας; Και τι σε νοιάζει εσένα για τους άλλους; Ο καθένας να νοιάζεται μόνο για την πάρτη του... Αυτό δα έλειπε να βρει σύμφωνο τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο αυτή η 'αντιανθρώπινη' λογική!

'ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟ πλεόνασμα, μα έλλειμμα στην πράξη/ όποιο και να ?ναι το σωστό, τίποτε δεν θ? αλλάξει'. Εδώ μέχρι και ο Πολύδωρας πήρε θέση για το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα έπαιρνε θέση με μαντινάδα ο Εννιαχωριανός; 

'ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ της επέμβασης στο Ιράκ επαναλαμβάνεται', διαπιστώνει 'ο βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ'. Και συνεχίζει: 'Χωρίς αποδείξεις, με προσχήματα που θα αποδειχθούν μετά βεβαιότητος ψευδή, αφού θα έχει γίνει η βρόμικη δουλειά, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές προχωρούν σε μια ακόμη επέμβαση'. Παλιά τους τέχνη κόσκινο, το δικό μου σχόλιο επί... του σχολίου.

'ΘΕΛΕΙΣ να γίνης σοφός; Μάθε όσα αρκούν διά να δυσπιστής προς την ιδίαν σου σοφίαν. Πρόσεχε όμως μη τα μάθης όλα, διότι δεν θα πιστεύης πλέον εις τίποτε'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΠΑΝΤΑ επί των κιτρινόμαυρων επάλξεων ο φ(θ)ανατικός Αεκτζής γείτονάς μου. Πανέτοιμος για να παρακολουθήσει τους αγώνες της ομάδας μας, στα... αλώνια της Γ? Εθνικής, ύστερα από μια μεγάλη περιπέτεια της υγείας του. Σιδερένιος, Μήτσο!

ΕΝΑ από τα πιο τολμηρά έργα του Λυκούργου ήταν ο αναδασμός της γης. Επεισε τους Σπαρτιάτες να ξαναμοιράσουν τα κτήματά τους, για να ζουν όλοι μαζί με περιουσία ίσης αξίας και να επιδιώκουν τα πρωτεία μόνο με την αρετή. Ετσι μοίρασε τα κτήματα της Σπάρτης στους Σπαρτιάτες, συνολικά 9.000 κλήρους, και την υπόλοιπη λακωνική γη στους περιοίκους, συνολικά 30.000 κλήρους. Κάθε κλήρος είχε τόση έκταση, ώστε να δίνει εισόδημα στον άνδρα 70 μεδίμνους κριθαριού και στη γυναίκα 12 και ανάλογη ποσότητα από κρασί και λάδι. Αργότερα, λένε, όταν γύρισε από ταξίδι και είδε τα κτήματα, λίγο μετά τον θερισμό, με τους σωρούς από τα δεμάτια στο ίδιο ύψος, χαμογέλασε και είπε ότι όλη η Λακωνία μοιάζει με κτήμα που ανήκει σε πολλά αδέλφια και μόλις προ ολίγου έκαμαν τη διανομή μεταξύ τους. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Τις μέρες τις γλυκιές του Σεπτεμβρίου, όταν δεν έχει ακόμη/ βρέξει και είναι το άκουσμα των ήχων αραιό και η/ γεύσις των ωρών και από του θέρους πιο πυκνή όταν στους/ κήπους σκάνε τα ρόδια, και πάλλονται υψιτενείς οι στήμονες/ των λουλουδιών, και σφύζουν τις πορφύρες τους φλεγόμενοι/ οι ιβίσκοι, όλοι σαν υπερβέβαιοι γαμβροί που στων νυμφών/ κτυπούν τις θύρες, τότε, σαν να ?ναι πάντα καλοκαίρι (γιατί/ όποια κι αν είναι η εποχή, ο πόθος είναι πάντα θέρος)/ αν αγαλλιάζουν οι ψυχές, και ο Έρωτας,/ ο πιο ξανθός αρχάγγελος του Παραδείσου,/ βοά και λέγει στο κάθε που άγγιξε κορμί/ Τα ρούχα πέτα, γδύσου'.

Το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου 'Αρχάγγελος τον Σεπτέμβριον βοά μέσα στην πλάση'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (13.09.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου