Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ επένδυση για το μέλλον μιας χώρας είναι η επένδυση στην παιδεία και την εκπαίδευση. Τώρα μάλιστα, τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Ψιλά γράμματα αυτά για τους κυβερνώντες την πατρίδα μας και ακόμα 'ψιλότερα' για τους... υψηλά ισταμένους προϊσταμένους των, δανειστές παύλα ελεγκτές μας.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙ το φεγγάρι; Αλήθεια τι συμβαίνει, τι μπορεί να συμβεί, όταν βγαίνει το φεγγάρι; Πανσέληνος απόψε, η σεπτεμβριανή πανσέληνος που μπορεί να μην είναι τόσο πολυδιαφημισμένη όσο η αυγουστιάτικη, είναι ωστόσο εξίσου ωραία καθώς δεν έχει συνήθως σύννεφα ο ουρανός.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΜΕΛΗ προσσελήνωση στην ανώμαλη προσγείωση. Βαρύ κι ασήκωτο το κλίμα στο εν Ελλάδι κοινωνικό σκηνικό. Σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού αριστερού από ακροδεξιό, εν μέση οδώ στο Κερατσίνι. Προβληματισμός για τη συμπλοκή με έξι τραυματίες μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών στο Μοναστηράκι. Αποτροπιασμός απ? τη βάρβαρη πράξη της χοντρής κυρίας να κλοτσά δίπλα στην Ακρόπολη το κοριτσάκι με το ακορντεόν... Χώρια όλα τ? άλλα! Ενώ η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό. Σε πλήρη παράλυση χθες και σήμερα, λόγω της απεργίας, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ άνοιξαν τα σχολεία έκλεισαν. Βουνό το δίκιο των Εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα απ? την όποια έκβαση του απεργιακού τους αγώνα. 'Οφείλει, αν μη τι άλλο, σεβασμό η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς', μου είπε χθες πάνω στην κουβέντα που κάναμε, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ επένδυση για το μέλλον μιας χώρας είναι η επένδυση στην παιδεία και την εκπαίδευση. Τώρα μάλιστα, τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Ψιλά γράμματα αυτά για τους κυβερνώντες την πατρίδα μας και ακόμα 'ψιλότερα' για τους... υψηλά ισταμένους προϊσταμένους των, δανειστές παύλα ελεγκτές μας.

ΣΕ ΣΤΡΑΒΟ γιαλό στραβά αρμενίζουμε, είναι να μη φθινοπωριάζουν οι όποιες ελπίδες για μια κάποια καλυτέρεψη των πραγμάτων; Τι κρίμα που είναι ρητορικό το ερώτημα!

ΦΟΡΟΙ φωτιά και για αγροτεμάχια. Σιγά που θα τους ξέφευγαν. Μέχρι και τον αέρα που αναπνέουμε και τον ήλιο που απολαμβάνουμε είναι ικανοί να φορολογήσουν αυτοί. Εχει πολύ ξίγκι ακόμα η μύγα...

«ΕΑΝ εύρης τινάς εκ των σκέψεών μου, ή και όλας ταύτας ανοήτους, μη τας απορρίψης ασυζητητί. Διά του ψεύδους ερευνάται ασφαλέστερον η αλήθεια'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'ΛΙΓΗ βροχούλα έριξε το σύννεφο χθες βράδυ/ κι η γης μας τηνε δέχτηκε ωσάν αγάπης χάδι'. Καλή αφορμή η προχθεσινή βροχή ν? ασχοληθεί με την επικαιρότητα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Βρέχει γύρω μας καρεκλοπόδαρα, Ηλία!

ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΕΤΣΑΛΑΚΗ, συγγραφέα, Ηράκλειο Κρήτης: Σ? ευχαριστώ από καρδιάς που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες του τελευταίου, 4ου κατά σειρά, βιβλίου σου με τίτλο 'Στην ανεργία'. Δεν ξέρω αν είναι αληθινές οι ιστορίες που στήνεις στα διηγήματά σου, ξέρω όμως ότι απεικονίζουν ρεαλιστικά την πραγματικότητα και ότι είναι διαβαστερές. Καλοτάξιδο!

ΚΟΝΤΑ στις Καφυές υπήρχε ιερό της Αρτεμης της Κονδυλέας. Κάποτε μερικά παιδιά που έπαιζαν γύρω από το ιερό βρήκαν ένα σκοινί και για να διασκεδάσουν το πέρασαν στον λαιμό του αγάλματος της θεάς και άρχισαν να φωνάζουν ότι η θεά απαγχονιζόταν. Οι Καφυάτες αγανακτισμένοι από την πράξη τους αυτή, τα σκότωσαν με λιθοβολισμό. Μετά το θλιβερό περιστατικό οι γυναίκες της περιοχής απέβαλαν ή γεννούσαν τα παιδιά τους νεκρά. Η Πυθία, στην οποία κατέφυγαν, χρησμοδότησε ότι όφειλαν να θάψουν τα παιδιά που σκότωσαν άδικα και να τους προσφέρουν κάθε χρόνο τιμές. Οι Καφυάτες έκτοτε τιμούσαν τα παιδιά και αποκαλούσαν τη θεά 'Απαγχομένη'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'). 

'Οταν βγαίνει το φεγγάρι/ οι καμπάνες χάνονται/ κι εμφανίζονται τ? απρόσβατα/ τα μονοπάτια./ Οταν βγαίνει το φεγγάρι/ η θάλασσα σκεπάζει τη γη/ κι η καρδιά αισθάνεται νησί/ καταμεσής του απείρου./ Κανείς δεν τρώει πορτοκάλια/ κάτω απ? την πανσέληνο./ Πρέπει να φας/ πράσινα φρούτα παγωμένα./ Οταν βγαίνει το φεγγάρι/ με τα εκατό όμοια πρόσωπα/ το αργυρό νόμισμα/ κλαίει στην τσέπη'. 
Το ποίημα 'Βγαίνει το φεγγάρι' του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (μτφ: Ρήγα Καππάτου).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (19.09.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου