Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 76 ημέρες (από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα) κράτησαν οι δράσεις της "εκστρατείας" με τίτλο "Προώθηση της Ανάγνωσης, της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας" και με θέμα "Ο κόσμος στις Βιβλιοθήκες είναι πολύχρωμος", που ανέλαβε και έφερε σε πέρας το φετινό καλοκαίρι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, σε συνεργασία με τη Future Library και το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Κοντά στα χίλια, 896 για την ακρίβεια, τα παιδιά που έλαβαν μέρος στις 55 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη 40 εθελοντών και εμψυχωτών...
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
Ο κόσμος στις βιβλιοθήκες είναι πολύχρωμος

Καλοί μου φίλοι, καλημέρα!
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 76 ημέρες (από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα) κράτησαν οι δράσεις της "εκστρατείας" με τίτλο "Προώθηση της Ανάγνωσης, της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας" και με θέμα "Ο κόσμος στις Βιβλιοθήκες είναι πολύχρωμος", που ανέλαβε και έφερε σε πέρας το φετινό καλοκαίρι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, σε συνεργασία με τη Future Library και το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". 
Κοντά στα χίλια, 896 για την ακρίβεια, τα παιδιά που έλαβαν μέρος στις 55 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη 40 εθελοντών και εμψυχωτών! Εντυπωσιάζουν όντως οι αριθμοί που, όμως, μόνο ένα μέρος, μια πλευρά, της όλης δουλειάς που έγινε, δείχνουν. Εκπληκτο μ? άφησε το σχετικό υλικό που μου έστειλε ηλεκτρονικά η και καλή φίλη προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης μας Βιβή Χουδαλάκη τις προάλλες.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, εντυπώσεις εθελοντών, εργασίες παιδιών... «Λίγα απ? τα πολλά», γράφει, μεταξύ των άλλων, στο συνοδευτικό της σημείωμα. Εξ? ονύχων ο λέων... Ποιος είπε ότι η δουλειά που γίνεται στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, όπως και στα τμήματα των Παιδικών Βιβλιοθηκών, από τη Βιβή και τις συνεργάτιδές της βιβλιοθηκονόμους Μαρία Μαραβελάκη, Λίτσα Μαστορακάκη και Κατερίνα Βαρανάκη, δεν αξίζει περισσότερους από έναν Παιδότοπο; 
Σας χαιρετώ με αγάπη
Β.Θ.Κ.







Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, στην Παιδική -Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, η φιλόλογος - δημοσιογράφος κα Βίκυ Κόλλια, με αφορμή τη δραστηριότητα: Ενα βιβλίο την εβδομάδα, διάβασε στα παιδιά το βιβλίο: "Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια" του Κώστα Χαραλά, εκδ. Πατάκη.
Περιγράφοντας την εμπειρία της η κα Κόλλια αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ποιος μπορεί να πει πως ξέρει τα παιδιά; Τα παιδιά ακόμα και για εμάς τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς, αποτελούν πάντα μία έκπληξη!
Η εμπειρία μου από την ανάγνωση παραμυθιού σε μία παιχνιδιάρικη συντροφιά μικρών ακροατών στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Χανίων -μία ακόμα σοφά και προσεκτικά επιλεγμένη και σχεδιασμένη διοργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και της διευθύντριάς της κα Χουδαλάκη- ήταν συγκλονιστική.
Το παραμύθι που ανάγνωσα "Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια" θεώρησα πως ήταν τολμηρή επιλογή και με ανησυχία κοιτούσα τα βλέμματα των μικρών μου φίλων να ακούν τις περιπέτειες ενός μικρού Σέρβου πρόσφυγα, που ο πόλεμος τον ξερίζωσε και τον έστειλε στην Ελλάδα...
Διαπίστωσα με συγκίνηση, πόσο γρήγορα αντιλήφθηκαν το μέγεθος του δράματος, γκρέμισαν τα τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους και έδωσαν σε μας τους μεγάλους το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης!
Εύχομαι αυτές οι δράσεις με υψηλή πολιτιστική κα αισθητική ποιότητα να συνεχιστούν και είμαι βέβαιη πως θα γίνει όσο υπάρχει ειλικρινής αγάπη για την παιδεία και για τον άνθρωπο!».
Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, ο καταξιωμένος Χανιώτης ποιητής Λεωνίδας Κακάρογλου, διάβασε το βιβλίο "Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι" της Helen Stephens στους μικρούς μας φίλους. Ακολούθησε κατασκευή ενός μπομπίλ που περιελάμβανε ήρωες και λέξεις από το βιβλίο που διαβάστηκε .
Ο κ. Κακάρογλου μας περιγράφει την εμπειρία του:
«Κάθε φορά που συναντιέμαι με παιδιά να μιλήσουμε για βιβλία νοιώθω αμηχανία. Ετσι και τώρα που ο φιλόξενος χώρος της Παιδικής - Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου θα ήταν ο τόπος της συνάντησής μας. Το παραμύθι που θα τους διάβαζα: "Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι" της Helen Stephens.
Στα πρόσωπα των παιδιών διέκρινα την αδημονία και τη χαρά που έγινε ενθουσιασμός στη διάρκεια της ανανάγνωσης και των ερωτήσεων.
Το σημαντικό σ? αυτή τη συνάντηση ήταν ότι τα παιδιά άφησαν για λίγο το καλοκαίρι τους και μαζεύτηκαν στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης για να ασχοληθούν με τις φανταστικές ιστορίες των παραμυθιών.
Στην αρχή σιωπή, μετά περιέργεια, μετά ανυπομονησία για να πουν τις ερωτήσεις τους και στο τέλος ικανοποίηση που το λιοντάρι κέρδισε καινούργιους φίλους, που του χάρισαν το καπέλο που ζητούσε.
Οταν τέλειωσα την ανάγνωση οι καινούργιοι μου φίλοι με περικύκλωσαν για να με χαιρετήσουν.
Κι όταν έφευγα από την βιβλιοθήκη πραγματικά δεν ήξερα πού να κρύψω την συγκίνησή μου, γιατί το λιοντάρι της ιστορίας για λίγη ώρα, μας επισκέφθηκε και μας πήρε μαζί του στη μαγεία του παραμυθιού.
Είναι σημαντικό που μ? αυτά τα προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων συνεργάζονται και κινητοποιούνται τόσοι άνθρωποι με τα παιδιά να έχουν τον πρώτο ρόλο.
Ισως και η παρουσία των γονιών τους να έδινε μια άλλη διάσταση στην προσπάθεια αυτή».
Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στην Παιδική -Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη λογοτέχνιδα - αρθρογράφο κα Φωτεινή Σεγρεδάκη με θέμα: "Πέτρα του γιαλού".
Με πέτρες του γιαλού βελονιασμένες σε κορδέλες όλων των χρωμάτων, θαλασσινά "μυστικά" και σχετικές μαντινάδες η κα Σεγρεδάκη επικοινώνησε με τα παιδιά που ενθουσιάστηκαν με την πρωτότυπη ιδέα και διάλεξαν χρώμα και πετρούλα δική τους.
«Αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς την εξαιρετική αγωγή που παρέχεται σ? αυτόν τον χώρο. Δηλώνεται από τη χαρούμενη παρουσία των παιδιών, από τις εικαστικές ομορφιές των μικρών φίλων της Βιβλιοθήκης, τα γεμάτα άλμπουμ με τις εργασίες και βέβαια με το χαμόγελο και τη στοργή που τα περιβάλλουν οι υπεύθυνοι βιβλιοθηκονόμοι. Ευχαριστώ θερμά για τη θαυμάσια εμπειρία και φέτος να επικοινωνήσω αγαπησιάρικα με τη δροσιά της παιδικής ηλικίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Σεγρεδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου