Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

 Η συζήτηση ήταν έντονη και το θέμα είχε προκαλέσει ενδιαφέρον. Στη συνάντηση παρεβρίσκονταν και δυο ιερείς, που διετύπωναν έντονες αντιδράσεις στην προοπτική καθιέρωσης του πολιτικού γάμου. Εκείνη τη στιγμή μπαίνει στην αίθουσα ο Δεσπότης Ειρηναίος -ήξερε για τη συνάντηση και ήρθε. Μόλις, κάθισε, ρώτησε ποιο θέμα συζητούσαμε και τον ενημέρωσα πως η συζήτηση ήταν για την καθιέρωση ή μη του πολιτικού γάμου και ζήτησα να έχουμε τη γνώμη του. Η απάντησή του ήταν: «Φτιάξτε σωστές οικογένειες και κάντε ό,τι γάμο θέλετε»”.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΑΥΣΤΗΡΑ, μα πολύ φοβούμαι πως κάποιος ή κάποιοι ξαρμάτωσαν το λαό μας από τις μεγάλες του αρετές και τον κάμανε άδουλο και συμφεροντολόγο. Τι λένε γι’ αυτό οι διανοούμενοι κι οι οδηγοί του λαού μας; Τι λένε εκείνοι, που πάνε σκυφτοί, άψυχοι, άπιστοι, δημαγωγοί και καταφερτζήδες να φωτίσουνε και να υψώσουνε τάχα τον μεγάλο αυτό λαό, που γέμισε την ιστορία του με τρόπαια και θαύματα;”. (Από το βιβλίο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη “Γυναίκες της Κρήτης”, Χανιά 1995).
ιδιαιτερΑ ενδιαφέρουσα η τιμητική εσπερίδα για το συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη που διοργάνωσε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας. Μεγάλος και ως συγγραφέας, ακόμα και ως ποιητής, ο Παππούς. Ενας στοχαστής πανελλαδικής ακτινοβολίας με κρη(ι)τική ματιά, που είχε τη χάρη και το χάρισμα να βλέπει, μεταξύ των άλλων, και τους επερχόμενους κινδύνους, ενώ “εις την οδόν ουδέν ήκουον οι λαοί”, για να χρησιμοποιήσω τον στίχο του Αλεξανδρινού ποιητή. Τα γραφτά, όπως και τα έργα του, μένουν και το μαρτυρούν.
“ΛΕΝΕ οι καλικάτζαροι πως φεύγουν με τα Φώτα/ να δούμε δα η τρόικα θα έρθει σαν και πρώτα;”. Με ερώτημα (ρητορικό;) τελειώνει και τη σημερινή, όπως και την προχθεσινή μαντινάδα του, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Αγωνία κι αυτή με τον ερχομό ή με τον μη ερχομό της τρόικας!…
ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ από εδώ και οι Αντιμνημονιακοί από εκεί. Ή αν το προτιμάτε αλλιώς, οι Αντιμνημονιακοί από εδώ και οι Μνημονιακοί από εκεί. Οπως τότε, παραμονές της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. Οι Ενωτικοί από εδώ, οι Ανθενωτικοί από εκεί. Ή για να το πούμε κι αυτό αλλιώς, οι Ανθενωτικοί από εδώ και οι Ενωτικοί από εδώ. Παλιά μας τέχνη, κόσκινο!
ΣΤΑΜ. Α. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, δάσκαλο – λαογράφο, Χανιά: Οντως “ευλογημένη έμπνευση” η ποίηση του Ειρηναίου Γαλανάκη, όπως κι εσύ, επισημαίνεις, στα προλεγόμενα της μόλις εκδοθείσης απ’ το “Ερεισμα” με δική σου επιμέλεια, ποιητικής του συλλογής “Απλές Ωδές”. Μόνο εσύ, και το γράφω μετά λόγου γνώσης αυτό, μπορούσες ν’ αναλάβεις και να φέρεις εις πέρας τούτο το εγχείρημα. Πολλές οι οφειλόμενες ευχαριστίες, όμως, και στην οικογένεια του μακαριστού Αθανασίου Γαλανάκη για την απόφασή της να εκδώσει τα ποιήματα του Παππού.
“Σ’ ΕΝΑ χωριό του Ανατολικού Σελίνου είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι (τις συναντήσεις παρακολουθούσαν άνδρες και γυναίκες) σε μια αίθουσα και η συζήτηση, κάποια στιγμή, είχε φθάσει στο θέμα της επικείμενης καθιέρωσης του πολιτικού γάμου. Η συζήτηση ήταν έντονη και το θέμα είχε προκαλέσει ενδιαφέρον. Στη συνάντηση παρεβρίσκονταν και δυο ιερείς, που διετύπωναν έντονες αντιδράσεις στην προοπτική καθιέρωσης του πολιτικού γάμου. Εκείνη τη στιγμή μπαίνει στην αίθουσα ο Δεσπότης Ειρηναίος -ήξερε για τη συνάντηση και ήρθε. Μόλις, κάθισε, ρώτησε ποιο θέμα συζητούσαμε και τον ενημέρωσα πως η συζήτηση ήταν για την καθιέρωση ή μη του πολιτικού γάμου και ζήτησα να έχουμε τη γνώμη του. Η απάντησή του ήταν: «Φτιάξτε σωστές οικογένειες και κάντε ό,τι γάμο θέλετε»”. Ιωάννα Κ. Βατσολάκη, δικηγόρος (Από το βιβλίο “Ειρηναίος”, έκδοση της Μαρίας Ανουσάκη – Παλλιού, Αθήνα, 2009).
“Σαν την απλή γυναίκα του χωριού/ που ’ρχεται στην εικόνα σου να φέρει/ την άγια μυρωδιά του λιβανιού/ και εφτάζυμα ψωμιά μεσ’ το πανιέρι/ κι εγώ στη Χάρη σου Χριστέ μου γέρνω/ και τάξιμο Σου κάνω και Σου φέρνω./ Τ’ άγιο πανιέρι της ζωής κρατώ/ και φέρνω μέσα της ψυχής τα δώρα/ κείνα που μου ’δωκες να εργαστώ/ σ’ αυτή την άστατη που ζούμε χώρα./ Το τάλαντο που μου ’δωκες γυρίζω/ κι όλη μου τη ζωή Σου τη χαρίζω./ Τη νιότη, την υγεία και την καρδιά,/ τη σκέψη, την αγάπη όλα τα δίνω/ κι ό,τι μ’ ανήκει στη ζωή, ευλαβικά/ στη Χάρη σου το φέρνω και τ’ αφήνω/ το δάνειο που πήρα Σου πληρώνω/ κι ό,τι δικό μου Σου τ’ αφιερώνω”.
Από το ποίημα του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη
“Το τάξιμό μου”.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (16.01.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-41/#ixzz2qYmQPLLd
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου