Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ εκκλησάκι, του Αγιού-Αθανάση, όπου και το νεκροταφείο του χωριού,  πρωί – πρωί σήμερα! Στο πανηγύρι των πολλών μας! Σε μια λειτουργία μνημόσυνο για εκείνους που έφυγαν και ζουν στο Επουράνιο Νίππος. Σε μια λειτουργία της μνήμης, με όλους τους πεθαμένους μας ωσεί παρόντες…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ εκκλησάκι, του Αγιού-Αθανάση, όπου και το νεκροταφείο του χωριού, Θεού θέλοντος, πρωί – πρωί σήμερα! Στο πανηγύρι των πολλών μας! Σε μια λειτουργία μνημόσυνο για εκείνους που έφυγαν και ζουν στο Επουράνιο Νίππος. Σε μια λειτουργία της μνήμης, με όλους τους πεθαμένους μας ωσεί παρόντες…
“ΓΕΝΑΡΗΣ κι οι αμυγδαλιές ασπροντυθήκαν ούλες/ κόντρα στην κρίση ντύθηκαν χαρούμενες νυφούλες”. Τα μαθητικά μου χρόνια στο Δημοτικό, μα και τα πρώτα χρόνια της δασκαλοσύνης μου, μου θυμίζει μ’ αυτήν του τη μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης. “Κουβέντα με μια ανθισμένη αμυγδαλιά” το θέμα της Εκθεσης κάθε Γενάρη εκείνες τις εποχές…
ΜΗΝΥΜΑ ελπίδας μια ανθισμένη αμυγδαλιά μέσα στη βαρυχειμωνιά. Μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα όποια κρύα και οι όποιοι βοριάδες είναι ανίσχυροι απέναντι στο θαύμα της ανθοφορίας. Κι αν έχουμε ανάγκη τη σήμερον ημέρα, τέτοιας λογής μηνύματα!
ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη οι αντιδράσεις για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, δυτικά της Κρήτης, όπως έγραψε χθες η εφημερίδα μας, που, ως γνωστό, πρώτη αυτή, έβγαλε στη φόρα το θέμα. Ζητούνται απαντήσεις, πειστικές απαντήσεις. Θάλασσά μας και όχι θάλασσά τους η Μεσόγειος!
“ΑΥΤΗ η γυναίκα ήταν ωραία από άθροιση συμπτώσεων./ Ο αέρας που είχε/ ταίριαζε απόλυτα με το χρώμα της φωνής της./ Η φωνή της/ ταίριαζε απόλυτα με το χρώμα του προσώπου της./ Το πρόσωπό της/ ταίριαζε απόλυτα με το χρώμα των ιδεών της./ Μα τα μαργαριτάρια των λόγων που φορούσε/ ήταν ψεύτικα”. Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΑΙΝΙΓΜΑ: Καντηλανάφτες στα Χανιά…. Επίσκοποι στην Επισκοπή. Ποιοι είναι; Να σας βοηθήσω λέγοντάς σας ότι το αίνιγμα είναι ποδοσφαιρικό; Πάλι δεν το βρήκατε; Για προσπαθήστε, για προσπαθήστε… Τις προάλλες, όταν διάβασα στις αθλητικές σελίδες της εφημερίδας μας ότι άλλος ένας Χανιώτης ποδοσφαιριστής πήγε στην ομάδα της Επισκοπής Ρεθύμνης, το έβγαλα. Εντάξει, το βρήκατε. Οι Χανιώτες ποδοσφαιριστές είναι…
ΟΛΟΙ οι δρόμοι του Αποκόρωνα οδηγούν απόψε το βράδυ στις Βρύσες Αποκορώνου στο κέντρο “Κονταρός”, όπου το Ιδρυμα “Αγία Σοφία” (έργο του Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη, δώρο στη γενέθλια επαρχία του, μην ξεχνιόμαστε) διοργανώνει συνεστίαση και κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, ένα πρόγραμμα στοργής ελπίδας και αγάπης, πρέπει να συνεχιστεί!
ΚΑΠΟΤΕ οι κάτοικοι της πόλης Στυμφάλου, ενώ γιόρταζαν την Αρτεμη δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή και παραβίασαν πολλά από τα καθιερωμένα. Επεσε τότε στο στόμιο της καταβόθρας, στην οποία χυνόταν ο ποταμός Στύμφαλος, πολλή λάσπη, την έφραξε και το νερό πλημμύρισε την πεδιάδα, μετατρέποντάς τη σε λίμνη. Στη λίμνη αυτή ένας κυνηγός καταδίωκε ένα ελάφι, που του ξέφυγε. Επειδή έπεσε μέσα και κολυμπούσε, το ακολούθησε και κολυμπούσε και αυτός στο τέλμα. Η καταβόθρα τότε τους κατάπιε και τους δύο. Το νερό τους ακολούθησε και ξανάγινε η λίμνη πεδιάδα. Από τότε και μετά οι κάτοικοι της Στυμφάλου γιόρταζαν τη θεά με ευλάβεια. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Οταν πλήθαιναν οι βροχές και το κρύο δυνάμωνε,/ γύριζαν πίσω οι πρόγονοι του σπιτιού/ και οι μορφές τους σοβαρές σχηματίζονταν στην υγρασία του τοίχου./ Τα βράδια στις βεγγέρες όλο μιλούσαν για τα δικά τους με το στόμα μας/ κι όλο πίνανε καμιά γουλιά κρασί απ’ το ποτήρι του πατέρα./ Οταν την άνοιξη ασπρίζαμε τους τοίχους/ εκείνοι έφευγαν ξανά πέρα στο κοιμητήρι./ Τώρα το καταχείμωνο προβάλλουνε στον τοίχο κι οι γονείς μου,/ κι όλο αδειάζει το κρασί απ’ το ποτήρι μου”.
Το ποίημα “Οι βεγγέρες του χειμώνα”
της Μαρινέλλας Βλαχάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (18.01.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-43/#ixzz2qllW9QNr
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου