Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ… Τα δανεικά… Τα ιδανικά δανεικά… Τα δανεικά ιδανικά… Μου αρέσει να παίζω ενίοτε με τις λέξεις. Οπως καληώρα στο “πεταχτό” αυτό, όπου χρησιμοποιώ το ουσιαστικό σαν επίθετο και το επίθετο σαν ουσιαστικό. Ετσι δίχως πρόγραμμα, δίχως συγκεκριμένο σκοπό. Το παιχνίδι για το παιχνίδι!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΠΩΣ θα μπορούσε να πάμε μπροστά;/ Ενα παλιό σταματημένο ρολόι συμβουλευόμασταν μια ζωή/ για να ρυθμίζουμε/ την εργασία μας και την ιδεολογία μας./ Κι απομείναμε με ιδανικά και δανεικά…/ Πάλι καλά που τώρα αρχίσαμε να συζητάμε φωναχτά/ για το γκρέμισμά του!”, Από το “Ψηφιδωτό” (Δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ… Τα δανεικά… Τα ιδανικά δανεικά… Τα δανεικά ιδανικά… Μου αρέσει να παίζω ενίοτε με τις λέξεις. Οπως καληώρα στο “πεταχτό” αυτό, όπου χρησιμοποιώ το ουσιαστικό σαν επίθετο και το επίθετο σαν ουσιαστικό. Ετσι δίχως πρόγραμμα, δίχως συγκεκριμένο σκοπό. Το παιχνίδι για το παιχνίδι!
“ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ γλεντούσαμε χρόνια μικροί μεγάλοι/ και φτάξαμε σιγά – σιγά σε τουτονέ το χάλι!”. Από το Ηλία τον Σταματάκη, τον πρώτο κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγο μας, η σημερινή μαντινάδα. Δεν την προσυπογράφω και με τα δύο μου χέρια, να το πω αυτό. Οχι οτι δεν φταίνε, αλλά δεν φταίνε μόνο τα “δανεικά” για τα σημερινά μας “χάλια”, Ηλία…
Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ περίοδος έχει ήδη αρχίσει βεβαίως – βεβαίως. Το διαπιστώνεις ιδίοις όμμασι στις κάθε είδους εκδηλώσεις, όπου κάνουν τις εμφανίσεις των “συνωθούμενοι” ή “συνωθούνται” κάνοντας τις εμφανίσεις των, αν προτιμάτε, οι υποψήφιοι και γίνεται της… χαιρετούρας!
ΚΑΛΥΤΕΡΑ δήμαρχος παρά βουλευτής, δεν το συζητώ. Να το πάω λίγο πιο πέρα: Ακόμα και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου… Κάτω Ραχούλας παρά βουλευτής, είναι καλύτερα. Ακου βουλευτής…
ΕΓΙΝΕ μοδίστρα, όπως εμένα, και έχει πήξει στη δουλειά, δεν προλαβαίνει… Ευτυχώς που δεν τα ’παιρνε τα γράμματα και το “χωνέψαμε” νωρίς, για να μην ξοδέψουμε μια περιουσία στα φροντιστήρια, μου είπε η μάνα της, τρίβοντας τα χέρια της με ικανοποίηση, αλλά και με κάποια χαιρεκακία ταυτόχρονα.
ΝΑ ΜΑΘΟΥΝΕ τα παιδιά γράμματα, για να διοριστούν στο Δημόσιο και να παίρνουν λεφτά απ’ το παραθυράκι… Είδαμε και πάθαμε να το καταλάβουμε σαν κοινωνία ότι αυτός ο δρόμος έχει γίνει πια αδιέξοδος. Ή μήπως δεν το έχουμε (κακό της κεφαλής μας!) καταλάβει;
ΜΕ ΤΟΝ Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής ο Α.Ο. Πλατανιάς αύριο, με τον τοπικό Ολυμπιακό στον Βόλο για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής ο Α.Ο. Χανίων μεθαύριο. Δύσκολα τα πράγματα, αλλά για να δούμε, τι θα δούμε… Ποιος ξέρει! Μπορεί αυτή τη φορά η “στρογγυλή θεά” να μας κάνει το χατίρι… Μπάλα είναι αυτή!
ΕΧΟΥΜΕ και λέμε: Σε κοπή πίτας σήμερα το βράδυ… Σε κόψιμο βασιλόπιτας αύριο το βράδυ… Σε εκδήλωση πρωτοχρονιάτικης πίτας μεθαύριο το μεσημέρι… Άλλο πράγμα η κοπή πίτας, άλλο το κόψιμο βασιλόπιτας και άλλο η εκδήλωση πρωτοχρονιάτικης πίτας… Ωραία!
ΣΤΗΝ ΙΣΣΟ (333 π.Χ.) ο βασιλιάς των Περσών Δαρείος Γ’ ο Κοδομάνος εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης για να διασωθεί αφήνοντας πίσω του πολλά μέλη της οικογένειάς του, ακόμη και τη γυναίκα του. Ο φύλακας της γυναίκας αυτής, ένας Πέρσης ευνούχος, κατόρθωσε να δραπετεύσει και να αναγγείλει στον Δαρείο ότι η γυναίκα του κρατείται από τον Αλέξανδρο. Και όταν ο Δαρείος ρώτησε αν ο Αλέξανδρος της είχε φερθεί με σεβασμό, ο ευνούχος απάντησε ότι ο Αλέξανδρος ήταν ο πιο εγκρατής από όλους τους άνδρες και η βασίλισσα δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο να ατιμαστεί. Ο Δαρείος, υψώνοντας τα χέρια στον ουρανό, προσευχήθηκε στον Δία και τον παρακάλεσε, αν επρόκειτο να χάσει το βασίλειό του, ο Αλέξανδρος να είναι εκείνος που θα τον διαδεχθεί. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Προχθές μια γάτα μας άφησε χρόνους/ Η θεία το βράδυ την έθαψε/ σε μια γλάστρα, όπου μαραίνονται/ αφρόντιστα τα βασιλικά της./ Το απόγευμα στο πίσω μπαλκονάκι/ κοιτούσε τα περιστέρια./ Κανείς δεν θα μπορούσε να καταλάβει/ αν έκλαιγε ή γελούσε./ Πάντως στα μάτια της/ διέκρινες αλλόκοτη λάμψη./ Μια άλλη γάτα είχε μόλις/ γεννήσει τρία γατάκια./ Κι εγώ που περίμενα/ να λιγοστέψουν επιτέλους”.
Το ποιήμα “Θεία – γάτες” της Αναστασίας Αλεξάνδρου – Αντύπα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (24.01.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-46/#ixzz2rK4pKhBa
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου