Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Tην ανεπανάληπτη εμπειρία της ομαδικής συγγραφής και εικονογράφησης των δικών τους βιβλίων στις αίθουσες διδασκαλίας, έτσι όπως τη βίωσαν, μας περιγράφουν κάποια απ’ τα παιδιά των  Εκπαιδευτηρίων ΘΕΩΔΟΡΟΠΟΥΛΟΥ με τα “σκέφτομαι και γράφω” τους στον σημερινό Παιδότοπο, στον οποίο έχουν επίσης θέση τρεις σχετικές φωτογραφίες και τα εξώφυλλα των βιβλίων που ήδη εκδόθηκαν! Οντως απίστευτα είναι τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά όταν τους δίνονται οι ανάλογες ευκαιρίες!
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Γινόμαστε συγγραφείς και εικονογράφοι
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
“Ο Βααντιάκ Βαγ και το μυστικό της μαγικής πυραμίδας” και “Γιατί η ειρήνη όλα τα μπορεί”, είναι οι τίτλοι των βιβλίων που δημιούργησαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων “Θεοδωροπούλου” (τα παιδιά της Α’, Β’ και Γ’ το πρώτο και τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων το δεύτερο) έχοντας σε ρόλο εμψυχωτή και καθοδηγητή την και καλή μου φίλη, που τα επισκέφτηκε επί τούτου, όταν βρέθηκε τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη στα Χανιά για την παρουσίαση του βιβλίου της “Το κοράλι και η θάλασσα”, γνωστή βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη.
Αυτήν την ανεπανάληπτη εμπειρία της ομαδικής συγγραφής και εικονογράφησης των δικών τους βιβλίων στις αίθουσες διδασκαλίας, έτσι όπως τη βίωσαν, μας περιγράφουν κάποια απ’ τα παιδιά με τα “σκέφτομαι και γράφω” τους στον σημερινό Παιδότοπο, στον οποίο έχουν επίσης θέση τρεις σχετικές φωτογραφίες και τα εξώφυλλα των βιβλίων που ήδη εκδόθηκαν! Οντως απίστευτα είναι τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά όταν τους δίνονται οι ανάλογες ευκαιρίες!
Σας χαιρετώ όλους με αγάπη!
Β.Θ.Κ.
Φτιάχνοτας βιβλία
με παιδιά
«Τι χρειάζεται για να φτιάξουμε μια ιστορία;» Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που κάνω στα παιδιά κάθε φορά που καλούμαι να τα βοηθήσω να γίνουν εκείνα συγγραφείς και εικονογράφοι της δικής τους ιστορίας.
«Έμπνευση!» «Φαντασία!» «Χρώματα!» «Έναν ήρωα!» «Ένα θέμα!».
Οι απαντήσεις των μαθητών του δημοτικού, στα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου έπεφταν σαν βροχή! Η ιδέα της έκδοσης ενός βιβλίου που τα ίδια θα δημιουργούσαν φάνηκε, από την αρχή, πως είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό. Χωρίς να χάσουμε χρόνο, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε τα παιδιά της Α’, Β’ και Γ’ δημοτικού και η δεύτερη τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων.
«Πώς τη φαντάζεστε την ιστορία σας;» ήταν η επόμενη ερώτησή μου.
«Αστεία!» «Περιπετειώδη!» «Χριστουγεννιάτικη!» «Να έχει αγωνία!» «Πολλή αγωνία!» «Να μεταφέρει μηνύματα στους αναγνώστες αλλά να το κάνει με τρόπο διασκεδαστικό!» «Να έχει ένα μελωδικό ξόρκι» ήταν μερικές μόνο από τις επιθυμίες τους. Και, φυσικά, εκπληρώθηκαν όλες και με το παραπάνω.[…]
Μόλις οι δυο ιστορίες ολοκληρώθηκαν τα παιδιά κλήθηκαν να τις αφηγηθούν ξανά. Με διαφορετικό, όμως, τρόπο. Μικρές ομάδες παιδιών πήραν τους μαρκαδόρους στα χέρια τους, και αφού συζήτησαν και αποφάσισαν τι θα ζωγραφίσουν έπεσαν κυριολεκτικά με τα μούτρα στην εικονογράφηση. Μέσα από μια παιγνιώδη διαδικασία τα παιδιά βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας, εξασκήθηκαν και καλλιέργησαν τον προφορικό λόγο και ταξίδεψαν με τη φαντασία τους σε κόσμους μαγικούς. Μα πάνω από όλα μας θύμισαν πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος αν εμείς οι μεγάλοι τα ακούγαμε έστω και λίγο…
Το πόσο καλή δουλειά γίνεται σε αυτό το σχολείο και πόσο ανεβασμένο είναι το επίπεδο των μαθητών θα το καταλάβετε μόνο αν διαβάσετε τις δυο ιστορίες που προέκυψαν μέσα σε μια μόλις ημέρα:
«Ο Βααντιάκ Βαγ και το μυστικό της μαγικής πυραμίδας» και το «Γιατί η ειρήνη όλα τα μπορεί!»





Λιάνα Δενεζάκη
Η Λιάνα Δενεζάκη είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Μέχρι σήμερα έχει γράψει 17 παιδικά βιβλία, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δύο από τα βιβλία της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Εχει εικονογραφήσει περισσότερα από 100 βιβλία για λογαριασμό πολλών εκδοτικών οίκων ενώ είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Πρόσφατα, από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα για ενήλικες με τίτλο “Το Σμαράγδι και η Θάλασσα”.
Η Λιάνα Δενεζάκη είναι συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Από τα βιβλία που έχει γράψει έχω διαβάσει “Το δάσος που άλλαξε όνομα” και το “Μαρδουκ”. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως παρόλο που είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, έχει γράψει και ένα βιβλίο για ενηλίκους που ονομάζεται “Το σμαράγδι της θάλασσας”. Χάρηκα πολύ που ήρθε στο σχολείο μας κι εύχομαι να τη ξανασυναντήσω.
Βασίλης Παυλουδάκης, Ε’ τάξη
Πρίν λίγο καιρό επισκέφτηκε το σχολείο μας μια ξεχωριστή εικονογράφος – συγγραφέας που μαζί της ταξιδέψαμε στον κόσμο των βιβλίων. Πιο συγκεκριμένα, γνωρίσαμε τη Λιάνα Δενεζάκη που μαζί της ταξιδέψαμε στον κόσμο της ειρήνης και του πολέμου, δημιουργώντας το δικό μας παραμύθι. Στη συνέχεια δώσαμε χρώμα και μορφή στους ήρωές μας φτιάχνοντας μια καταπληκτική ιστορία για παιδιά. Θα θυμάμαι πάντα αυτή την ημέρα.
Αργυρώ Ριτζάκη, Στ’ Τάξη
Η επίσκεψη της Λιάνας Δενεζάκη με ικανοποίησε και με έκανε πολύ χαρούμενο. Περάσαμε τόσο ωραία φτιάχοντας το δικό μας παραμύθι. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση οι ιδέες που είχαμε. Έβλεπα την κυρία μας που ήταν σίγουρα περήφανη για μας. Εύχομαι να ξαναέρθει στο σχολείο μας η Λιάνα Δενεζάκη.
Δημήτρης Κεσαπίδης, Ε’ τάξη
Πριν λίγο καιρό, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κα Λιάνα Δενεζάκη. Με τη φαντασία, την εμπειρία και τη βοήθεια της, ταξιδέψαμε στον χώρο των παιδικών βιβλίων. Επίσης φτιάξαμε μια δικιά μας ιστορία, με δική μας εικονογράφηση. Ήταν σχετικά δύσκολο. Για μένα ήταν μια υπέροχη εμπειρία και θα ήθελα, αν ξαναείχα την ευκαιρία, να το ξαναζήσω.
Αρτέμης Φιλιππάκης, Στ’
Σήμερα περιμέναμε με ανυπομονησία τη συνάντηση της συγγραφέα, Λιάνας Δενεζάκη. Μετά την προσευχή όλες οι τάξεις πήγαμε σε μια αίθουσα που ήδη μας περίμενε η κα Λιάνα. Μόλις μπήκαμε στην τάξη αντικρίσαμε μια νέα, όμορφη κυρία. Εκεί που περίμενα να μας πει για όλα τα βιβλία της που έχει γράψει, η κα Δενεζάκη μας καλοσόρισε. Μας είπε ότι σήμερα θα παίξουμε, αλλά συγχρόνως θα δημιουργήσουμε ένα καινούργιο παραμύθι. Ξεκινήσαμε από μία λέξη και στη συνέχεια φτιάξαμε ένα παραμύθι. Αργότερα εικονογραφήσαμε την ιστορία κι έτσι είχαμε ένα ολοκληρωμένο παραμύθι. Η ώρα πέρασε πολύ όμορφα και ευχάριστα.
Ευχαριστώ την κα Λιάνα Δενεζάκη που με τη βοήθεια της, ταξίδεψα στον όμορφο κόσμο των γραμμάτων και των εικόνων.
Τζωρτζίνα Βαλάκη, Ε’ τάξη
Μια μέρα στην τάξη μας ήρθε μια σπουδαία και καλή συγγραφέας. Ηταν η γνωστή Λιάνα Δενεζάκη. Οταν ήρθε λοιπόν, μας είπε να γράψουμε και να ζωγραφίσουμε και εμείς ένα παραμύθι όλοι μαζί. Εκείνη τη στιγμή ήθελα να το κάνω με μεγάλη χαρά. Ενιωσα πολύ ωραία όταν ολοκλήρωσα αυτό που είχε αρχίσει. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σαν τη Λιάνα Δενεζάκη.
Ραφαέλα Γλαμπεδάκη, Ε’ τάξη
Χανιώτικα νέα (Διαδρομές,18.01.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ginomaste-singrafis-ke-ikonografi/#ixzz2qpmLWMZs
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου