Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Χρόνια πολλά σε μαθητές και δασκάλους. Προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων οι ξεχωριστοί για τη ζωή και το έργο τους Τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν σήμερα..
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
TOYΣ ΤΡΕΙΣ μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος/ τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντες… των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου σήμερα. Χρόνια πολλά σε μαθητές και δασκάλους. Προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων οι ξεχωριστοί για τη ζωή και το έργο τους αυτοί Αγιοι!
ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ κάθε μορφής εκμετάλλευσης οι Τρεις Ιεράρχες. “Μη βαρύτιμος έσο (μη βάζεις μεγάλες τιμές) ταις χρείαις επιτιθέμενος (εκμεταλλευόμενος τις στερήσεις). Μη ανάμενε σιτοδείαν (έλλειψη σταριού) ίνα ανοίξης σιτοδοχεία (αποθήκες σταριού). Ο γαρ τιμουλκών (που ανεβάζει την τιμή) σίτου δημοκατάρατος. Μη λιμόν εκδέχου διά χρυσόν μη κοινήν ένδειαν δι’ ευπορίαν”. Απ’ τα που έχει γράψει για την εκμετάλλευση της φτώχειας με δάνεια ο Μέγας Βασίλειος για παράδειγμα.
“ΜΑΣ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΙ κι από πάνω οι Γερμαναράδες. Εκεί που παραδέχονται ότι παίχτηκε χορός δισεκατομμυρίων για να πάει μπροστά η οικονομία τους, τώρα μας συγχαίρουν επειδή προχωράμε στην ανάκριση για τις μίζες. Κατά τ’ άλλα ο Χριστοφοράκος και όλοι εκείνοι που συμμετείχαν στην μπίζνα κυκλοφορούν και απολαμβάνουν τα αγαθά της γερμανικής κοινωνικής ανοχής”. Πες τα, Χρυσόστομε! Για τον φίλο μου τον Κώστα τον Μπετινάκη που μεταξύ των άλλων έγραψε τις προάλλες κι αυτά στην ηλεκτρονική του εφημερίδα (www.styx.gr), η αναφορά.
“ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ φώτιση στους βουλευτές να δώσουν, στη μάχη με την τρόικα να μην τα θαλασσώσουν”. Ωραία, δεν λέω, και βέβαια επίκαιρη και η σημερινή μαντινάδα σου, Νεκταρία, όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω ο διαχρονικός λόγος των Τριών Ιεραρχών και για τις σημερινές εξουσίες.
ΩΡΑΙΟΣ και χθες, όπως και κάθε μέρα και ο Μπάμπης ο Κιαγιάς στη γελοιογραφία του, στην πρώτη σελίδα του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας μας. “Υπομονή! Ερχονται και οι… μετασεισμοί!!! λέει ο… τύπος του κοιτάζοντας τη μαύρη τρύπα της οικονομίας. Το θέμα πάντως δεν είναι τόσο οι μετασεισμοί, αλλά ένας άλλος σεισμός που θα τα κάνει “γης μαδιάμ”, Μπάμπη!
ΟΤΑΝ το ένα κανάλι παίζει τη… Χρυσαυγειάδα το άλλο, που έχει ταυτόχρονα “ειδήσεις”, παίζει τη… Χριστοδουλειάδα. Και τανάπαλιν… Ετσι είναι αυτά τα πράγματα. Οταν ο ένας παίζει βιολί, ο άλλος παίζει μαντολίνο… Το παν είναι να μη συμπέσουν στα όργανα.
ΠΡΟΩΡΕΣ κάλπες και νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές βλέπει, λέει, η JP Morgan. Πράγμα που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει, η μια απάντηση. Εχει να παιχτεί ακόμα πολύ κουμάρι, η άλλη απάντηση…
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ο Χρυσόστομος όταν έγινε αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και θέλησε να καθαρίσει την Εκκλησία από ανάξιους κληρικούς οι οποίοι είχαν την προστασία της αυτοκράτειρας Ευδοξίας, δεν εδίστασε να ελέγξει και την ίδια για τη ζωή της. Δεν συμβιβάστηκε μαζί της. Γι’ αυτό και εξορίστηκε και πέθανε εξόριστος μέσα σε αφάνταστες κακουχίες, με πνεύμα όμως απτόητο και αδούλωτο. Χαρακτηριστικό του γενναίου κα ασυμβίβαστου φρονήματός του η ομιλία που εκφώνησε φεύγοντας για την εξορία. “Πολλά τα κύματα και χαλεπόν το κλυδώνιον αλλ’ ου δεδοίκαμεν (δεν φοβόμαστε) μη καταποντισθώμεν, επί γαρ της πέτρας εστήκαμεν. Μαινέσθω η θάλασσα, πέτραν διαλύσαι ου δύναται. Εγειρέσθω τα κύματα του Ιησού το πλοίον καταποντίσαι ουκ ισχύει”. (Πηγή: Xριστιανική Φοιτητική Δράση, www.xfd.gr)
“Τι κέρδος έχουν όσοι πονούν,/ επειδή το σώμα τους ξεσχίζεται με σίδερο/ όταν βλέπουν τους άλλους να ξεσχίζονται/ και να υποφέρουν περισσότερο;/ Ή ποια ωφέλεια έχουν οι κακοί/ απ’ τις αταξίες των χειρότερων;/ Ο αγαθός θα βρει κάτι αγαθό/ απ’ τον άλλο που’ ναι καλύτερος./ Το ίδιο κι ο κακός. Γιατί και στους τυφλούς,/ αυτός που βλέπει, είναι όφελος./ Το να ευχαριστιέται κανείς απ’ την κακία/ σημαίνει πως έχει φτάσει σε χειρότερη κακία./ Αν όμως κάποιος με νομίζει άριστο/ μολονότι είμαι κάκιστος,/ αυτό για μένα είναι βάρος και κρυφός στα στήθη μου θρήνος”.
Από το ποίημα “Περί των καθ’ εαυτόν” του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου (μετάφραση μητροπολίτη Νικοδήμου Γκατζιρούλη).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (30. 01. 2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-50/#ixzz2rsoiGY00
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου