Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


H συνέχιση του έργου που άφησε είναι το καλύτερο μνημόσυνο για Εκείνον
Δείτε περισσότερα... ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. ΚακατσάκηςΤο καλύτερο μνημόσυνο (1)
H συνέχιση του έργου που άφησε είναι το καλύτερο μνημόσυνο για Εκείνον. Για τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, τον Αγιο στη συνείδηση του λαού Ειρηναίο Γαλανάκη τον Χριστιανό (φωτ.), ο λόγος. Με αφορμή την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας από το Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία”, δώρημα του Παππού στη γενέθλια επαρχία των Αποκορώνων που έγινε το προηγούμενο Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο κέντρο “Κονταρός”, στις Βρύσες Αποκορώνου, μα και το 9μηνο μνημόσυνό του που τελέστηκε χθες Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στην Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων, τη μονή στην οποία εκάρη μοναχός σε ηλικία 35 ετών.
Χαίρομαι, χαίρομαι πολύ, όταν διαπιστώνω ότι το έργο του, και το γράφω μετά λόγου γνώσεως αυτό, συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται, κυρίως απ’ τον άξιο διάδοχό του στον επισκοπικό θρόνο μητροπολίτη Αμφιλόχιο Ανδρονικάκη και όχι μόνο. “Μιμηταί μου γίνεσθε”, η φράση που συνεχώς μας επαναλαμβάνει, με τον δικό του τρόπο, ο Παππούς,  καθώς δεν ήρθε για να δει και να απέλθει, αλλά για να μείνει. “Πιστεύω ότι είναι παρών, μας επιβλέπει και μας ευλογεί” είπε αναφερόμενος σ’ Εκείνον στην περί ης ο λόγος στις σημερινές Εύφημες Μνείες εκδήλωση ο διευθυντής του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” παπα – Μιχάλης Βλαβογιλάκης. Το πιστεύουμε όλοι, όσοι ανεξάρτητα αν τον γνωρίσαμε ή δεν τον γνωρίσαμε από κοντά, αναγνωρίζουμε την (στην κυριολεξία η λέξη) αγιοσύνη του. Οντως η συνέχιση του έργου του, όπως και όπου γίνεται είναι το καλύτερο μνημόσυνο για Εκείνον. Κυρίως αυτό που πρέπει να γίνεται στις καρδιές των ανθρώπων. Η μόνη επανάσταση που μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο, είναι η επανάσταση των συνειδήσεων… Εχει μιλήσει πολύ κι έχει γράψει πολλά γι’ αυτήν ο Ειρηναίος Γαλανάκης… “Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα” επιμένει να μας θυμίζει με το τραγούδι του ο Σταμάτης Κραουνάκης…
Το καλύτερο μνημόσυνο (2)
“Παρά τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, την κρίση και την αβεβαιότητα που περνούμε, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνούμε τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Αντίθετα πρέπει να πορευόμαστε ενωμένοι, σαν ένα σώμα και καθοδηγούμενοι από την ορθόδοξη συνείδηση, το πνεύμα της αλληλεγγύης και του χριστιανικού ανθρωπισμού. Να βιώνουμε την αγαλλίαση της προσφοράς στον πάσχοντα άνθρωπο με όποιο τρόπο και να επιβεβαιώνουμε έμπρακτα τη χριστιανική μας ταυτότητα. Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης η διαφύλαξη των ιδανικών της πίστης, της παράδοσης, του πολιτισμού, της ιστορίας και του έθνους μας είναι το ύστατο ανάχωμα για τη διαφύλαξη της ενότητας και της ανθρωπιάς μας”.
Από τα που είπε, μεταξύ των άλλων, αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Κατ’ οίκον βοήθεια” που υλοποιείται από το Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία” ο διευθυντής του, παπα – Μιχάλης Βλαβογιλάκης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στην προαναφερθείσα εκδήλωση. Εις ευήκοα ώτα. Δεν ήταν ποτέ είδος εν ανεπαρκεία στον Αποκόρωνα το πνεύμα της αλληλεγγύης και του χριστιανικού ανθρωπισμού. Χάρις σ’ αυτό, αλλά και χάρις στον ιεραποστολικό ζήλο των εργαζομένων του, που έχουν μείνει πολλές φορές για μήνες απλήρωτοι, να τα λέμε κι αυτά, εξακολουθεί να λειτουργεί εξυπηρετώντας σήμερα 140 άτομα.
Είχε εμπιστοσύνη ο Παπούς στους συνεπαρχιώτες του, όταν με τη βοήθεια του τότε υφυπουργού Υγείας Μανώλη Σκουλάκη έκανε παντοίους τρόπους για να το πάρει και να το λειτουργήσει το ίδρυμα που απετέλεσε από ιδρύσεώς του το “κοινόν” των απανταχού Αποκορώνων. Σε συγκεκριμένους ανθρώπους με πρώτο τον Νίκο Παπαδάκη που ήταν ταυτισμένος με το Ιδρυμα όντας ο κινητήριος νους του από τότε που ιδρύθηκε, μα και στον κάθε Αποκορωνιώτη και την κάθε Αποκορωνιώτισσα. Δεν διαψεύστηκε και δεν θα διαψευστεί στο μέλλον. Το νέο Δ.Σ. άλλωστε, που έχει ως πρόεδρό του τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό Παπαγιαννάκη (στη φωτ. ενώ κόβει την πίτα) το εγγυάται με τον καλύτερο τρόπο. Το έγραψα και στην προηγούμενη εύφημη μνεία, αρχίζοντάς την: Η συνέχιση του έργου που άφησε ο Παππούς, είναι το καλύτερο μνημόσυνο για Εκείνον!
Χανιώτικα νέα (27.01.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/kalitero-mnimosino-1/#ixzz2rbNLHzLn
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου