Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΜΑΖΕΨΕ όλες τις χαρές και τις έκαμε τραγούδι, όλες τις λύπες και τις έκαμε μοιρολόι, όλες τις έγνοιες και τις έκαμε πυκνή αντάρα και όλους τους ίσκιους της ζωής για ν’ απαντούν οι κουρασμένοι… Κατά που έχει γράψει ο ίδιος. Για τον μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη τον Χριστιανό ο λόγος. Το εννιάμηνο μνημόσυνό του στην Αγία Τριάδα των Τσαγκαρόλων, τη Μονή της Μετανοίας του, αύριο. Εκεί εκάρη μοναχός στα 35 του χρόνια, πραγματοποιώντας το “τάξιμό” του.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΑΖΕΨΕ όλες τις χαρές και τις έκαμε τραγούδι, όλες τις λύπες και τις έκαμε μοιρολόι, όλες τις έγνοιες και τις έκαμε πυκνή αντάρα και όλους τους ίσκιους της ζωής για ν’ απαντούν οι κουρασμένοι… Κατά που έχει γράψει ο ίδιος. Για τον μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη τον Χριστιανό ο λόγος. Το εννιάμηνο μνημόσυνό του στην Αγία Τριάδα των Τσαγκαρόλων, τη Μονή της Μετανοίας του, αύριο. Εκεί εκάρη μοναχός στα 35 του χρόνια, πραγματοποιώντας το “τάξιμό” του.
“Η ΘΕΣΗ του δημάρχου μας πολλούς μνηστήρες έχει/ ποιος θα ’ναι ο καλύτερος ένας Θεός κατέχει”. Λέει πολλά σ’ αυτήν της τη μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Περιμένω κι άλλες μαντινάδες σου, Νεκταρία. Επί παντός επιστητού…
ΧΩΡΙΣ να φαίνεται κάνει τη δουλειά της η τρόικα. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά την είχαμε συνηθίσει. Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό,/ χάθηκε η τρόικα ψάχνω να τη βρω.
ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ οικονομικής ασφυξίας μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών. Σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά η “λεγάμενη”. Γης Μαδιάμ τα έκαμε στο πέρασμά της. Λίγο ακόμα για να ισοπεδώσει τα πάντα όλα. Θα της αρνηθούμε το… δικαίωμα;
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ η τρόικα και από την άλλη ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ούτε στου βουγιού το κέρατο να τον έχουν βάλει… Σαν να μου φαίνεται ότι τον ψάχνουν να τον βρουν στα… ξερά κι αυτός είναι με τα… χλωρά!
“ΟΤΑΝ Η πατρίς ευρίσκεται εν πενία, ο πλούτος σου μηδέν, όταν η πατρίς ευπορή και η πενία σου θησαυρός”. Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΓΙ’ ΑΛΛΗ μια χρονιά η οργάνωση “Χείρα Βοηθείας”, που έχουν στήσει οι αλλοδαποί οι οποίοι έχουν επιλέξει να ζουν μόνιμα στον Αποκόρωνα, συγκέντρωσε και διένειμε τρόφιμα σε απόρους τα φετινά Χριστούγεννα, σε συνεργασία με τον Δήμο και το Ιδρυμα “Αγία Σοφία”. Χωρίς φανφάρες… Το καλό να γίνεται κι ας μη λέγεται. “Μη γνώτω η αριστερά μας τι ποιεί η δεξιά μας…”.
ΜΙΧΑΛΗ Αθ. Γαλανάκη, θεολόγο καθηγητή, Χανιά: Ευχαριστώ εκ βαθέων για τα αντίτυπα της ποιητικής συλλογής “Απλές Ωδές” του και αγαπημένου θείου σου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, που είχες την καλοσύνη να δώσεις. Ευλογία για μένα, αλλά και για τους φίλους μου που θα τα δώσω. Να ’χουμε όλοι την ευχή του, Μιχάλη!
“ΛΙΓΕΣ μέρες πριν από τη χειροτονία του τον συνάντησα αξύριστο στην πλατεία της Αγοράς, στα Χανιά, και ύστερα από ένα χαμόγελο και για τους δυο μας, του είπα. Τι, Μιχαλάκη, πάμε για χειροτονία; Νίκο, μου λέγει. Σκέφτηκα ότι τις πνευματικές ανησυχίες που έχω καλύτερα θα τις πετύχω ως κληρικός παρά ως λαϊκός! Η ώρα η καλή, του είπα και πότε με το καλό, θα γίνει η χειροτονία; Την τάδε, δε θυμάμαι την ημερομηνία – στην Αγία Τριάδα. Κανόνισα και βρέθηκα στη χειροτονία του ως διακόνου από τον μακαριστό Επίσκοπο Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη. Μου έκαμε εντύπωση στη χειροτονία αυτή ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, που ως εξομολόγος Μιχαλάκη ανακοίνωσε τη μαρτυρία του για τον νέο κληρικό. Τα λόγια που είπε πολύ με συγκίνησαν, όπως με συγκίνησαν τόσο ο Επίσκοπος που προφήτευσε ότι ο χειροτονούμενος θα γίνει “πρώτο και άριστο στέλεχος της Εκκλησίας του Χριστού, όσο βέβαια ο χειροτονούμενος με την ομολογία του”. Νικόλαος Β. Πετρουλάκης (Από το βιβλίο “Μητροπολίτης Ειρηναίος” Κίσαμος 2008).
“Ολες του κόσμου τις χαρές μαζεύω/ και κάνω ένα τραγούδι. Και το λέω Κύριε με το δικό σου Στόμα/ και γίνεται ένας σεμνός ψαλμός/ Μαζεύω όλες τις λύπες των ανθρώπων/ και κάνω ένα μοιρολόι/ Και το λέω Κύριε με το δικό Σου στόμα/ και γίνεται χαρούμενος σκοπός/ Ολες τις έγνοιες της ζωής και τις δένω/ και κάνω μια πυκνή αντάρα/ Και τη φέρνω Κύριε στη δική Σου λάμψη/ και γίνεται ένα καθάριο φως/ Κι όλους τους ίσκιους της ζωής μαζεύω/ ν’ αναπαυτούν οι κουρασμένοι/ Και κοιτάζω Κύριε τον ωραίο ίσκιο/ που κάνει ο δικός Σου ο Σταυρός”.
Το ποίημα “Κάνω ένα τραγούδι” του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (25.01.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-47/#ixzz2rQjPBKkb
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου