Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Τούρκοι μόνο λόγια;

                                                           


Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
“Τούρκοι μόνο λόγια”. Eνα από τα συνθήματα τοίχου σε κεντρικό δρόμο της Χαλέπας, γραμμένο πρόσφατα. Iσως γιατί σ’ αυτήν τη γειτονιά της πόλης μας βρίσκεται το Σπίτι – Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου κι έχει την έδρα του το Εθνικό Iδρυμα Ερευνών και Μελετών που έχει το όνομα του Εθνάρχη. Σαν ένα είδος απάντησης(;) στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί “συνόρων της καρδιάς” του. Στάθηκε και σ’ αυτό, ο ένας απ’ τους δυο ομιλητές, στην εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή 13 Νοεμβρίου το Ιδρυμα στις εγκαταστάσεις του, για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Βάζοντας ένα ερωτηματικό, ωστόσο, στο τέλος. «Δεν είμαι βέβαιος» είπε «Τούρκοι μόνο λόγια;».

Τον Μακιαβέλι που συμβουλεύει τον ηγεμόνα του να θυμάται ότι τους εχθρούς τους αντιμετωπίζει κάποιος μόνο με ισχυρούς συμμάχους και ισχυρό στρατό, το ένα από μόνο του δεν φτάνει, επικαλέστηκε, ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης ο καθηγητής Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αγγελος Συρίγος, στη δική του εισήγηση. Εμμεσο πλην σαφές και το δικό του ερωτηματικό. “Τούρκοι μόνο λόγια;”.

Με αφορμή τις πραγματικά προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου η προαναφερθείσα εκδήλωση, όπως, άλλωστε και στον εισαγωγικό χαιρετισμό του εμφαντικά επεσήμανε ο και κινών τα νήματα του Ιδρύματος, γενικός διευθυντής του Νίκος Παπαδάκης, αφού πρώτα στάθηκε στην προ ετών διημερίδα με θέμα “Η ειρηνική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου” που διοργανώθηκε (10 και 11 Φεβρουαρίου 2010) στην Κομοτηνή. Εντονη σ’ αυτήν απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, η παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας, εκεί και ο Τούρκος πρόξενος και ο ανεπίσημος μουφτής. Ημουν κι εγώ εκεί και το θυμάμαι. “Τούρκοι μόνο λόγια;”.




«Η συνθήκη της Λωζάννης είναι η βάση των διεθνών σχέσεων στην περιοχή μας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εάν κάποιος αρχίσει να αμφισβητεί ένα κομμάτι που περιλαμβάνεται στη συνθήκη, είναι εύκολο να αρχίσει να αμφισβητεί και κάποιο άλλο και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Τα είπε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του, αναφερόμενος στην συνθήκη ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου. «Τέτοιες συνθήκες που φτιάχνουν τέτοιου είδους σύνορα δεν λήγουν ποτέ και θα μείνουν μέχρι ένας πόλεμος ν’ αλλάξει τα δεδομένα», ξεκαθάρισε ο Άγγελος Συρίγος, που ήταν κι αυτός, όπως και ο Ευάνθης, άλλωστε, στη Διημερίδα της Κομοτηνής. “Τούρκοι μόνο λόγια;”.
Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν… Διαρκώς στο μυαλό μου η φράση αυτή του Ευριπίδη, ενώ παρακολουθούσα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Σταύρος Νιάρχος” του Ιδρύματος τη ροή της εκδήλωσης. Προπάντων, όμως, στο τέλος, στο κλείσιμο που έκανε ο Νίκος ο Παπαδάκης. Τι εικόνα κι αυτή του Ηγέτη, που πάλεψε και γύρισε τα πάνω κάτω στη Λωζάννη! “Τούρκοι μόνο λόγια;”.



Η αλληλογραφία μας
Αγγελική Σιδηρά, ποιήτρια, Αθήνα:






Τι καλά να μπορούσα να είμαι στις 21 Νοέμβρη στην Αθήνα, για να τύχω στην παρουσίαση της, αφιερωμένης στη μνήμη του γιου σου του Αλέξη, τελευταίας ποιητικής σου συλλογής που διοργανώνουν οι εκδόσεις “ΚΕΔΡΟΣ”, στο βιβλιοπωλείο “Επί λέξει”! Και για ν’ ακούσω τον Αλέξη Ζήρα και τη Ζέτα Κουντούρη να μιλούν για την ποίησή σου. Και για ν’ ακούσω τις απαγγελίες των ποιημάτων σου απ’ τη Ντίνα Μαρίνη και την Ηρώ Νικοπούλου. Και για ν’ ακούσω τον Σταύρο Δάλκο να ερμηνεύει το μεταφρασμένο από σένα και μελοποιημένο απ’ τον ίδιο, ποίημα της Εμιλι Ντίκινσον. Και, βέβαια, για να ακούσω τον συνθέτη Νίκο Αθανασάκη να ερμηνεύει δυο τραγούδια μελοποιημένα απ’ τον ίδιο σε στίχους του Αλέξη. Προσγείωση. Μένω να (ξανα)διαβάζω τους στίχους σου. Όπως αυτόν στο ποίημά σου “Το κόκκινο κασκόλ”: «Μα η ζωή του όλη, ξηλωμένοι πόντοι, με τίποτα δεν συμμαζεύεται ξανά». Κουράγιο Αγγελική!

Χανιώτικα νέα(18.11.2016)
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου