Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΜΟΥ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΤΕΡΑΣ... ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ




Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στον απόηχο της μοναδικής στο είδος της, υπέροχης εκδήλωσης υιοθεσίας του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας την περασμένη Κυριακή 6 Νοεμβρίου, από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων και το Γυμνάσιο Βάμου (έγραψα γι’ αυτήν στη στήλη “Μια στάση εδώ μια στάση εκεί”, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου) ο σημερινός Παιδότοπος. Τι να προσθέσω εγώ εδώ, σ’ όλα όσα γράφουν η και υπεύθυνη του Προγράμματος για το δεύτερο Σχολείο καθηγήτρια Πληροφορικής Ειρήνη Καλαϊτζάκη και τα παιδιά πρωταγωνιστές της εκδήλωσης! Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο, εκ βαθέων ευχαριστώ, για τις μαγικές στιγμές που ζήσαμε όλοι όσοι είχαμε την ευλογία να μας υποδεχθούν, μαζί με τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου, στην Αρχαία Απτέρα σαν στοργικοί γονείς ξεναγώντας μας στους χώρους, να συγκινηθούμε μέχρι δακρύων στην τελετή υιοθεσίας, και βέβαια για την άμεση ανταπόκριση στην πρότασή μου! Τι καλά που θα έχουμε σ’ έναν επόμενο Παιδότοπο και τις εντυπώσεις των παιδιών που συμμετείχαν από το 2ο Γυμνάσιο!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Δάσκαλος

Αντάμα με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χανίων και του Γυμνασίου Βάμου ανηφορήσαμε στο λόφο της αρχαίας Απτέρας, πάνω από τον κόλπο της Σούδας, το πρωινό της Κυριακής. Για να συνομιλήσουμε με τον τόπο και να αφουγκραστούμε τις διηγήσεις του χρόνου, πατώντας πάνω στα ίχνη που άφησαν οι πολιτισμοί που ήκμασαν και έγιναν κυρίαρχοι στην ευρύτερη περιοχή. Μα πάνω από όλα για να δώσουμε τις επιπλέον ανάσες που χρειάζεται το αρχαίο θέατρο, για να μπορέσει να συνεχίσει ν’ αναπνέει. Για να κάνουμε την ευθύνη πράξη και την υπόσχεση, όρκο. Για να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με το παρελθόν και για να αποδείξουμε πως νοιάζομαι σημαίνει δρω. Κουβαλώντας πάντα στο μυαλό τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου… «εμείς δεν ξέρουμε τι είναι ομίχλη. Εμείς που λες όλα τα φτιάχνουμε στο φως».
Ειρήνη Καλαϊτζάκη



[…]Από την πρώτη κιόλας στιγμή της συνεργασίας μας, βίωσα έντονα συναισθήματα και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αμέτρητη χαρά και ικανοποίηση για την μικρή έστω προσφορά μας στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και μαγεία από τις συλλογικές βιωματικές δράσεις με τους υπέροχους συμμαθητές μας και από τα δύο σχολεία, μέσα από τις οποίες κάθε Κυριακάτικο πρωινό για ένα ολόκληρο μήνα, με σεβασμό για τον τόπο, μαθαίναμε καινούργια πράγματα για την ιστορία του.
Οταν έφτασε η μέρα της τελετής υιοθεσίας του θεάτρου, αγωνιούσα γιατί ήθελα να βοηθήσω και να πληροφορήσω όσο καλύτερα μπορούσα τους επισκέπτες για ένα από τα πιο όμορφα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η εκδήλωση πήγε πολύ καλύτερα από όσο περίμενα και η συγκίνησή μου ήταν έντονη. Είδα ανθρώπους γεμάτους θέληση για γνώση, ανθρώπους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό το όμορφο γεγονός. Εκείνο όμως που φάνηκε να ενώνει όλους εμάς που βρεθήκαμε εκείνη τη μέρα στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η συναίσθηση του χρέους απέναντι στην ανάδειξη και στην προστασία των ιστορικών μνημείων. […]
Ευτυχία Ζαννή, Γ1 – ξεναγός


[…]Ημουν ξεναγός στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας. Είμαι συγκινημένος και ευχαριστημένος γιατί πρόσφερα στον κόσμο πληροφορίες σχετικά με το αρχαίο θέατρο.
Επίσης χαίρομαι που μαζί με τους συμμαθητές μου και τους καθηγητές δεν επιτρέψαμε να χαθεί ένα μέρος του πολιτισμού μας. Υποσχόμαστε πως θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε το θέατρο για να υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμα.
Μπάμπης Πιπεράκης, Β3 – ξεναγός



 […]Είμαι πολύ περήφανη και χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τέτοια δράση. Εγινα ξεναγός λοιπόν και είδα τα πράγματα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Με αυτό τον τρόπο διαβάσαμε και μάθαμε για το θέατρο, ήρθαμε σε επαφή μαζί του και το αγαπήσαμε μέσα από τη μοναδικότητά του που γοητεύει για αιώνες και γοήτευσε και εμάς. Την ημέρα της εκδήλωσης είχα κυριευτεί από άγχος και αγωνία παρά την εξαιρετική οργάνωση και τη συνεργασία με τους συμμαθητές μας και την υπεύθυνη καθηγήτρια που είχε επιμεληθεί άψογα την προετοιμασία. Ολα όμως εξαφανίστηκαν με το που άρχισε η ξενάγηση. Μια μαγική στιγμή που αιώνες παράδοσης και πολιτισμού συναντήθηκαν με τον σύγχρονο κόσμο. Ενα δέος φαινόταν στα πρόσωπα των παρευρισκομένων που παρακολουθούσαν προσεκτικά ό,τι λέγαμε μη τυχόν και χάσουν κάποια λέξη από αυτά που λέγαμε. Προσπαθήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε στο κοινό μας τις γνώσεις που είχαμε λάβει με την εμπειρία ως ξεναγός να μένει χαραγμένη στη μνήμη.
Η στιγμή που κορυφώθηκε η συγκίνηση ήταν η στιγμή του όρκου προστασίας του αρχαίου θεάτρου όπου οι συμμαθητές μας στάθηκαν στο σημείο που στέκονταν οι ηθοποιοί. Στο άκουσμα των λέξεων ένα ρίγος διαπέρασε το κορμί.
Η εκδήλωση τέλειωσε και αποχαιρετήσαμε το θέατρο που μας έδωσε τόσα όσα εμείς δεν μπορούμε να του προσφέρουμε. Μας γέμισε υπερηφάνεια και νοσταλγία για μια χαμένη εποχή και το σημαντικότερο δημιουργήσαμε δεσμούς μεταξύ μας οι μαθητές. Και υποσχεθήκαμε όλοι μαζί πως… τον τόπο τούτο τον προγονικό θα τιμούμε.
Πηνελόπη Χαροκοπάκη, Γ3 – ξεναγός





Η υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία όχι μόνο για εμένα αλλά για όλους μας. Εργαστήκαμε σκληρά αλλά στο τέλος ανταμειφθήκαμε από τον κόσμο που ήρθε στην τελετή. Εκτός από το ότι μάθαμε πολλά για την ιστορία της αρχαίας Απτέρας, καταφέραμε και αναπτύξαμε καλές σχέσεις με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου .
Υποσχόμαστε πως θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε αυτό τον τόπο και δεν θα τον αφήσουμε να ξεχαστεί. Μια σπουδαία εκδήλωση για έναν τόπο που τον αγαπάμε και τον σεβόμαστε για την μακραίωνη ιστορία του. Νιώσαμε συναισθήματα μοναδικά.
Σωκράτης Ακκούς, Γ1 – ξεναγός

Η υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία όχι μόνο για εμένα αλλά για όλους μας. Εργαστήκαμε σκληρά αλλά στο τέλος ανταμειφθήκαμε από τον κόσμο που ήρθε στην τελετή. Εκτός από το ότι μάθαμε πολλά για την ιστορία της αρχαίας Απτέρας, καταφέραμε και αναπτύξαμε καλές σχέσεις με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου .
Υποσχόμαστε πως θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε αυτό τον τόπο και δεν θα τον αφήσουμε να ξεχαστεί. Μια σπουδαία εκδήλωση για έναν τόπο που τον αγαπάμε και τον σεβόμαστε για την μακραίωνη ιστορία του. Νιώσαμε συναισθήματα μοναδικά.
Γεωργία Λουράκη, Γ2 – ορκίστηκε στο θέατρο

Χανιώτικα νέα (12.11.2016)
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου