Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΝΙΩΜ
ΣΤΟ Θ΅ΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΠΤΕΡΑΣ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φιλες και φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Ήμασταν κι εμείς, στην Αρχαία Απτέρα ως πρωταγωνιστές, μαζί με τα παιδιά του Γυμνασίου Βάμου, στην εκδήλωση υιοθεσίας του θεάτρου της και μας ανετέθη ο ρόλος των “γονιών”, έναν ρόλο που πολύ τον θέλουμε.
Αυτό μας λένε, σε… πρώτη ανάγνωση πέντε τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Χανίων που συμμετείχαν στο σχετικό πρόγραμμα στις εργασίες τους που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. Και θα είμαστε εκεί για να το προστατεύουμε, όπως ορκιστήκαμε, μας λένε σε μία δεύτερη. Στο ίδιο μήκος κύματος με τα Αποκορωνιωτάκια, τις εργασίες των οποίων φιλοξενήσαμε πριν από 15 μέρες.
Πολλά κατάπολλα ευχαριστώ στον διευθυντή του επίσης ιστορικού 2ου Γυμνασίου Χανίων και υπεύθυνο του προγράμματος Αντώνη Αθανασάκη και για την αποστολή του υλικού. Τι ευλογία κι αυτή να είσαι Δάσκαλος! Τί ευλογία και για τον Παιδότοπο να φιλοξενεί τέτοια λογής εργασίες, όπως αυτές των παιδιών του Γυμνασίου Βάμου και του 2ου Γυμνασίου Χανίων!
Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Αισθάνθηκα μεγάλη συγκίνηση με τη συμμετοχή μου στην εκδήλωση “υιοθεσίας του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας”. Νιώθω πραγματικά τυχερή που βρέθηκα σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Περπάτησα και γνώρισα από κοντά τα ιερά μονοπάτια του πολιτισμού αλλά και μου δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να γίνω “ξεναγός” και να ξεναγήσω τον κόσμο που παραβρέθηκε στην τελετή!! Μοναδικές στιγμές που θα θυμάμαι πάντα.
Δάλλα Γεωργία – ξεναγόςΕίναι τιμή για μένα που συμμετείχα στην εκδήλωση υιοθεσίας του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας. Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι καθηγητές μας βοήθησαν με τις γνώσεις τους και την καλή τους διάθεση να μάθουμε και να παρουσιάσουμε στον κόσμο που ήρθε στην εκδήλωση τον αρχαίο αυτόν πολιτισμό και τους ευχαριστούμε πολύ. Επίσης γνώρισα παιδιά φιλικά και συνεργάσιμα από το γυμνάσιο Βάμου. Πάνω απ’ όλα όμως μάθαμε πολύτιμα πράγματα με διασκεδαστικό τρόπο, συγκινηθήκαμε με την ιστορία του τόπου και ζήσαμε κάτι μαγικό που θα το θυμάμαι πάντα.
Μαρία Σπανάκη – ξεναγός


Είναι τιμή για μένα που συμμετείχα στην εκδήλωση υιοθεσίας του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας. Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι καθηγητές μας βοήθησαν με τις γνώσεις τους και την καλή τους διάθεση να μάθουμε και να παρουσιάσουμε στον κόσμο που ήρθε στην εκδήλωση τον αρχαίο αυτόν πολιτισμό και τους ευχαριστούμε πολύ. Επίσης γνώρισα παιδιά φιλικά και συνεργάσιμα από το γυμνάσιο Βάμου. Πάνω απ’ όλα όμως μάθαμε πολύτιμα πράγματα με διασκεδαστικό τρόπο, συγκινηθήκαμε με την ιστορία του τόπου και ζήσαμε κάτι μαγικό που θα το θυμάμαι πάντα.
Μαρία Σπανάκη – ξεναγός


Νιώθω ότι η συμμετοχή μου στην εκδήλωση υιοθεσίας του αρχαίου Θεάτρου της Απτέρας ήταν θεόσταλτη. Γνώρισα παιδιά, έκανα καινούργιους φίλους και απέκτησα υπέροχες εμπειρίες δημιουργίας. Οταν αντίκρισα για πρώτη φορά το αρχαίο θέατρο μαγεύτηκα από την ομορφιά και τη μαγεία του. Η αύρα που είχε ο χώρος ήταν απερίγραπτη. Θα μπορούσα να την παρομοιάσω με έναν αυθεντικό πίνακα ζωγραφικής. Ο ήλιος το φώτιζε σαν να μας καλούσε να πάμε να το συναντήσουμε. Λάτρεψα από την πρώτη στιγμή κάθε εκατοστό του. Η θεϊκή ηρεμία ταίριαζε απόλυτα με τη δική μου χαρά και των υπολοίπων παιδιών.
Ημουν πραγματικά ευτυχισμένη και ένιωθα να αγαπώ το θέατρο με όλο μου το είναι.
Καθώς μάθαινα και συνειδητοποιούσα τι είχε συμβεί στον χώρο του θεάτρου και ειδικότερα στο κοίλον, δηλαδή τις καταστροφές που είχε υποστεί από τους κατοίκους των γύρω περιοχών ένιωσα το μνημείο να μας μιλάει τόσο για τα επιτεύγματά του αλλά και για την ταλαιπωρία του από τους ανθρώπους και την έλλειψη σεβασμού. Σαν να μας φώναζε ότι θέλει την προστασία μας για να μην επαναλάβουν οι άνθρωποι τα ίδια λάθη. Και εμείς δώσαμε τον όρκο μας να το προστατεύουμε για πάντα.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές και τον διευθυντή μας που μας έδωσαν την ευκαιρία να πάρουμε γεύση από “τη ζωή με νόημα”. Επίσης, θα ήθελα να παρακινήσω και τα υπόλοιπα παιδιά να συμμετέχουν σε δράσεις τέτοιου είδους, που ευτυχώς γίνονται πολλές στο σχολείο μου.
Παυλίνα Μπαϊλάκη – ξεναγός


Το σχολείο μου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Βάμου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας. Αυτό περιελάμβανε μια τελετή που θα έπρεπε να οργανωθεί πολύ καλά ώστε ο κόσμος που θα την παρακολουθούσε να καταλάβει την αξία και τη μεγάλη σημασία του χώρου αυτού για τον τόπο μας. Ολοι μας δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Οργανώσαμε ξενάγηση με μαθητές ξεναγούς και των δύο σχολείων για να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει την ιστορία του αρχαίου θεάτρου. Εγώ προσωπικά είχα την τιμή να απαγγείλω μαζί με ένα κορίτσι από το Γυμνάσιο Βάμο τον όρκο της υιοθεσίας. Ενιωσα πολύ μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη. Ολοι μας νιώσαμε την αύρα του χώρου αυτού και αγαπήσαμε το αρχαίο θέατρο σαν κτήμα της ψυχής μας. Νιώθουμε πλέον ότι είμαστε μικρό κομμάτι του και ότι βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να γίνει ο χώρος ξανά ζωντανός για όλους. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όλα όσα ζήσαμε εκεί και θα έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως πρέπει να τον προστατεύουμε. Εγώ προσωπικά δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτό που ορκίστηκα εκείνη την ημέρα: «ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΟΝΙΚΟ ΘΑ ΤΙΜΩ/ ΔΕΝ Θ’ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ».
Γιάννης Θεοδωράκης – απαγγελία όρκου

Χανιώτικα νέα (26.11.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου