Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Αφύσικες καταστάσεις; Ολίγον σουρεάλ;









Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Το να βγαίνεις βόλτα στο λιμάνι με βερμούδες και κοντομάνικο, καπελάκι για τον ήλιο και σαγιονάρα, Νοέμβρη μήνα, δεν είναι μία συνηθισμένη εικόνα.
Το Καλοκαίρι πάνω από μισό χρόνο διαρκεί στον τόπο αυτό και έχει καταφέρει να μας κρατάει στις παραλίες. Kι εμείς αν και Νοέμβρη, δεν του χαλάμε το χατήρι, μόλις 1,5 μήνα πριν τα Χριστούγεννα.
Αφύσικες καταστάσεις! Ολίγον σουρεάλ!
Ομως κι άλλη σουρεάλ εικόνα είναι να βλέπεις… ντάλα καλοκαίρι μαθητές να διαμαρτύρονται…! Με πανώ, σημαίες και συνθήματα στους δρόμους, εκεί που καίει την άσφαλτο ο ήλιος! Να βλέπεις συν τοις άλλοις νυν προέδρους δεκαπενταμελών “εναντίον” του παλιού συναδέλφου τους να ζητούν περισότερη Παιδεία! Αλλά και “ψωμί κι ελευθερία”, όπως προσθέτουν με το δίκιο τους.
Ολα εκείνα τα συνθήματα που υπήρχαν προ της γέννησης του πρωθυπουργού, αυτά τα συνθήματα που ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους ως πιτσιρικάς φώναζε και ως επικεφαλής τούτης της χώρας του τα φωνάζουν οι νυν πιτιρικάδες, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ…
Σουρεάλ ίσως κι η παρακάτω εικόνα: οι πρώην που γίνανε νυν, μαζί με τους απερχόμενους που τίποτα δεν απέδωσαν, να συνεχίζουν να κινούνται πέριξ της πατρίδος να τη σώσουνε· μαζί και την Παιδεία μα… η Παιδεία πάντα “απαίδευτη” μένει!
“Απαίδευτη”, πολύ παιδεμένη, περίπλοκα μπερδεμένη, πάντοτε προδωμένη αδίκως και δυστυχώς.
Σουρεάλ κι ο τ. υπουργός της Παιδείας με βαριά καρδιά να παραδίδει το υπουργείο με βολές κατά ριπάς προς πάσαν κατεύθυνσιν, αισθανόμενος ο ίδιος προδωμένος και το πλήθος από κάτω να τον χειροκροτεί.
Σουρεάλ; Χμ, ίσως, μα όχι κι αφύσικο να νιώθει κι ετούτος -όπως αρκετοί από το παρελθόν- το υπουργείο τσιφλίκι του!
Τι κι αν για τη δουλειά δεν έκαμνε και έργο δεν παρήχθη; Τι κι αν δημιούργησε απίστευτο αχταρμά, αυτό δεν το μπορούσε ο ίδιος να το δει! Πώς να μπορούσε;
…Και το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, Νοέμβρη μήνα, καλά κρατεί! Και τα Χριστούγεννα είναι… κοντά! Το ξέρουμε, το φωνάζουν οι εικόνες, αφού πριν μπει καν ο Δεκέμβρης, τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια στολίζουνε τις ζωές μας, μπερδεύουν τα παιδιά μας…
Τα τραγούδια των Μάγων έρχονται και μας βρίσκουν στις ελληνικές παραλίες, εκεί που παιδιά παίζουν όχι την κολοκυθιά αλλά με τις κολοκύθες του… Χάλογουιν!
Αφύσικες καταστάσεις; Ολίγον σουρεάλ;
Ποιος το ξέρει, τι μας έταξε η μοίρα ποιος το ξέρει!
…Ωστόσο, αν βρέχει σήμερα, μη φοβάσαι!
Μπόρα είναι, θα περάσει!
Ετσι θέλω να πιστεύω!

Χανιώτικα νέα (09.11.2016)

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου