Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΛΥΜΑΚΗ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ



 Γράφει ο Μανόλης Μαρκαντωνάκης
Στους ερημίτες, ασκητές, μοναχούς, που έζησαν με ταπείνωση, νηστεία και προσευχή στα σπήλαια, τα λαγούμια και τα κακοτράχαλα γκρεμνά της αγιοτόκου Κρήτης και που καθαγίασαν τον τόπο μας, είναι αφιερωμένο, όπως αναφέρει, το νέο του βιβλίο, με τίτλο “Στα βήματα του Οσίου Ιωάννη του Ερημίτη και των συν Αυτώ 98 Θεοφόρων Πατέρων”, ο πολυγραφότατος Αντώνης Πλυμάκης. Το βιβλίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Στο περιθώριο της παρουσίασης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο Αντώνης Πλυμάκης τόνισε πως «αμέτρητες φορές από την ηλικία των δεκαπέντε χρόνων έχω επισκεφτεί ως ταπεινός προσκυνητής το Καθολικό στο Γουβερνέτο, ενώ πριν από πέντε χρόνια άναψα για τελευταία φορά ένα κεράκι στην, κατά την παράδοση, Αγία Τράπεζα του Ερημίτη, στο τέλος του σπηλαίου. Αποχαιρέτησα έτσι το αγιασμένο σπήλαιο, που είχα προσκυνήσει δεκάδες φορές στα χρόνια που πέρασαν, αλλά όχι και τον Ερημίτη, που ακόμα και σήμερα προσκυνώ στο Γουβερνέτο και στα εξωκκλήσια του».
Ο κ. Πλυμάκης επεσήμανε ότι «οποιοδήποτε πρόβλημα ή στενοχώρια και αν έχει κάποιος φθάνοντας στο Γουβερνέτο και ατενίζοντας από την άκρη της πλατείας προς την αγιασμένη από τις προσευχές και ολονυκτίες των ασκητών χαράδρα και τους γύρω λόφους, αισθάνεται να αλαφρώνει η ψυχή του από τα διάφορα βάρη και πολλές φορές και το κορμί του. Αναπνέει τη μυρωδιά του λιβανιού και το θρόισμα του αέρα που έρχεται από εκεί και το πέλαγος και νομίζει ότι είναι ο απόηχος της προσευχής του Οσίου και των άλλων ασκητών, που του φέρνει κάποιο θείο μήνυμα και την ευλογία τους».








Αναφορικά με τον λόγο που τον έκανε να ασχοληθεί με τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου υπογράμμισε ότι «μη έχοντας πλέον τι άλλο να του προσφέρω για όσα μου έδωσε, σκέφθηκα να καταγράψω τις εκκλησίες του στα Χανιά, μα και πέρα από αυτά, για να τις γνωρίσουν οι Χανιώτες και όποιοι άλλοι. Με αυτό τον τρόπο θέλησα να δείξω πόσο βαθιά είναι ριζωμένη η πίστη και η λατρεία προς τον Οσιο Ιωάννη στις απλές καρδιές των ανθρώπων των Χανιών και άλλων, που εξακολουθούν να αναστηλώνουν ή να φτιάχνουν καινούργιες εκκλησίες για τη χάρη του, να τον επικαλούνται σε κάθε δυσκολία και να τον τιμούν κάθε χρόνο σε όλες αυτές κατά την πανήγυρή του». «Ας σημειωθεί ότι κανένας άλλος Αγιος ή τοπικός Οσιος της Κρήτης δεν λατρεύεται σε τόσες πολλές εκκλησίες και η διαπίστωση αυτή, ας μου συγχωρεθεί, δεν αποτελεί φυσικά αξιολόγηση των Αγίων αυτών», κατέληξε ο κ. Πλυμάκης.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, δάσκαλος – συγγραφέας και δημοσιογράφος Βαγγέλης Κακατσάκης τόνισε ότι «το βιβλίο του Αντώνη Πλυμάκη είναι πραγματικά ξεχωριστό τόσο σε περιεχόμενο όσο και στην εμφάνισή του. Περιλαμβάνει 300 φωτογραφίες, 23 χάρτες και 6 σχεδιαγράμματα, ενώ παράλληλα είναι γραμμένο και δομημένο με έναν τρόπο περίτεχνο, που σαγηνεύει τον αναγνώστη και που του δίνει το ερέθισμα να ασχοληθεί με  το βιβλίο. Περιγράφει βήμα προς βήμα την πορεία του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη καθώς και όλες τις εκκλησίες που έχουν χτιστεί σ’ όλο τον Νομό Χανίων, ενώ περιλαμβάνει ακόμα και τα εικονοστάσια που είναι αφιερωμένα στον Ιωάννη τον Ερημίτη, ενός πολύ αγαπημένου για τους πιστούς Αγίου».





Από την πλευρά του ο ομιλητής στην εκδήλωση πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σπανουδάκης σημείωσε ότι είναι «ένα βιβλίο πολύ σημαντικό για κάποιον μελετητή που θέλει να ασχοληθεί με την εκκλησιαστική ιστορία, αλλά και με τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Είναι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει στοιχεία από  πολλές πηγές και βιβλιογραφίες που αφορούν τον Αγιο, ενώ όλα αυτά συνοδεύονται και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ενα βιβλίο για τον Οσιο Ιωάννη τον Ερημίτη, που έλειπε από τη βιβλιογραφία της εκκλησίας μας». Για το βιβλίο μίλησε ακόμα και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης, εφημ. Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου.

Χανιώτικα νέα (11.11.2016)
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου