Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΑ 100+ ΧΡΟΝΙΑ
Γράφει ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης



«Οι σημερινοί 70χρονοι μπορεί να φθάσουν τα 120»
Περιοδικό New Scientist, τεύχος 3145
Ρωτήσανε ένα γέρο Κρητικό «Πόσο χρόνων να ’σαι δα;» Κι αυτός αποκρίθηκε «Σιόκαιρος με τούτη την παντέρμη γη». «Κι ίντα ξέρεις;». «Ο,τι ξέρει ο κόσμος ούλος». «Πότε θα αποθάνεις;». «Οταν αποκάμουν οι μέρες της γης».
Στη σύντομη κουβέντα δεν αποκαλύπτεται τι προκαλεί τη μακροημέρευση του γέρο κρητικού. Είναι η διαχρονική σοφία του ή ο συναρπαστικός τρόπος της ζωής του στη Φύση.
Αφορμή για το σημείωμα μια απολαυστική ταινία που προβλήθηκε πρόσφατα με τίτλο “Ο 100χρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε”. Τα κατορθώματά του, μα περισσότερο η ταραχώδης  ζωή του σε αιχμαλωτίζουν.
Σήμερα το ρεκόρ μακροβιότητας είναι 120 χρόνια και 238 μέρες, κάτοχος του η μακαρίτισσα Jeanne Calment. Αν και το ρεκόρ αυτό φαίνεται άπιαστο, προβλέψεις λένε ότι οι νέοι 120χρόνοι θα είναι οι σημερινοί 70χρονοι.
Με στόχο τα 100+  
Οι παρακάτω συμβουλές βασίζονται σε ευρήματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε ξένα επιστημονικά περιοδικά. Απού μπορεί και θέλει τις ακολουθεί.
1. Ποτέ φάρμακα από το Internet
H διεθνής αστυνομία –Ιντερπόλ- έκλεισε 2410 ιστοσελίδες που πουλούσαν ψεύτικα φάρμακα, το 2015, με την επιχείρησή της που ονομάστηκε “Pangaia”.
2. Προσοχή στο AIDS
Έρευνα (περιοδικό Lancet) αποκαλύπτει ότι 1 στα 6 νέα κρούσματα του ιού αφορά 50ρηδες, με τον αριθμό τους να αυξάνεται. Είναι λένε πιθανότερο αυτοί να κολλήσουν AIDS μέσω ετεροφυλικών σχέσεων, παρά οι πιτσιρικάδες.
3. Σε τι κόσμο ζούμε;
Έρευνα (περιοδικό Scientific American) δείχνει ότι τα αίτια θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες προσδιορίζονται από κοινωνικούς παράγοντες (ατυχήματα – βία) παρά από βιολογικούς. Το αντίθετο συμβαίνει στις φτωχές χώρες όπου για τους θανάτους ευθύνονται περισσότερο οι ασθένειες.
4. Δύο χαρμόσυνα νέα για τις γυναίκες
Αφενός, η θνησιμότητα των γυναικών στη γέννα στις αναπτυγμένες χώρες έχει μειωθεί στο 1/2 σε σχέση με το 1990. Αφετέρου, διαπιστώθηκε ότι κάνοντας εργασίες του σπιτιού μας καθημερινά για 30 λεπτά μειώνουμε κατά 28% τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου και τις καρδιοπάθειες κατά 1/5.
5.Τον ιππόκαμπο και τα μάτια μας
Ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκέφαλου μας που είναι υπεύθυνο για τα αρχεία της μνήμης μας. Ο ιππόκαμπος συρρικνώνεται όσο μεγαλώνουμε κι ένας τρόπος για να τον προφυλάξουμε είναι να κάνουμε αεροβικές ασκήσεις τακτικά. Αν ασκούμαστε τακτικά, τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο εγκέφαλος μας λειτουργεί σαν ενός 35χρόνου καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια!
6. Μια αυτοσυγκέντρωση την ημέρα
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος 50χρονων yogis που ασκούνταν τακτικά σε αυτοσυγκέντρωση είχε τα χαρακτηριστικά 25χρονων. Αν δεν έχετε εκπαιδευθεί, απλά απομονωθείτε για 20-30 λεπτά σε ένα ξωκλήσι, σε ένα μοναστήρι, στη Φύση ή στην ταράτσα σας. Να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος σας σε περιβάλλον γαλήνιο. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι υποφέρουν από ψυχικά τραύματα ή ερωτικές απογοητεύσεις ανακουφίζονται με συστηματική συνειδητή αυτό-συγκέντρωση στα όρια της αυτό-ύπνωσης.
7. Να συγχωρείτε τον εαυτό σας
Η αυτό-συγχώρηση κάνει καλό σε περιστασιακές αναβολές εκτέλεσης μιας εργασίας, σε κάποιες αποτυχίες ή παραβιάσεις του διαιτολογίου μας. Μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και να βελτιώσουμε την απόδοση μας την επόμενη φορά. Ομως δεν κάνει καλό, στους από συνήθεια τεμπέληδες και τους αναβλητικούς.
8. Κάθε άσκηση κάνει καλό
Αν δεν έχετε αποφασίσει τι είδους άσκηση να κάνετε, μην ανησυχείτε. Η συμβουλή των νεύρο-επιστημόνων είναι να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί. Αρκεί να μη βαριόσαστε, όπως αισθάνονται οι 9 στους 10 (περιοδικό Journal of Applied Social Psychology).
Χανιώτισσα φίλη συνταξιούχος αποφάσισε να μετατρέψει τη μεγάλη συλλογή της των γραμματοσήμων σε κάδρα και θεματικούς σελιδοδείκτες. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το σημείωμα.
9. Ύπνος κατά βούληση;
Είσθε άνω των 65; Μπορείτε να κοιμάστε 5-9 ώρες το 24ώρο. Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσοι κοιμούνται 5 ή 9 ώρες σε τακτική βάση μηδενίζουν τις πιθανότητες τους να φθάσουν τα 100+. Ο χρυσός κανόνας είναι να καταργείστε το ξυπνητήρι. Κι αν παίρνετε ένα υπνάκο 5, 10, 20 λεπτών κάπου-κάπου τόσο το καλύτερο!
10. Θέλετε να πειραματιστείτε;
Αν έχετε $8.000, αγοράστε πλάσμα αίματος νεαρών (16-25 ετών). Οι μεταγγίσεις αίματος νεαρών αιμοδοτών είναι της μόδας, αφού όπως λέγεται χαρίζουν νεότητα. Η μόδα ξεκίνησε στην ονομαστή Silicon Valley της Καλιφόρνια με τον αριθμό των ιδιωτικών κλινικών που πραγματοποιούν τις μεταγγίσεις να αυξάνεται. Μέχρι στιγμής η διαδικασία αυτή επιτρέπεται με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Συμπερασματικά
Θυμηθείτε
• Χρειαζόμαστε ιδιωτικό χρόνο για να συνομιλούμε με τον εαυτό μας και να τον συγχωρούμε.
• Η λύση για την βαριεστιμάρα μας είναι η περιέργεια.
• Κοιμόμαστε καθημερινά με μέτρο.
• Λίγη φασίνα στο σπίτι, μας κάνει καλό.
• Αλλάζουμε χόμπι και κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί.
• Συμβουλές και φάρμακα παίρνουμε μόνο από τους ειδικούς.
Υ.Γ. Η στήλη συμπλήρωσε τα 900 σημειώματα

• Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’ ,  ‘Θυμάμαι εύκολα’.
• Μέλος Γ.Σ. Ελληνικής Επιτροπής UNICEF.
• Επικοινωνία  polygnosi@otenet.gr   facebook polygnosi

Χανιώτικα νέα (18.10.1017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου