Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε  ΤΑΞΗ 13ου  ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ (Σ)ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ



Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Πλήρες το, και ιδιαίτερα, ανθρώπινο “ρεπορτάζ” που έφτασε στον Παιδότοπο, μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες και ζωγραφιές, για την επίσκεψη των παιδιών της Ε’ τάξης του 13ou Δημ. Σχ. Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, στο Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων. Οσο υπάρχουν δάσκαλοι και άλλοι εργαζόμενοι που επιμένουν να λειτουργούν (σ)τον ναό της ανθρωπιάς χάριν των μαθητών τους και των ανθρώπων με ανάγκες, υπάρχει ελπίδα. Το μόνο που έχω να προσθέσω για να συνοδεύσω τα συγχαρητήριά μου…
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Στην πρόσκληση για εθελοντική προσφορά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας 1 Οκτωβρίου που διοργάνωσε το Τμήμα “ΒΟΗΘΕΙΑ-ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ” ανταποκρίθηκε το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών στο Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
Οι μαθητές των τάξεων Ε1 και Ε2 συνοδευόμενοι από τη διευθύντριά τους κα Τριανταφυλλιά Γιαννουλάκη και τους εκπαιδευτικούς τους κ. Ιωάννη Τσεκούρα και κα Ελευθερία Γιακουμάκη, επισκέφτηκαν το Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων. Τους υποδέχτηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Χανίων η διευθύντρια κα Μαριάννα Κορωνιωτάκη, η προϊσταμένη κα Τασιούδη Λαμπρινή και το προσωπικό του Τμήματος.
Τα παιδιά έφεραν υπέροχες κάρτες για να τις προσφέρει το προσωπικό του Τμήματος Βοήθεια-Νοσηλεία στο Σπίτι στους ηλικιωμένους στα σπίτια τους και να τους μεταφέρουν μηνύματα αγάπης, αισιοδοξίας, ελπίδας. Κάθε μαθητής εθελοντής έλαβε ενθύμιο εθελοντικής προσφοράς με αναγραφόμενο το όνομά του. Οι μαθητές γνώρισαν βιωματικά μία Μονάδα Κοινωνικής φροντίδας που λειτουργεί στην πόλη μας, ενημερώθηκαν για την προσφορά της στους ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες και ιδιαίτερα για το Τμήμα “ΒΟΗΘΕΙΑ-ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ” που στοχεύει στην παραμονή των ηλικιωμένων στο σπίτι τους και στην αποφυγή της χρήσης ιδρυματικής φροντίδας παρέχοντας υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, νοσηλεία, ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι τους, δράσης ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για εθελοντική προσφορά κ.λπ.



Είδα πολλά πράγματα που δεν τα ήξερα. Οι εργαζόμενοι εκεί δίνουν την ψυχή τους για να αισθάνονται όλοι καλά.
Μπαλάση Μελίνα (Ε1)
Πήγα να κλάψω, ένιωσα περίεργα, δεν ήξερα τι να πω. Είδα όλους αυτούς τους ηλικιωμένους και ήταν πολύ συγκινητικό.
Μαραγκουδάκη Ιωάννα (Ε1)
Είδαμε ωραία και καθαρά κτήρια, πολλά δωμάτια με άρρωστους και χώρους εργαστήρια στα οποία κάνανε πολλά ωραία πράγματα. Τα περισσότερα μου άρεσαν.
Κατσανεβάκης Γιάννης (Ε1)
Είδα και ένιωσα πολλά, αλλά περισσότερο χαρά που οι αδύναμοι δεν πετιούνται στον δρόμο.
Λαμπράκης Πάρης (Ε1)
Οταν πήγα στο Κέντρο νόμιζα ότι δε θα ήταν πολύ ωραία και θα ήταν “τρομακτικά”. Αλλά μετά κατάλαβα πως ο παππούς μου που είναι πάνω στον ουρανό μπορεί εκεί να περνούσε καλά. Επίσης αυτοί που έχουν πρόβλημα εκεί περνούν καλά.
Ζουριδάκης Νίκος (Ε1)
Ευχές που γράψαμε στις κάρτες για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας:
«Να περνάτε όμορφα την κάθε ημέρα σας». «Να μη σταματάτε να ονειρεύεστε». «Η ζωή έχει χαρές και χάρες». «Εχετε την αγάπη μας». «Να έχετε υγεία και χαρά».
Σεϊκης Διονύσης, Ντουντουλάκη Μαρούσα, Μαράκη Κατερίνα, Κοτρωνάκη Ηλιάνα, Σκαλίδη Μαριάννα (Ε1)
Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας φροντίζουν ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρία. Επίσης πηγαίνουν σε σπίτια ανθρώπων που έχουν ανάγκη και τους δίνουν φάρμακα, ρούχα και φαγητό. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια, γιατί δεν μπορούν να κάνουν όλα τα απαραίτητα πράγματα για τον εαυτό τους. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι άνθρωποι με νοητική καθυστέρηση περνούσαν εκεί το χρόνο τους με δημιουργικές δραστηριότητες.
Μανόλης Καϋμενάκης, Βίκυ Τσανεκλίδου, Δημήτρης Μπλαζάκης (Ε2)
Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, έμαθα πολλά και συγκινήθηκα για την προσπάθεια των ανθρώπων εκεί.
Γεωργεδάκη Ελένη (Ε1)
Σήμερα επισκεφτήκαμε το Τμήμα Βοήθειας Νοσηλείας στο σπίτι, στο παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων. Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν εκεί και βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό το έργο είναι σημαντικό επειδή βοηθούν ανθρώπους ηλικιωμένους ή με νοητική υστέρηση. Επίσης προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι, φαγητό και στέγη σε όσους το χρειάζονται. Οι άνθρωποι που είδαμε στα εργαστήρια, έφτιαχναν πολύ ωραία πράγματα, κατασκευές, εργόχειρα και πολλά άλλα. Συνεχίζουν τη ζωή τους με χαρά και ελπίδα. Χαρήκαμε που είδαμε ανθρώπους, που παρά τα προβλήματά τους, η δίψα για ζωή μένει μέσα τους!
Γίνετε κι εσείς εθελοντές και βοηθήστε ανθρώπους που είναι εκεί έξω και σας έχουν ανάγκη.
Ελένη Ντούλινα, Νεκταρία Δαρατσιανού, Ακύλας Μέλλιος, Θεώνη Ασδέρη, Κατσανεβάκης Αγγελος (Ε2)







Είχα περάσει πολύ καλά. Μου άρεσε που είδα και έμαθα καινούργια πράγματα. Συγχαρητήρια σε όλους εκεί στο Κέντρο.
Μπεκιαράκης Μανόλης (Ε1)
Σήμερα επισκεφτήκαμε το Τμήμα Βοήθειας Νοσηλείας στο σπίτι, στο παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων, για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας. Εκεί οι εργαζόμενοι μας περιέγραψαν τη δουλειά τους και τις δράσεις του Κέντρου. Παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, τους φροντίζουν και τους πηγαίνουν φαγητό στο σπίτι.
Αρμπρι Κριεμάντι (Ε2)
Αυτό το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για ηλικιωμένους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες είναι πολύ σημαντικό, επειδή προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους χαρά. Οσοι δεν έχουν κάποιο άτομο να ζει μαζί τους, έχουν αυτούς να τους επισκέπτονται και να τους βοηθούν κι έτσι δε νιώθουν μοναξιά.
Αντιγόνη Καψάλη (Ε2)
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι σημαντικό, επειδή βοηθάει τους ανθρώπους με νοητικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Προσφέρει ό,τι δεν μπορούν οι ίδιοι να προσφέρουν στον εαυτό τους. Τους βοηθάει να είναι και αυτοί μέρος της κοινωνίας.
Ανδρέας Κελέσης (Ε2)


Όταν ξεκινήσαμε είχα λίγες απορίες αλλά μόλις φτάσαμε ήταν ωραία. Μπήκαμε σε ένα ωραίο χώρο και οι υπεύθυνοι μας μίλησαν πως έχουν εκεί τα πράγματα.
Ντίκο Μέτι (Ε1)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου