Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ*

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ








Μεγάλης εθνικής σημασίας γεγονός χαρακτηρίζεται η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" στην Αυστραλία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Θερμή η υποδοχή της αντιπροσωπείας από τους ομογενείς και προπάντων από τους Κρητικούς. Ιδιαίτερα επιτυχής η παρουσίαση της Βιογραφίας του Εθνάρχη που έγραψε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης, στις 13 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Μελβούρνης. Για τις γέφυρες ιστορικής μνήμης που θα συνδέουν εφεξής το Ιδρυμα με τους Ελληνες της Αυστραλίας έκανε λόγο στην αντιφώνησή του ο συγγραφέας που στάθηκε ξεχωριστά στην εισαγωγή του κεφαλαίου "Βενιζέλου" στα σχολεία του απόδημου ελληνισμού.
Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018)


ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ







Ιδιαίτερα θερμή ήταν και στο Σίδνεϊ, όπως και στη Μελβούρνη, η υποδοχή της αντιπροσωπείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Μεγάλη και ενθουσιώδης η προσέλευση των εκεί ομογενών, κυρίως φοιτητών, στην εκδήλωση μνήμης για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διοργάνωσε η Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ - Νέας Νότιας Ουαλίας και το Ιδρυμα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στις 16 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών που λειτουργεί σ' αυτό. Για το Ιδρυμα και το δίτομο έργο “Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος - ο ηγέτης" του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νίκου Παπαδάκη, μίλησε ο Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος, που είχε και τον ρόλο του συντονιστή, ενώ ο Νίκος Παπαδάκης, μίλησε για τις παρακαταθήκες του Εθνάρχη και τη σημασία που θα έχει για την ομογένεια και ιδιαίτερα για τα Ελληνόπουλα, η γνωριμία μαζί του, κυρίως μέσω, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και της Μουσειοσκευής ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη συγκίνησή του, αλλά και όλων των μελών της αντιπροσωπείας, για τα όσα έζησε(αν) τόσο στη Μελβούρνη, όσο και στο Σίδνεϊ. Αποσπάσματα διάβασε ο δάσκαλος - λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η γενική γραμματέας της Αδελφότητας Δέσποινα Παρλιάρου, ο καθηγητής στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ Βρασίδας Καράλης, και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αττικής (του Ιδρύματος) Σταύρος Νικηφοράκης. 

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018)


* Οι δύο ανταποκρίσεις που έστειλα στα "Χανιώτικα νέα" όντας  στην Αυτραλία με το Ίδρυμα "Ελευθέρι0ς Βενιζλελος" και η ανακοίνωση του Ιδρύματος πριν την επίσκεψη.




Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ




Στην Αυστραλία θα βρεθεί τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με αφορμή σειρά εκδηλώσεων για τον μεγάλο πολιτικό, τις οποίες συνδιοργανώνει το Ίδρυμα με τις Κρητικές Αδελφότητες στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, στις οποίες θα παρουσιαστεί η β΄ έκδοση της βιογραφίας «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης», την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της πόλης. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τις ελληνικές κοινότητες των δύο πόλεων. Θα μιλήσουν οι Νικόλαος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Πολυχρόνης Κουτσάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μέρντοχ στο Περθ, συγγραφέας και Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος. Αποσπάσματα από τη βιογραφία θα διαβάσει ο δάσκαλος-λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρης Μιχαλόπουλος, οι πρόεδροι της Αδελφότητας Μελβούρνης Μιχάλης Χουδαλάκης και Σίδνεϊ Ανδρέας Παρλιάρος, ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος Σταύρος Νικηφοράκης κ.ά.
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί κινηματογραφικές προβολές με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του Ιδρύματος, ενώ για πρώτη φορά θα προβληθεί το νέο βίντεο παρουσίασης του Ιδρύματος και της Οικίας-Μουσείου της Χαλέπας. Παράλληλα, προβλέπεται κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Βενιζέλου και στο μνημείο πεσόντων Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μελβούρνη, ενώ η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε ανάλογα αντικείμενα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου