Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ


ΚΑΝΑΒΟΥΡΙΆ...  Η ΨΥΧΙΚΗ



Γράφει ο ΝεκτάριοςΕυ. Κακατσάκης
«Ψυχαγωγία (η) (χωρίς πληθυντικό): η ικανοποίηση της ψυχής μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (θεάματα, χορό, μουσική, τραγούδι, αθλητισμό κ.ά.)[…]».
Αυτός είναι ο ορισμός της “ψυχαγωγίας” που βρίσκουμε στο “Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας” του Γ. Μπαμπινιώτη.
Φαντάζομαι ότι μάλλον εκεί στο “κ.ά.” χωρεί και η δραστηριότητα της… χασισοποσίας, μιας και διαβάζω ότι υφίσταται ο όρος “ψυχαγωγική κάνναβη” και χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον!
Τι είδους… όμως ψυχαγωγία είναι αυτή και κατά πόσον ορίζεται ως ψυχαγωγική η μαριχουάνα, αυτό χρήζει σίγουρα περαιτέρω… διερεύνησης!
…Παλαιότερα(!) πάντως, ο ορισμός του χασικλή έφερνε διάφορους συνειρμούς που δεν μπορείς να τους πεις και θετικούς!
Σήμερα, όμως, που κυρίως διασκεδάζουμε και ουχί ψυχαγωγούμαστε, σε μια εποχή που τα νέα παιδιά δεν διαβάζουν βιβλία αλλά συλλέγουν άχρηστες ειδήσεις από το διαδίκτυο, σε αυτήν την ίδια εποχή περνούμε από τον τόρνο ή και την προκρούστεια κλίνη οποιαδήποτε έννοια ή λέξη δεν συνάδει με τον νεοπολιτισμό της παγκοσμιοποίησης! Κι έπειτα την ξαναπαρουσιάσουμε ώστε να εξυπηρετεί αυτή την ίδια νεοκουλτούρα του “όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω”!
Ψυχαγωγική κάνναβη, λοιπόν· ίσως κάποιος ειδικότερος εμού θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ ή κατά αυτής της νέας έννοιας!
Γιατί αυτό που καταννοώ εγώ είναι ότι πρόκειται για… χασισάκι ή μαριχουάνα… ή καναβούρι επί το λαϊκότερον ή απλά για τον επιλεγόμενο μπάφο!
…Και μιλώντας για μπάφους, ας μου επιτραπεί να παραθέσω αυτό που διάβαζα τις προάλλες για έναν πρώην χρήστη… “ψυχαγωγικής κάνναβης”, ο οποίος μεταξύ άλλων έλεγε «οι μπάφοι μου έκαψαν το μυαλό».
Τι άραγε να εννοούσε; Μήπως ψυχαγωγήθηκε πολύ; Φαντάζομαι πάντως πως η όποια… επιζητούμενη ψυχαγωγία μάλλον θα πήγε περίπατο, διότι με καμένο μυαλό -όπως ο ίδιος ανέφερε- τι θα μπορούσε να αντιληφθεί η ψυχή του;
Πολλά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απόκριση αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση… διότι διαφορετικά ο καθείς θα μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του όπως κι ο γράφων άλλωστε…
Οπως και να ’χει, εκείνοι που πλάσαραν την έννοια “ψυχαγωγική κάνναβη” παρακαλούνται να απαντήσουν πώς κατέληξαν στο συγκεκριμένο ορισμό!
Επίσης οφείλουν να μας ενημερώσουν αν το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να μας ψυχαγωγεί σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, αν είναι για όλη την οικογένεια, μόνο για μικρούς ή για μεγάλους…

Χανιώτικα νέα (07.11.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου