Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΣΤ΄ΤΑΞΗ 2ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΧΑΝΙΩΝ                                                                               
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ                                                                  

Γράφει η Βασιλική Χαραλαμπίδου*    





Χθες,  Τετάρτη 15 Μάιου 2019, οι μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου μας έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι. Η χαρά μεγάλη για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε ο αγαπητός σε όλους συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και δάσκαλος κ. Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης να επισκεφθεί την τάξη μας και να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη.
      Στις 10.00 λοιπόν μπήκε χαμογελαστός και ευδιάθετος έχοντας στον ώμο του μία τσάντα γεμάτη βιβλία. Χωρίς να χάσουμε χρόνο τον καλωσορίσαμε και αρχίσαμε τη συζήτηση μας. Αρχικά , με ένα μοναδικό και παιγνιώδη τρόπο μας ταξίδεψε στα χρόνια που ήταν και εκείνος μαθητής της Στ΄ τάξης στο Δημοτικό Σχολείο του Νίππου . Στη συνέχεια, πήραμε το λόγο και ξεκινήσαμε με τις ερωτήσεις που είχαμε προετοιμάσει τις προηγούμενες ημέρες. Θέλαμε πολύ να μάθουμε γιατί έγινε δάσκαλος, πως ένιωθε όταν δίδασκε και αν του λείπει η επαφή με τους μαθητές και το σχολείο. Μας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις  με αγάπη και νοσταλγία για την εποχή εκείνη. Όσο περνούσε η ώρα η συζήτηση γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρουσα . Οι ερωτήσεις μας πολλές. Ο κ. Κακατσάκης ακούραστος και με ποικίλες ιστορίες μας απάντησε γιατί ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων, ποιος είναι ο αγαπημένος του ποιητής, ποιο το αγαπημένο του ποίημα και  έτσι κάπως οδηγηθήκαμε στην πιο συγκινητική στιγμή της συνέντευξης μας. 





Έβγαλε από την καφέ δερμάτινη τσάντα του το βιβλίο του με τίτλο «Όταν γίνεις ποίημα». Εκεί ήταν γραμμένο. Ένα ποίημα για την πολυαγαπημένη του μητέρα που δυστυχώς έχει χάσει. Ήταν εξαιρετικό.
    






 Στο τέλος, μας είπε τα πάντα για τη συνεργασία του με την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα και φυσικά το γνωστό σε όλους μας «Παιδότοπο». Εμείς τον ευχαριστήσαμε γιατί τη φετινή χρονιά μάς έχει τιμήσει ιδιαίτερα  δημοσιεύοντας τρεις φορές εργασίες μας στη στήλη του αυτή. 





Δεν τον αφήσαμε να φύγει όμως τόσο γρήγορα αφού είχαμε ετοιμάσει ένα παιχνίδι για να παίξουμε μαζί του. Χωρισμένοι σε ομάδες είχαμε διαλέξει από την ποιητική του συλλογή  «Όπως το ψωμί»  κάποια ποιήματα και μέσα από αυτά επιλέξαμε λέξεις τις οποίες χρησιμοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε τα δικά μας ποιήματα. 




Ο κ. Κακατσάκης έπρεπε να αναγνωρίσει μέσα στα δικά μας ποιήματα τις λέξεις που δανειστήκαμε. Τις βρήκε όλες και μας έκανε πολύ χαρούμενους. Για να τον ευχαριστήσουμε του χαρίσαμε αυτή τη δική μας μικρή ποιητική συλλογή. Εκείνος με ιδιόχειρη αφιέρωσή του μας υπέγραψε δύο βιβλία για την τάξη μας και δύο βιβλία για εμένα. Το τελευταίο του βιβλίο «Μια στάση εδώ. Μια στάση εκεί» και το παραμύθι «Ο Βασιλιάς των Ονείρων» της κυρίας Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη.
      




Σας ευχαριστούμε από καρδιάς κ. Κακατσάκη για τη μοναδική και αξέχαστη εμπειρία που μας χαρίσατε.
*Δασκάλα 2ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων

Χανιώτικα νέα (16.5.2019) 


















1 σχόλιο:

  1. Και από εμένα από καρδιάς οι ευχαριστίες, καλή μου Βασιλική, Ωραία Ελληνίδα Δασκάλα! Σ'εσένα, στον δάσκαλο του άλλου τμήματος Παναγιώτη Σιάσιο, στη διευθύντρια του Σχολείου Νεκταρία Παντελάκη για την υποδοχή και την παρουσία της στην τάξη, στους άλλους συναδέλφους του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου και, ξεχωριστά στα φιλαράκια μου τώρα πια, τα ΕΚΤΑΚΙΑ! Και, βέβαια, συγχαρητήρια για το αγαπητικό δημοσιογραφικό (από δημοσιογραφική οικογένεια για) γραφτό σου. Αν δεν το στείλεις εσύ στον θείο σου, που βγάζει την εφημερίδα "Μαχητής" στο Κιλκίς για δημοσίευση και εκεί, θα το κάνω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή