Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ*

Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ






Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΣΑΝ ΧΘΕΣ, 6 Αυγούστου 1945 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα, που ήταν βασισμένη στη διάσπαση του ουρανίου, στη Χιροσίμα. Σαν αύριο 8 Αυγούστου 1945 πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έριξαν τη δεύτερη ατομική βόμβα, που ήταν βασισμένη στη διάσπαση του πλουτωνίου, στο Ναγκασάκι. Σαν σήμερα, 7 Αυγούστου 1945, οι αμερικάνοι πιλότοι αργούσαν και ο κόσμος κρατούσε την ανάσα του...

Η ΧΙΡΟΣΙΜΑ και το Ναγκασάκι... Οι 250.000 νεκροί... Οι ζωντανοί νεκροί που γυρίζουν στους δρόμους και καίγονται σαν σπίρτα... Οι συνέπειες της ακτινοβολίας που προκάλεσαν περισσότερα θύματα τις επόμενες μέρες και τις επόμενες δεκαετίες... Οι τερατογεννήσεις...

Ο,ΤΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕ, όπως απόμεινε... Σαν διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ... Σαν μνήμη με αναμμένο, πάντα, το καντήλι της... Να ‘σαι καλά. Μαρία, που το άναψες και για μένα!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στα καθ’ ημάς. Στον Αύγουστο της καθημερινότητάς μας και στην καθημερινότητα του Αυγούστου μας. Στον Αγροτικό Αύγουστο που κλείνει τις πύλες του. Στον Πολιτιστικό Αύγουστο που έχει ανοίξει... περίπτερα και στο τελευταίο χωριό του Νομού... Στους απανταχού που έχουν αρχίσει εκ περάτων να συναθροίζονται στο γενέθλιο τόπο...

ΑΜΠΑ! Η τρόικα δε μας απασχολεί. Αυτό δα έλειπε. Να κοιμούμαστε και να ξυπνάμε με την έγνοια της, Αύγουστο μήνα. Από Σεπτέμβρη και βλέπουμε.

ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ, όμως, οι εκλογές. Ποιός κατεβαίνει, με ποιόν κατεβαίνει και ποιός δεν κατεβαίνει και γιατί δεν κατεβαίνει... Δώσε εκλογές του Ελληνα και πάρε του την ψυχή... Τουλάχιστον μέχρι τώρα αυτό γινόταν.

ΝΑ ΔΕΙΤΕ που κάποιοι θα ψάχνουν την ψήφο τους. Συμβαίνουν αυτά. Σαν... τσοι χοχλιοί τσοι μαζώνουνε τους ψήφους, παιδιά! Σαν... τσοι χοχλιοί.

ΌΤΑΝ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ δαγκώσει έναν άνθρωπο δεν έχουμε είδηση. Είδηση έχουμε όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο. Με βάση τον ορισμό αυτό, προχωρώ παραπέρα! Τον Αύγουστο οι άνθρωποι δεν δαγκάνουν σκύλους!

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ να καθίσει καλά καλά στον πάγκο του Ολυμπιακού σαν προπονητής ο Εβαλντ Λίνεν και τον... απήλθαν. Ας όψεται η Μακάμπι του Τελ Αβίβ!

ΤΑ “ΝΕΑ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ”, σωστή εφημερίδα/, αλλού ποθές ωσάν κι αυτή άλλη εγώ δεν είδα!
Από τον Ηλία τον Σταματάκη, τον μαντιναδολόγο της στήλης μας, η μαντινάδα. Υπάρχει κάποιος αναγνώστης μας που να μην την προσυνπογράφει;

ΟΤΑΝ ΑΝΕΦΕΡΑΝ στο στρατηγό των Θηβαίων Πελοπίδα ότι κάποιος αιχμάλωτος στρατιώτης του εχθρού τον κακολογούσε, αντί ν’ αγανακτήσει και τιμωρήσει τον υβριστή του απάντησε: “Ούτε τις κακολογίες ούτε τις βρισιές του στρατιώτη άκουσα ποτέ για να τον τιμωρήσω, αλλά είδα με τα μάτια μου, την αντρεία του στο πεδίο της μάχης κι επομένως δεν μπορώ παρά να τον θαυμάζω.

“Ε, Τσάρλυ, τραβήξου από τον ήλιο/ Σήμερα έπεσε η ατομική/ Σήμερα στα λιμάνια/ οι σωματέμποροι και οι πορτοφολάδες/ μπορούν να περηφανεύονται/ που δεν έγιναν εφευρέτες./ Σήμερα θα μπορούσε να λέει στην προσευχή της μια πόρνη: “Θέε μου, σ’ ευχαριστώ που δεν γέννησα”.
Από το ποίημα του Φώτη Αγγουλέ “Ναγκασάκι”.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010)

*   ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ , ο τίτλος της νέας στήλης στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ, κάθε Πέμπτη. Ενίοτε ωστόσο, μπορεί να είναι και ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ  ΧΘΕΣ ή ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΑΥΡΙΟ, αν δεν υπάρχει ανάρτηση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου