Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΝΙΠΠΟΣ :  ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗ


Γράφει ο Ηλίας Κάκανος

Ένας ήρωας του Μακεδονικού Μετώπου και της Μικράς Ασίας τιμήθηκε στον Αποκόρωνα.
Σε εκδήλωση στην πλατεία του Νίππους έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Κουρομιχελάκη, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1890 στο Νίππος και άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Αυγούστου 1921 ηρωικά μαχόμενος σε μια σημαντική μάχη του ελληνικού στρατού, πάνω στην κορυφή του Καλέ Γκρότο της Μικράς Ασίας.
Η εκδήλωση άρχισε μ’ επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Στη συνέχεια, έγιναν τ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα, καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και ριζίτικο τραγούδι από τον καλλιτεχνικό Όμιλο “Ο Αποκόρωνας”.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Βαγγέλης Κακατσάκης καλωσόρισε τους εκπροσώπους στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών και φορέων καθώς και τον κόσμο που είχει γεμίσει την κεντρική πλατεία του χωριού, τονίζοντας ότι στο Νίππος «τιμούμε τη μνήμη του Ιωάννη Κουρομιχελάκη, ενός από τα πολλά παιδιά του, που έπεσαν υπέρ πατρίδος, με διοργανωτές τον Δήμο Αποκορώνου, την 5η Μεραρχία Κρητών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και την οικογένεια του Ιωάννη Ανδρέα Κοτσιφάκη…».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «μια ιδιαίτερη μέρα για το Νίππος» και τόνισε ότι «είναι ευλογία να βλέπει κανείς την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναδεικνύει προγόνους, που έδωσαν τη ζωή τους θυσιαζόμενοι για τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας…».
Εκ μέρους της οικογένειας Ιωάννη Κοτσιφάκη απηύθυνε χαιρετισμό η κα Χρυσούλα Μανταδάκη – Κοτσιφάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της οικογένειας επισημαίνοντας ότι «ο Ιωάννης Κουρομιχελάκης γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1890 εδώ στο, τουρκοκρατούμενο ακόμα Νίππος. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Σε ηλικία 21 ετών κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό και, παρά το σύντομο της ζωής του, διέγραψε λαμπρή πορεία». Στη ζωή του Ιωάννη Κουρομιχελάκη αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, Αθανάσιος Γκάμας, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η «μεγάλη μάχη του Κάλε Γκρότο 70 χιλιόμετρα πριν από την Άγκυρα έμελλε να είναι και η τελευταία για τον ήρωα Ιωάννη Κουρομιχελάκη. Έχασε τη ζωή του στις 25 Αυγούστου του 1921 στα χώματα της Μικράς Ασίας, υπηρετώντας το ένδοξο 542 Σύνταγμα Ευζώνων».
Μιλώντας στην εκδήλωση ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η πορεία του Κουρομιχελάκη ήταν συγκινητική. Πολεμούσε από το 1918 μέχρι το 1921 και βέβαια αυτή η περίοδος έχει ενδιαφέρον για το Ίδρυμά μας, δεδομένου ότι συνδέεται με τις κορυφαίες πολιτικές επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου».
Η εκδήλωση στην πλατεία ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές και τον κόσμο που τίμησε τον ήρωα από την κα Χριστίνα Κοτσιφάκη, για να συνεχιστεί στο προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού με χορούς από τον παραδοσιακό Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και τη Σχολή Χορού “Αροδαμός”, ενώ προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο γεύμα από την οικογένεια του Ιωάννη Κοτσιφάκη.
Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019)
http://www.haniotika-nea.gr/mnimi-enos-iroa/

Λεπτομερεικό ρεπορτάζ με πολλές φωτογραφίες και εδώ:
https://eparxiakofos.gr/sto-nippos-apokoronoy-apokalyptiria/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου