Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΝΙΠΠΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΝΗΜΗ ΑΝΘ\ΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗ


Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019,  στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Βενιζέλος, στο Νίππος Αποκορώνου η εκδήλωση «Μνήμη Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) Ιωάννη Κουρομιχελάκη», που διοργανώνουν ο Δήμος Αποκορώνου, η 5η Ταξιαρχία Πεζικού «V Μεραρχία Κρητών», το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η Οικογένεια Ιωάννου Α. Κοτσιφάκη. Την όλη εκδήλωση θα συντονίζει ο δάσκαλος -λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης
Στο πρώτο μέρος της θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Κουρομιχελάκη, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «για την δράση του τιμώμενο θα μιλήσει ο Αθανάσιος Γκάμας, ερευνητής στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με θέμα «Η νίκη στο Καλέ Γκρότο. Η τελευταία χαμένη ευκαιρία». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ριζίτικο τραγούδι από τον Καλλιτεχνικό Όμιλο «Ο Αποκόρωνας» και παραδοσιακούς χορούς από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», με τον Γιώργο Κοτσιφάκη στη λύρα, τον Αντώνη Δουρουντουδάκη στο λαούτο και το συγκρότημά τους. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι οργανωτές.
Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Καλέ Γκρότο»»
Ο Ιωάννης Κουρομιχελάκης γεννήθηκε στο Νίππος Αποκορώνου το 1890. Συμμετείχε στη Μάχη του Σκρα τον Μάιο του 1918 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στον τομέα της Δοϊράνης. Τον Μάιο του 1919 μεταφέρθηκε ακτοπλοϊκώς στην Σμύρνη. Κατά την πρώτη περίοδο τη Μικρασιατικής Εκστρατείας έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Νοτιοανατολικά της Σμύρνης.
Τον Απρίλιο του 1921 τοποθετείται στο 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων όπου, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Νικολάου Πλαστήρα, συμμετείχε στις μάχες των περιοχών Σεϊντή Γαζή, Ντουζ Τεπέ, Καρά Τεπέ και Καλέ Γκρότο, όπου στην τελευταία αυτή μάχη έχασε, ηρωικά μαχόμενος, τη ζωή του στις 25 Αυγούστου 1921.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου