Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε2 ΤΑΞΗ 8ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ...  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ


Kαλοί μου φίλοι, καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή!
Για τον ξεχωριστό τρόπο που γιόρτασαν τις φετινές Απόκριες μας “μιλούν”, με τα κείμενα και τις ζωγραφιές τους στον σημερινό Παιδότοπο κάποια απ’ τα παιδιά της Ε2 τάξης του 8ου Δημ. Σχ. Χανίων.
Να ‘ναι καλά ο πολύ γνωστός στους αναγνώστες της στήλης δάσκαλός τους, ο εξ’ Έβρου ορμώμενος Βαγγέλης Παγωνίδης, που με πληροφόρησε σχετικά και του ζήτησα ν’ αναλάβουν ως τάξη την κάλυψη της σελίδας. Κατάπολλα τα ευχαριστώ μου. Να χαίρεσαι τους μαθητές σου, Βαγγέλη! Να χαίρεστε τον δάσκαλό σας, καλά μου Πεμπτάκια!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
δάσκαλος
 

[…] Eμείς φέτος στο Ε2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, στην καρδιά της πόλης μας αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τις Απόκριες κάπως διαφορετικά, «εναλλακτικά». Η γιορτή που… αν όχι όλοι, οι περισσότεροι λατρεύουμε, έφτασε κι επειδή φέτος θα μας λείψει πολύ, κάναμε μια ιστορική αναδρομή στις μουσικές, τα φαγητά, τους χορούς, τα μασκαρέματα και ό,τι άλλο έχουμε συνδυάσει με αυτή την γιορτή τα προηγούμενα χρόνια. Φέραμε φωτογραφίες, μοιραστήκαμε σκέψεις, ανταλλάξαμε ιδέες και καταστρώσαμε Σχέδιο Δράσης… Μιλάμε φυσικά για το Καρναβάλι!

Οι Απόκριες ουσιαστικά, είναι η προετοιμασία για τη Μεγάλη Σαρακοστή και στη συνέχεια τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι 3 εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή ονομάζονται Τριώδιο.

Πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα στις 3 αυτές εβδομάδες και τα κάναμε..

Ντυθήκαμε, βαφτήκαμε, γελάσαμε, νοσταλγήσαμε, αναπολήσαμε, ελπίσαμε… Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πέρα από όλα όσα πρωτόγνωρα βιώνουμε όλοι μας έχουμε μάθει πρωτίστως να εκτιμούμε έστω και τα πιο απλά… Αλήθεια τι θα λέγατε αν βιώνοντας μέσα στη σχολική μας τάξη τις Απόκριες ετοιμάζαμε κάτι για κάποιον/ους από την πόλη μας ή από αλλού που το έχουν ανάγκη; Εξάλλου τα έθιμα αυτά προσφέρουν γέλιο, χαρά, κέφι και μας κάνουν- μικρούς και μεγάλους- να ξεφεύγουμε έστω και για λίγο από τα καθημερινά μας ζητήματα και να προετοιμαζόμαστε για κάτι καλύτερο, νέο, ελπιδοφόρο! Είπαμε οι Απόκριες είναι μια προετοιμασία! Είναι το ξεκίνημα για να φτάσουμε σε κάτι καλύτερο, νεότερο, ελπιδοφόρο! Να φύγουμε από το Χειμώνα, να υποδεχτούμε την Άνοιξη και να φτάσουμε στην Ανάσταση! Ελπίζοντας αυτές οι Απόκριες να αποτελέσουν την απαρχή για επιστροφή στην κανονικότητα μας καθώς και κάτι καλύτερο για τον καθένα μας! Ευχόμαστε Καλές Απόκριες σε όλους μας!

Οι μαθητές/ριες κι ο δάσκαλος του Ε2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων


[…] Πλησιάζοντας στις Απόκριες, μου ήρθε η έμπνευση και σκίτσαρα μια αποκριάτικη στολή Ινδιάνας! Μιας και οι Ινδιάνοι παίρνουν ονόματα εμπνεόμενα από τη φύση, είπα να την ονομάσω «Κόκκινο Άνθος» εμπνευσμένη από τη φωτιά που είναι κι αυτή κόκκινο άνθος του πολέμου που έζησαν τα κακόμοιρα τα παιδιά, κάποια από αυτά είναι συνομήλικα μας, και οι άνθρωποι του Αφγανιστάν.

Έτσι λοιπόν αυτή τη στολή που δημιούργησα, το Κόκκινο Άνθος θέλω να τη χαρίσω σε ένα κοριτσάκι πρόσφυγα από το Αφγανιστάν που από την οσμή του πολέμου, ελπίζω έστω και λίγο, έστω και με αυτή τη στολή, να νιώσει η πληγωμένη καρδούλα του ευτυχία και χαρά!

Ελπίζω όταν την πιάσει στα παιδικά του χεράκια να νιώσει χαρά κι ο πόλεμος που έχει ζήσει να ξεχαστεί και να γίνει ένα κακό όνειρο του παρελθόντος.

Όσο για εσένα, καημένο κοριτσάκι που σου χαρίζω αυτή τη στολή με πολλή αγάπη να ξέρεις πως όλα τα πλάσματα και οι άνθρωποι της Γης, αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία!

Καλές Απόκριες σε όλους!


Μαρία Μιχαέλα Γαλιεδάκη

Θα ήθελα να δώσω την Αποκριάτικη Στολή του Κλόουν που έχω σχεδιάσει και που έχω αποκτήσει σε όσα παιδιά δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους ή δεν θέλουν να ντυθούν για να μη στεναχωρήσουν τους γονείς τους που δεν έχουν τα χρήματα ή το χρόνο να τους αγοράσουν ή να φτιάξουν μια στολή! Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά αυτά!


Αλέξανδρος Ταχτσίδης

Αν θα μπορούσα να δώσω κάπου αυτή την Αποκριάτικη Μάσκα που σχεδίασα για να φορέσω φέτος προκειμένου να δώσω κάπου ελπίδα, χαρά κι αισιοδοξία τότε θα ήταν σίγουρα στο «Χαμόγελο του Παιδιού». «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε το 1995 από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό. Νομίζω ότι αυτά είναι που χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ό,τιδήποτε άλλο»

Κωνσταντίνα Ρεϊζάκη


Αποφάσισα να σχεδιάσω μια στολή-Αφιέρωμα στη Μεξικανή Ζωγράφο Φρίντα Κάλο, που είναι η αγαπημένη μου! Θα ήθελα να τη δωρίσω σε όσα παιδιά αισθάνονται «διαφορετικά» και ξεχωριστά! Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί αλλά και ίσοι. Όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη!


Μαριαλένα Αδαμοπούλου

Φέτος τις Απόκριες μετά από συζήτηση που κάναμε στην τάξη μας αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι έστω και από απόσταση για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη! Έτσι λοιπόν αποφάσισα να δωρίσω την παλιά μου στολή αυτή του μαχητή σε παιδάκι του συλλόγου «Ορίζοντας». Ο "Ορίζοντας" είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα του εθελοντισμού, της υποστήριξης και των δωρεών για καρκινοπαθείς. Έχει έδρα του την πόλη μας, τα Χανιά και νιώθω πολύ περήφανος γι αυτό! Καλές Απόκριες και Καλή Σαρακοστή!


Μάριος Σηφάκης,

Για τις φετινές Απόκριες σχεδίασα στολή και μάσκες «Τσάρλεστον». Θα ήθελα να τις δωρίσω στο «Χαμόγελο του Παιδιού» που είναι ένας εθελοντικός Οργανισμός που από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υλοποιεί δράσεις με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων κάθε μορφής Βίας απέναντι στα παιδιά ελπίζοντας να συμβάλλω κι εγώ έτσι στις δράσεις του «Χαμόγελου του παιδιού».


Δήμητρα Τζανάκη

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 5.3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου