Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ


 

 

 


Γράφει ο Δημήτρης Νικολακάκης 

Πολλά χρόνια πριν τον γνωρίσω από κοντά (και αισθάνομαι ευλογημένος γι' αυτό) παρακολουθούσα και θαύμαζα τα γραφόμενά του. Αρχικά, στα ιστορικά - λογοτεχνικά περιοδικά του τόπου μας. Κυρίως στην ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ και στα ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Τα διηγήματα και τα ποιήματά του τα υπέγραφε ως "Ευάγγελος Κακατσάκης" . Κάπου κάπου έμπαινε και η φωτογραφία του. Μικρούλα. Μαυρόασπρη. Μοναδική! Λίγα χρόνια μετά τον διάβαζα - σχεδόν κάθε μέρα- στην τοπική μας εφημερίδα, τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ.

Πολυγραφότατος και πολυποίκιλος. Τελευταία του παρουσία στα εκδοτικά δρώμενα, η κυκλοφορία, σε ένα τόμο, επτά εκλεκτών ιστορικών διηγημάτων του με τίτλο "ΠΟΤΕΣ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΞΕΣΤΕΡΙΑ..." μέσω των οποίων, με την γλαφυρή, πυρφόρα, γραφίδα του ξαναζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθια της σκλαβωμένης από τους Οθωμανούς Κρήτης.

Πρόκειται για ιστορίες ηρωικές μα και κάπου κάπου πένθιμες. Γεμάτες γεγονότα,ήθη, έθιμα, καταστάσεις. Ιστορίες που άκουγε στα μικράτα του από την Αποκορωνιώτισσα "λάλη" του.

Τα πολυσέλιδα αυτά διηγήματα διαβάζονται απνευστί. Ιδιαίτερα με συγκίνησε ο "ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ". Που αναφέρεται στην επανάσταση του 1866-69, μα και στο δραμματικό, αλλά και γεμάτο αυταπάρνηση και ηρωισμό ρόλο που έπαιξαν οι πολυπληθείς εξ Ελλάδος προστρέξαντες εθελοντές. Ο ήρωας που σκιαγραφείται εδώ, αγωνίστηκε με γεναιότητα στη σπουδαία αλλά άτυχη μάχη του Βαφέ,που έγινε στις 12 Οκτωβρίου του 1866. Και μόνο για την πολύνεκρη και περιπετειώδη αυτή μάχη, αξίζει κανείς να διαβάσει, όχι μόνο το βιβλίο του Κακατσάκη, αλλά, από τη σχετική βιβλιογραφία, και όλη τη λαμπρή ιστορία της περιόδου εκείνης.

Θερμά συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο Βαγγέλη για την ιδέα του, αλλά και στην εφημερίδα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το εγχείρημα και υλοποίησαν την ωραία αυτή έκδοση.


]


https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/10220733019251536?notif_id=1643110169657778&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου