Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

" ΕΡΓΟ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ" *

«Έργο πολλών ανθρώπων τα λόγια μας», λέει ο Γιώργος Σεφέρης… Μνήμες και ρίζες… Μνήμες που σταυροδένονται με τις ρίζες… Κυπαρίσσια που τοξεύουν τον ουρανό… Γύρω από μια σημαία, ενός παππού καπετάνιου.

Φίλοι και φίλες, Χριστός ανέστη!
Καλώς βρεθήκαμε στον πάντα φιλόξενο αυτόν χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου στην παρουσίαση της “Ξεστεριάς”. Κάποια στοιχεία απ’ τον πρόλογό μου στο βιβλίο, που εκδόθηκε τα τέλη της περασμένης χρονιάς απ’ την εφ. “Χανιώτικα νέα” και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και το “ευχαριστώ” μου για την υποδοχή του και για την αποψινή παρουσίαση το περιεχόμενο της αντιφώνησης μου.

Σχέση ζωής η σχέση μου με τα “Χανιώτικα νέα” που άρχισε τα μέσα της δεκαετίας του 1970. “Κρητικές Ρίζες” ο τίτλος μιας απ’ τις πρώτες στήλες μου, όπου βρήκαν στέγη “Η καμπάνα” και άλλα πέντε εμπνευσμένα απ’ τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και στην Επανάσταση του 1821 διηγήματά μου, τα τέλη εκείνης της δεκαετίας. Ευλογία μεγάλη για μένα η έκδοσή τους, μαζί με τον “Εθελοντή”, που αναφέρεται στη Μάχη του Βαφέ, και ήταν η εισήγησή μου στο Β΄ Συνέδριο Αποκορωνιωτών, σε βιβλίο, αφού τα ξαναδούλεψα με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μεγάλη των Ελλήνων Επανάσταση του 1821. Εκ βαθέων το ευχαριστώ μου στον ιδρυτή της εφημερίδας και του Μουσείου Τυπογραφίας, φίλο Γιάννη Γαρεδάκη, που δίχως δεύτερη σκέψη, είπε για τρίτη φορά “ΝΑΙ” σε πρότασή μου για έκδοση βιβλίου μου. Ευχαριστίες, ωστόσο, οφείλω και στον φίλο καλλιτέχνη Νίκο Μπλαζάκη για τη φιλοτέχνηση του εξωφύλλου και των λίαν ομιλητικών σκίτσων του, όπως και σε όλους τους άλλους (τους αναφέρω ονομαστικά στον πρόλογο του βιβλίου) που συμμετείχαν στο “Εμείς” της έκδοσης ενός βιβλίου που κυοφορήθηκε στα μικράτα μου. «Η θύμηση έχει να κάμει με τις ιστορίες που άκουγα απ’ τη γιαγιά μου, θα ‘μουν δεν θα ‘μουν πέντε χρονών… Για τα κομμένα κεφάλια των Επαναστατών που περιέφεραν οι Τούρκοι στα χωριά του Αποκόρωνα πάνω στις τουφεκόβεργες – ένα από αυτά κι ενός παππού καπετάνιου». Τα που έχω γράψει, μεταξύ των άλλων, εν είδει επιλόγου στον “Εθελοντή”. Και τα διηγήματα, ωστόσο, σε παλιές ιστορίες που μου έλεγε η γιαγιά μου η Στυλιανίτσα, η μητέρα του πατέρα μου, δίπλα στην παραστιά, τις χειμωνιάτικες νύχτες, έχουν τις ρίζες τους.

Ανθός και καρπός ενός μεγάλου και υπέροχου “Εμείς” η αποψινή εκδήλωση, φίλες και φίλοι, που έρχεται σαν συνέχεια της υποδοχής που έτυχε η “Ξεστεριά” τους πέντε μήνες της κυκλοφορίας της, τόσο από την κριτική όσο και από το αναγνωστικό κοινό σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και στο εξωτερικό. Εκ βαθέων το “ευχαριστώ” μου σε όλους όσοι με τον οποιονδήποτε τρόπο κι απ’ το οποιοδήποτε βήμα “σταμάτησαν” και θα “σταματήσουν” σ’ αυτήν. Ιδιαίτερη και ονομαστική η αναφορά μου, ωστόσο, στους συντελεστές της παρουσίασης. Στον διευθυντή των “Χανιώτικων νέων” Παρασκευά Περάκη που είχε συν τοις άλλοις και τον ρόλο του συντονιστή. Στον αρχειονόμο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, διδάκτορα Φιλολογίας Κώστα Φουρναράκη και στη φιλόλογο – τ. διευθύντρια του Λυκείου Σούδας, συνεργάτιδα των “Χανιώτικων νέων” Μαρία Μαράκη για τις εμπεριστατωμένες και αγαπητικές προσεγγίσεις τους στα διηγήματά μου. Στον γιο μου Νεκτάριο για την αισθαντική ανάγνωση των κειμένων. Στον και καλά καλό μαθητή μου, ξεχωριστό λυράρη και τραγουδιστή Γιώργο Βογιατζή που μαζί με τον συνεργάτη του τον Διαμαντή διάνθισαν τον λόγο με τη μουσική και τα τραγούδια τους. Στην πρώην σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής, συγγραφέα και θεατρολόγο Αγγέλα Μάλμου για την οπτικοποίηση του Λόγου. Και βέβαια σε μια πλειάδα ανθρώπων που στήριξαν ποικιλότροπα την εκδήλωση. Οφειλόμενο το “ευχαριστώ” μου, ωστόσο, ένα ευχαριστώ με πολλά ωμέγα στο τέλος, στους εκπροσώπους αρχών και φορέων, όπως και σ’ όλες κι όλους εσάς, που γεμίσατε την αίθουσα και με τιμήσατε με την παρουσία σας.

Ρόδο την κάνω την καρδιά
λέω της να μυρίσει
την ευωδιά της άνοιξης
σ’ όλους σας να χαρίσει!

Χαιρετώ σας κι αγαπώ σας!

*Η αντιφώνησή μου στην παρουσίαση του βιβλίου μου “Πότες θα κάμει ξεστεριά”, Σάββατο 14 Μαΐου.

https://www.haniotika-nea.gr/ergo-pollon-anthropon-ta-logia-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου