Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΛΥΒΩΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Η ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΑ - ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ



Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Και με την Ευδοκία, την Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη, για να γράψω ολόκληρο το όνομά της, αλλά και με τους ήρωες κάποιων από τα βιβλία της γιόρτασαν εφέτος την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τέσσερις τάξεις του Δημ. Σχ. Καλυβών Αποκορώνου. Κατενθουσιαμένα τα παιδιά από τη συγγραφέα, όπως φαίνεται από τα κείμενα που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο, κατενθουσιασμένη, όμως και η συγγραφέας απ’ τα παιδιά αλλά και απ’ τον τρόπο με τον οποίο τα βοήθησαν οι δασκάλες τους να προσεγγίσουν τα βιβλία της. Για τη σχέση παιδιού και παιδικού βιβλίου ο λόγος απ’ τον διευθυντή του Σχολείου Χρήστο Συννεφάκη στο προλογικό του σημείωμα που εκφράζει εκ μέρους δασκάλων και μαθητών την “ευγνωμοσύνη τους” στη συγγραφέα «που μοιράστηκε τον πλούτο της ψυχής της». 
Πάντα άξιοι καλοί μου συνάδελφοι! Να χαίρεστε τους μαθητές σας και να σας χαίρονται!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
Δάσκαλος

Σημείωση: Στον επόμενο Παιδότοπο για την επίσκεψη της συγγραφέα Άννας Κοντολέων στο ίδιο σχολείο ο λόγος.


 


Πόση χαρά δίνει σε ένα παιδί η ανάγνωση,όσο μάλλον η βιωματική προσέγγιση ενός βιβλίου! Είχαμε την ευτυχία να το δούμε αυτό ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των μαθητριών και μαθητών μας, τη μέρα που μας επισκέφθηκε στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης μας η συγγραφέας, κ. Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Τα παιδιά μας, παρουσίασαν δημιουργίες και δρώμενα που εμπνεύστηκαν από την ανάγνωση των βιβλίων της συγγραφέως, συνομίλησαν μαζί της, μοιράστηκαν προβληματισμούς, συναισθήματα και την κατέκλυσαν με ερωτήματα για το συγγραφικό της έργο. Εκ μέρους των παιδιών και των συναδέλφων, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς την κ. Σκορδαλά-Κακατσάκη, που μοιράστηκε τον πλούτο της ψυχής της μαζί μας!

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΝΝΕΦΑΚΗΣ

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗ ΓΗ”

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’2 τάξης του Δ.Σ. Καλυβών, διάβασαν το βιβλίο «Ένα αστέρι πέφτει στη γη» και ταξίδεψαν μαζί με τον ήρωα της ιστορίας, τον Αστερούλη. Η περιπέτεια αυτή, μας χάρισε ενθουσιασμό, γέλια καθώς και αγωνία για την τύχη του ήρωα, που ευτυχώς με την βοήθεια των υπόλοιπων χαρακτήρων του βιβλίου βρήκε τη δική του θέση…στην αμμουδιά! Η συναρπαστική διαδρομή, από την μαγεία των άστρων, στη γαλήνη της ακροθαλασσιάς, συγκίνησε ιδιαίτερα τα παιδιά κι έτσι, αποφάσισαν να αποτυπώσουν τους ήρωες της ιστορίας, συνθέτοντας μία αφίσα αφιερωμένη στον Αστερούλη.

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Α΄2 ΤΑΞΗΣ



Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ”

Η γνωριμία με τον Ευτύχη ξεκίνησε το φθινόπωρο, φτάνοντας στον τελικό της προορισμό την Άνοιξη. Τα παιδιά, υποδέχτηκαν τον ήρωα του βιβλίου, τον Ευτύχη, το μικρό αρκουδάκι με πλήθος ανάμεικτων συναισθημάτων. Τον ακολούθησαν πιστά στο ταξίδι του και με ανυπομονησία περίμεναν την έκβαση της περιπέτειάς του. Λυπήθηκαν, χάρηκαν, ανησύχησαν και αγαλλίασαν με το αισιόδοξο τέλος. Στην συνέχεια, ζωγράφισαν και τραγούδησαν «το ουράνιο τόξο», έναν ύμνο στην ελπίδα των οικογενειών που διανύουν τον δύσκολο δρόμο της ασθένειας και καρτερούν το δικό τους ουράνιο τόξο να ανατείλει. Ευχαριστούμε την κα Σκορδαλά-Κακατσάκη για την εξαιρετική ευκαιρία που μας χάρισε να πραγματευτούμε ένα τόσο σοβαρό κι ευαίσθητο ζήτημα με τρόπο τρυφερό και κατάλληλο για τα μικρά παιδιά. 

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ


Η Δ΄ τάξη του σχολείου μας, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας μέρας παιδικού βιβλίου, ασχολήθηκε με το περιεχόμενο του βιβλίου «Ο Ευτύχης και το Ουράνιο τόξο». Η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου έγινε με το σκεπτικό ότι είναι πάντα επίκαιρο και αγγίζει τις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών. Αφού διαβάστηκε, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και καθεμία από αυτές διάλεξε μία εικόνα του βιβλίου την οποία και ζωγράφισε. Κάθε εικόνα, συνοδευόταν από ένα σύντομο κείμενο το οποίο έδινε συμβολισμό σε καταστάσεις και πρόσωπα. Με αυτόν τον απλό και κατανοητό τρόπο, τα παιδιά προσέγγισαν την δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα των παιδιών και των οικογενειών τους που δίνουν γενναία μάχη με τον παιδικό καρκίνο. Η ΔΑΣΚΑΛΑΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ


ΜΕ ΛΕΝΕ ΕΛΠΙΔΑ”

Ένα γλυκό, τσαχπίνικο, πανέξυπνο πλάσμα, που ακούει στ’ όνομα Ελπίδα, είχαμε την τύχη το 2017, να μας φέρει κοντά με την κα Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη, έναν υπέροχο άνθρωπο και μια χαρισματική συγγραφέα. Η μικρή ηρωίδα του βιβλίου της, μας δίδαξε μέσα από τις ευφάντασταστές της περιπέτειες, την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και μας έκανε να υποκλιθούμε με θαυμασμό στη δύναμη της ψυχής της. Κι ενώ έχουν περάσει από τότε 5 χρόνια, η Ελπίδα, καταφθάνει ξανά φέτος στο σχολείο μας, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, για να γνωριστεί αυτή τη φορά με τα παιδιά της Ε΄ τάξης. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, δεν ήρθε μόνη της, έφερε πάλι μαζί της την φανταστική, λιλιπούτεια φίλη της, την μαθητευόμενη μαγισσούλα Άχνα, καθώς και αρκετά ακόμα αγαπημένα της πρόσωπα. Κι έτσι ξαφνικά, ένα πρωινό, ξεχύθηκαν μαγικά, σαν αστρόσκονη μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και βρέθηκαν στην αίθουσά μας, για να μας συστηθούν και να μας συντροφεύσουν μέχρι και τη μέρα της εκδήλωσης την οποία οργανώσαμε για να τιμήσουμε το παιδικό βιβλίο. Όλες οι στιγμές που περάσαμε παρέα στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την γιορτή, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Πληθώρα συναισθημάτων ελευθερώθηκαν αμέτρητες φορές και εκφράστηκαν με ενθουσιασμό, σε συζητήσεις που αναπτύσσονταν μεταξύ των παιδιών. Τι πιο ενθαρρυντικό και ευοίωνο από το να παρακολουθείς τους μαθητές σου να ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους σε μια ατμόσφαιρα αλληλοσεβασμού και κατανόησης, για ένα βιβλίο που η ανάγνωσή του, άλλοτε τους έκανε να χαρούν και να γελάσουν, άλλοτε να λυπηθούν και να δακρύσουν, να νιώσουν αγωνία, συγκίνηση, προβληματισμό και το σημαντικότερο απ’ όλα, τους άφησε τη φλόγα της ελπίδας να σιγοκαίει στις καρδιές τους! Εις το επανιδείν, μικρή μου ΕΛΠΙΔΑ!

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 14. 5. 2022) 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου