Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΓΙΑ ΙΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙΝ ΟΜΟΡΦΟ... 

 


Απογοητευτικά τουλάχιστον τα δεδομένα για τους παραγωγούς των πορτοκαλιών, όπως για πολλοστή φορά πληροφορηθήκαμε διαβάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας (“έπαιξε” μάλιστα πρωτοσέλιδο).

Απεγνωσμένοι οι πορτοκαλοπαραγωγοί των Χανίων εξέφρασαν την αγωνία τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το κέρδος τους από μία “κλούβα” πορτοκάλια -που δυνητικά δίνει 30 χυμούς- αντιστοιχεί στην τιμή ενός χυμού!

Αν αυτό δεν είναι παράνοια δεν ξέρω τι μπορεί να είναι! Όσο κι αν έχουμε συνηθίσει πια σε όλα τα παράλογα που συμβαίνουν γύρω μας, δεν μπορούμε να μην σταθούμε για λίγο στο θέμα!

Πολλά μπορεί να πει κανείς, π.χ. για συμφέροντα, για την ελεύθερη αγορά, για πολιτικές και πρακτικές, ωστόσο… και σε αυτήν την περίπτωση, ιδού “πεδίον δόξης λαμπρόν” για όλους εκείνους τους φορείς που οφείλουν να νοιάζονται για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, για τους ντόποιους παραγωγούς, για την ντόπια παραγωγή, για την τοπική οικονομία αλλά και για την… υγεία, για τη σωστή διατροφή των μικρών παιδιών αλλά και των… μεγαλύτερων!

Π.χ. είναι τουλάχιστον λυπηρό να μην καρπωνόμαστε όλα αυτά τα οφέλη του χυμού από ένα φρούτο αλλά να ψάχνουμε τις βιταμίνες του μέσα από… χαπάκια!

Είναι λυπηρό τα Χανιωτάκια, τα Κρητικόπουλα, τα Ελληνόπουλα να μην γνωρίζουν αυτό τον πραγματικό θησαυρό που γεννά ο τόπος, να μην τους τον έχουμε εντάξει στις διατροφικές τους συνήθειες!

Είναι λυπηρό να μην μπορούμε, όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε την παραγωγή του… παραδοσιακού αυτού προϊόντος του τόπου μας, να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς!

Είναι τραγικό να μην νοιαστούμε για την ίδια την ιστορία αυτού του τόπου, τον πολιτισμό μας, για την ίδια την… κρητική γη, και ο νοών νοείτω!

Αφορμή για το παρόν κείμενο είναι βέβαια το χθεσινό δημοσίευμα που είχε να κάνει με το πορτοκάλι! Ωστόσο υπάρχει ανάγκη να υποστηρίξουμε όπως προαναφέραμε και παραγωγούς προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, το σταφύλι, το κρασί, το μέλι κ.λπ., προϊόντα που υπερέχουν έναντι τόσων άλλων που μας υποδεικνύονται και επιτρέπουμε να βρίσκονται στο τραπέζι μας και στη διατροφή μας!

https://www.haniotika-nea.gr/gia-ides-pervolin-omorfo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου